Cum. May 3rd, 2024


Seferihisar Belediyesi, Düzce köyünde başlattığı ekinezya üretiminde birinci hasadı yaptı. Eski çağlarda ilaç olarak kullanılan ve şifalı bir bitki olan ekinezya, cet tohumu ve lavantadan sonra Seferihisar tarımının yeni yıldızı olacak.

Seferihisar Belediyesi Ziraî Hizmetler Müdürlüğü tarafından, Düzce köyünde bulunan bir buçuk dönüm yere Haziran ayında ekilen 6.000 ekinezya kökü, olgunlaşarak bugüne ulaştı. 

Halk sıhhatine birçok yararı bulunan ekinezyaların birinci hasadı yapılarak, kurutulma çalışmalarına başlandı. Ekinezyaların kuruma müddeti bittikten sonra, Halk Market’te satışa sunulması planlanıyor. Bitki çayı için de kullanılabilecek olan ekinezyalar, Seferihisar halkının yeni gözdesi olacak.

 

İLAÇ OLARAK KULLANILIYORDU

Ekinezya, hoş ambiyansı ile bölgenin turizmine de büyük kıymet katması bekleniyor. Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin, Düzce köyünde ekinezya bitkisinin yetiştirilmesi için belediye olarak her türlü dayanağı verdiklerini söyleyerek, “Araştırmaları incelediğimizde ekinezya bitkisinin Düzce köyünün sembolü olduğunu gördük. Bu heyecanımızı artırdı. Bugün birinci hasadı gerçekleştiriyor olmaktan ötürü memnunuz. Bu toprakların üretim gücüne sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Ekinezya bitkisi, açık ağaçlık alanlar ve nemli yerlerde çarçabuk yetiştiriliyor. Çeşidine bağlı olarak mor yahut pembe renkteki çiçeklere sahip olan ekinezya, olgunlaştığında 30 ila 60 cm uzunluğuna ulaşabiliyor. Eski çağlarda ilaç olarak kullanılan ve şifalı bir bitki olan ekinezya, bugün Seferihisar topraklarında yine hayat buldu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen