Paz. May 5th, 2024


Ayvalık Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğinde devam eden kültür varlıklarını muhafaza gayeli toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında, 19.yüzyılda Agios Athanasios Kilisesi olarak üç nefli ve bazilikal plan şeması ile inşa edilen Küçükköy Camisi’nin onarım projesi tamamlandı. Ayvalık Belediye Lideri Mesut Ergin, projenin kısa bir müddet içinde muhafaza konseyine gönderileceğini, müsaade alındıktan sonra da onarıma uygun çalışmalara başlanacağını duyurdu.

Projenin; Dr. Öğr. Üyesi Uzay Yergün yürütücülüğünde, doktora öğrencisi Y.Mimar Merve Türk tarafından hazırlandığını tabir eden Belediye Lideri Mesut Ergin, “Küçükköy Camisi’nin (Agios Athanasios Kilisesi) müdafaa projesi (rölöve-restitüsyon-restorasyon projeleri) tamamlandı ve belediyemize teslim edildi. Muhafaza Heyetinden gelecek olan müsaadenin akabinde Ayvalık halkının hizmetine sunulmak üzere onarım uygulamasına başlanacak” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Uzay Yergün de, bir devir kilise olarak kullanılan Küçükköy Camisi’nin etrafında yer alan kız ve erkek okulu ile periyodun Rum Ortodoks kilise mimarisini yansıtır nitelikte olduğunu söyledi. Kız Okulu kalıntılarının yapının avlusunda bulunduğunu hatırlatan Yergün, “Erkek Okulu ise günümüzde Kent Müzesi olarak kullanılmaktadır. Kilise daha sonra 1975 yılından itibaren cami olarak kullanılmaya başlanmış ve yapıya mihrap ile minare eklenmiş. Caminin rölöve-restitüsyon-restorasyon projelerini tamamladık belediyemize teslim ettik. Konsey onayının akabinde projeye uygun onarım çalışmalarına başlanabilir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen