Cum. May 17th, 2024

Aşırı kilo almak, kalp-damar rahatsızlıklarından diyabete varıncaya kadar birçok hastalığa neden oluyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pınar Demirkaya, bu doğrultuda uygun beslenme tekliflerinde bulunurken, yanlışsız bilinen yanlışları sıralıyor: “Suya limon katmak zayıflatmaz, ekmek tek başına kilo aldırmaz…”

Özellikle pandemi nedeniyle konutta kalınan günlerde hem hareket eksikliği yaşanıyor hem de ıstıraptan daha fazla besin tüketiliyor. Bunların yanına sıhhatsiz beslenme eklenince kilo artışı kaçınılmaz hale geliyor. Böylece bağışıklık düşebiliyor, Koronavirüs ve mevsimsel gribin yanı sıra kalp-damar rahatsızlıkları ile diyabet üzere birçok rahatsızlığa kapı aralanabiliyor. Bağışıklığı güçlendirerek zayıflamanın mümkün olduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pınar Demirkaya, yapılacak diyetin bireye özel olması gerektiğini vurguluyor. Her diyetin herkese uymayacağını, kalori hesabı yapmadan da zayıflanabileceğini belirten Demirkaya, uygun beslenme tekliflerinde bulunuyor ve diyette hakikat bilinen yanlışları sıralıyor.

Depresyon için balık

Kış mevsiminde güneş ışığından en az ölçüde faydalanıyoruz. Lakin az güneş ışığı, depresyon riskini artıran faktörler ortasında yer alırken, depresyon ise kilo alımını tetikleyebiliyor. Hasebiyle ceviz, keten tohumu ve balık üzere Omega 3 zengini besinlerin diyet planında bulunması fayda sağlıyor.

Bağışıklığa maydanoz

Koronavirüs, soğuk algınlığı, mevsimsel grip için bağışıklığı korumak değerli olduğundan, kış aylarında düşüşe geçen bağışıklık için çinko ve C vitamini alımına dikkate etmek gerekiyor. Maydanoz, yumurta, yulaf, kırmızı pancar, avokado, brokoli, kivi, tahin, kabak çekirdeği üzere besinler, formu korurken bağışıklığı güçlendiriyor.

Diyet bireye özeldir

Herkese birebir beslenme programı uygulanmaz, bu büyük bir yanılgı olur. Zira herkesin gereksinimi, alışkanlıkları ve metabolizması farklı olduğu üzere yaşı ve genetik faktörleri de farklı. Kimi beslenme modelleri diyabet ve Haşimato üzere kimi rahatsızlıklarda tercih edilmez. Diyet, gerekli tetkikler sonucu bireye özel olarak hazırlanmalı.

Bir kibrit kutusu peynir efsanesi

Kalori hesabı yapılan diyetler yanlış sonuçlar verebiliyor. Evvelden her yerde ‘bir kibrit kutusu peynir, beş adet zeytin tüketilince zayıflayabilirsiniz’ yahut ‘yalnızca karbonhidratsız beslenerek kilo verebilirim’ üzere diyet efsaneleri konuşulurdu. Lakin tüm bunlar çok yanlış zira sıhhatsiz ve diyet yapmak sıhhatsiz beslenmek demek değil. Zayıf bir bünyeye sahip olduktan sonra fit vücudun hiç ehemmiyeti yok.

Ekmek ve limon

Ekmek tek başına ne kilo aldırıyor ne de ziyan veriyor. Unutulmamalıdır ki, ekmeğin kombine edildiği besinler ve ekmek tipine nazaran bu durum değişkenlik gösteriyor. Ayrıyeten, toplumda tekrar yanlışsız bilinen bir yanlış daha var: Bilinenin bilakis suya limon katmak zayıflatmaz, sırf ekstra C vitamini alımına yardımcı olur. C vitamini bağışıklık için değerli lakin fazlası bedenden atılıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen