Sal. Nis 30th, 2024


Türkiye Sigorta Birliği’nin düzenlediği “2. Memleketler arası Sigorta Zirvesi” ikinci gününde zelzele konusuna odaklanıyor. Kahramanmaraş depreminin Türk sigorta kesimine tesirlerinin yanı sıra sarsıntıya sağlam kentler inşa etmede sigortacıların rolünün de konuşulduğu tepede Prof. Dr. Naci Görür, mümkün İstanbul sarsıntısı ve tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu.

Sigorta kesiminin çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) bu sene 2.’sini düzenlediği Milletlerarası Sigorta Zirvesi’nin son günü zelzele ve güçlü kentlerin inşası temasıyla devam etti.

Zirve’de konuşan Prof. Dr. Naci Görür, bilim insanlarının muhtemel İstanbul zelzelesini 7,2 ile 7,6 ortasındaki bir büyüklükte olmasını beklediklerini, İstanbul’un Asya yakasının tsunami üretme riskinin daha fazla olduğunu ve Boğaz’da 1-4 metre ortasında tsunami oluşabileceğini belirtti. 1999-2014 yılları ortasında Türkiye’nin Japonya, İtalya, Fransa, ABD ile birlikte ulusal ve milletlerarası sismik araştırma gemileri kullanılarak yaptığı araştırmalara değinen Prof. Dr. Görür, “1200 metreye dalarak bu fayları gözümüzle gördük. Ayağını Marmara Denizi’ne sokmamış beşerler bizden çok konuşuyorlar” dedi.

“İstanbul zelzelesi Türkiye için beka sorunu hâline gelebilir”

15 senede tüm Türkiye’yi zelzeleye hazırlıklı kılmanın mümkün olduğunu belirten Görür, İstanbul’u dirençli hâle getirmek için çeşitli tahlillerden de bahsetti. Türkiye’yi kapsayacak bir yasa hazırlanması gerektiğini belirten Naci Görür, kentlerin idaresinin taban ve risk durumuna nazaran ‘Mikro Bölgeleme’ aslına nazaran planlanması ve yürütülmesinin kıymetini hatırlattı. Görür, Merkez Bankası ve hükûmetin kefil olacağı, bankaların vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizli kredi vermesini sağlayacak bir ‘Yapı Fonu’ önerisi getirdi. Ayrıyeten altyapı ve yapı stokunun yenilenmesi ile halkın bilinçlenmesinin kıymetinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Naci Görür, endüstrinin merkezindeki İstanbul’un uğrayacağı bir yıkımın ekonomik sonuçlarına da değinerek, dış borçlanmasının önünü açabilecek bu yıkımın Türkiye için bir beka sorunu olduğunu vurguladı. 

“18 milyon İstanbullu’nun can sıhhatinin kelam konusu olduğunu unutmamalıyız”

TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez’in moderatörlüğünü yaptığı “Depreme Sağlam Kentler İnşa Etmede Sigortacıların Rolü” başlıklı panelin konukları; Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse ile İTÜ’den Prof. Dr. Ufuk Yazgan ve Allianz Teknik ve Risk Mühendisliği Direktörü Dr. Ceyhun Eren idi. 

Sezayi Köse, yapılan incelemeler sonucunca İstanbul’un altyapısının yeterli durumda olduğunu gördüklerini, lakin binalar konusunda yapılması gerekenler olduğunu belirtti. Yapı kontrolü sisteminde yeni fikirlere ve istişarelere açık olduklarını ve sigorta sistemiyle entegre edilmesine çalışılacağını söz eden Köse, 18 milyon kişinin can sıhhatinin kelam konusu olduğunun altını çizerek, halk nezdinde farkındalığın artırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini hatırlattı. 

6 Şubat sarsıntılarının ortaya çıkardığı tabloya ait bilgiler paylaşan Prof. Dr. Ufuk Yazgan mobilyalar, asma katlar üzere yapısal olmayan ögelerin ziyan verici tesirlerinin altını çizdi. Yazgan, sigorta bölümünün dirençli ve inançlı kentler oluşturma yolunda kullanabileceği potansiyel araçları şöyle sıraladı: “Afet Sigortası, Mesleksel Sorumluluk Sigortası, Bina Tamamlama Sigortası, Bina Güçlendirme Odaklı Risk Transfer Eserleri, Doğal Afet Bonoları, Parametrik Risk Transfer Eserleri, İleri Teknoloji Toplama Sistemleri.”

Sanayi yapılarındaki riskin nasıl yönetilmesiyle ilgili hususlar üzerine konuşan Dr. Ceyhun Eren, zelzele hasarlarının disiplinler ortası bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirtti. Eren, can güvenliği ve yüksek hasar üzere tesirleri vurgulayarak; sarsıntının yapısal olmayan tesirlerinin de dikkate alınması gerektiğini, zelzelede meydana gelen hasara yalnızca bina bazında değil, ikinci tesirleri de dâhil ederek bakmanın ehemmiyetinin altını çizdi. 

“Sigortacının Benimsemesi Gereken Motto: Yaşatmak İçin Yaşamak Zorundayız”

Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki “Kahramanmaraş Zelzelesinin Türk Sigorta Kesimine Tesirlerinin ve Alınan Derslerin Sigortacı Perspektifinden Değerlendirmesi” başlıklı panele ise AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, Anadolu Sigorta CEO’su Mehmet Tuğtan, Wiyo Genel Müdürü Uğur Çağlar katıldılar. 

AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, Kahramanmaraş zelzelesinin, bölüme rekabeti bıraktıran ve herkesi bir ortaya getirerek müdahale edilmesine sebep olan çok büyük bir felaket olduğunun altını çizerek şunları söz etti: “Sigortacılığın prestijine ve tecrübe gerektiren bir meslek olduğuna inanarak çalışmamıza devam ediyoruz. ‘Yaşatmak için yaşamak zorundayız’ öğretisi bir sigortacının benimsemesi gereken mottodur. Bence Türk sigorta dalı bunu yaptı.”

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, “Hayat sigortasının penetrasyonu çoklukla zelzeleden çabucak sonra yükselir, sarsıntıdan bir süre sonra ise düşer” diyerek, toplum olarak hayat sigortası ve afet sigortasına bakışımızın daima olmadığına değindi. Göçer, dijitaldeki anlatımların sigorta dalının ve şirketlerin vatandaşlara ulaşmasındaki rolünün altını çizdi. 

Mehmet Tuğtan, Marmara sarsıntısı için önlemlerin bir an önce alınması, can güvenliği ve iş sürekliliği boyutunun da hesaba katılmasını gerektiğini söz etti. Marmara Zelzelesi sonrası 30 milyar dolarlık hasar meydana gelebileceğini belirten Tuğtan, zelzele sonrası çabucak müdahale edilebilmesi için muhakkak hizmet alanlarını ve uzman takımları İstanbul dışına, Ankara’ya pozisyonlandırmaya başladıklarını söyledi. 

Wiyo Genel Müdürü Uğur Çağlar ise sektörün 6 Şubat sonrasında düzgün bir refleks gösterdiğini ve bu refleksin unutulmadan devam edilmesi gerektiğini söyledi. Çağlar, sarsıntı sonrası sürecin süratli ve tesirli yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak “Deprem sonrasındaki muhtaçlıklar devam ediyor. Bu periyot için de aşikâr tahliller ve mikro eserler geliştirilerek depremzedelere takviye olunabilir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen