Per. May 2nd, 2024


Ödemiş Belediye Lideri Mehmet Eriş’in “Tarihe saygı” projesinin  değerli duraklarından biri olan “İlkkurşun ve Ulusal Çaba Anı Evi”, tarih dersleri için öğrenci ve öğretmenleri ağırlıyor.  Ödemiş Özel İmtihan Koleji ortaokul ve lise öğrencileri, İlkkurşun ve Ulusal Gayret Anı Konutu’nu ziyaret ederek yörenin Kuvayı Ulusala tarihini inceledi.  

Ödemiş’in düşman işgalinden kuruluşunun 101. yıl dönümünde Ödemiş Belediyesi tarafından ziyarete açılan İlkkurşun ve Ulusal Uğraş Anı Meskeni yeni eğitim yılıyla birlikte öğrenci kümelerini ağırlamaya başladı. Geleceğimizi şekillendirecek gençlerimiz, ulu tarihimize ve kent belleğine sahip çıkma hassaslığı ile İlkkurşun ve Ulusal Uğraş Anı Konutu’nu ziyaret ediyor.  

İşgale karşı İlkkurşun Direnişi ile Kuvayı Milliye’nin temellerinin atıldığı Ödemiş’te o devir verilen büyük çabayı ve yaşananları yansıtan bilgi, doküman ve görsellerin yer aldığı temalı odalarıyla yeni jenerasyonlara yöre tarihini yakından öğrenme imkanı sunan İlkkurşun ve Ulusal Uğraş Anı Konutu’na öğretmenleriyle birlikte Ödemiş Özel İmtihan Koleji ortaokul ve lise öğrencileri konuk oldu. 

Öğrenciler ve öğretmenler, arkeolog Müjgan Özkan Can’ın rehberliğinde İlkkurşun ve Ulusal Uğraş Anı Konutu’nun temalı odalarını inceleyip yörenin Kuvayı Ulusala geçmişi konusunda bilgi sahibi oldu.  

 

İLKKURŞUN VE ULUSAL GAYRET ANI KONUTU, GENÇLİK CADDESİ’NDE 

3 Eylül 2023 tarihinde ziyarete açılan İlkkurşun ve Ulusal Çaba Anı Konutu, Emmioğlu Mahallesi Gençlik Caddesi’nde Ödemiş Ticaret Odası karşısında yer alıyor. 

İşgal günlerinde birinci örgütlü halk direnişi olma özelliğini taşıyan İlkkurşun Direnişi’nin evreleri, periyodun Ödemiş Kaymakamı Bekir Sami Bey’in itilaf devletlerine telgrafla verdiği ültimatom ve İzmir Valiliği’ne gönderdiği telgraflar, Küçük Menderes Havzasında oluşturulan Kuvayı Ulusala Cephelerine dair görseller ve nesneler, işgalci Yunan güçlerinin o günlerdeki mezalimine dair bilgiler ve nesneler, Küçük Menderes Havzası Kuvayı Ulusala yapılanmasında ve Ulusal Kurtuluş Çabasında yer almış kahramanların ve efelerin biyografileri ile bölgedeki Kuvayı Ulusala tarihine ışık tutan kitapların yer aldığı Anı Konutu’nda İzmir’in kurtuluşu sonrası kente asılan birinci bayraklardan biri olan elde dikilmiş Türk Bayrağı da sergileniyor. 

İlkkurşun ve Ulusal Gayret Anı Meskeni, Pazar günü hariç her gün 08.30-17.30 saatleri ortasında ziyaret edilebiliyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen