Cts. May 18th, 2024

Menajer üzere fenomenlere sanatsal takviye sağlıyorlar

Yeni bir alan olduğu için herkes tarafından lisana getirilen toplumsal medya uzmanlığı, gelecek vaat eden bir meslek olarak kabul ediliyor. Misyon tarifini netleştiren bir sistemin var olmadığına dikkat çeken uzmanlar, bir toplumsal medya uzmanının her şeyden evvel birçok mevzuya hakim olması ve süreci hakikat yönetmesi gerektiğini tabir ediyor. Uzmanlar; toplumsal medya uzmanlarının yalnızca içerik paylaşan bir çalışan olmadığını, gerektiğinde fenomenlere yahut rastgele bir toplumsal medya içeriği hazırlayanlara sanatsal dayanak sağlayan bir menajer misyonu üstlendiklerini belirtiyor.

Üsküdar Üniversitesi İrtibat Fakültesi Yeni Medya ve İrtibat Kısım Lideri Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, toplumsal medya uzmanlığı dinamikleri ve meslek imkanları hakkında değerli bilgiler paylaştı.

Herkesin ağzında dolaşan bir iş…

Sosyal medya uzmanının toplumsal medya ile ilgili hesaplara içerik hazırlayan, çoklu medyaya nazaran bilgi üreten, bu içerikleri yayınladıktan sonra güncelleyen, bir sonraki data sürecini planlayan, gerektiğinde bütçe hazırlayabilen ve içeriğin reklamıyla birlikte öbür tanıtım süreçlerini yöneten kişi olduğunu söz eden Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, “Sosyal medya uzmanlığı yeni bir alan olduğu için herkesin ağzında dolaşan bir iş durumunda. Lakin herkesin başı karışık, zira yapılacak ne tek bir iş var ne de bunları vazife tarifi ile netleştiren bir sistem. Yani misyon tarifi çok katmanlı yeni bir iş alanı olduğu için vazife tarifi da kişi, durum ve kurumlara nazaran şekilleniyor.” dedi.

Sosyal medya uzmanı süreci gerçek yönetebilmeli

Her şeyden evvel toplumsal medya uzmanının birçok mevzuya hakim olması ve süreci yanlışsız yönetmesinin beklendiğini belirten Doç. Dr. Güder, “Örneğin telif haklarına ve bilişim hukukuna nazaran davranabilmek için işin yasal yerini ayarlaması gerekiyor. Tekrar yapılan içeriğin bütçesini de ayarlaması toplumsal medya uzmanından bekleniyor. Kar-zarar-maliyet-vergi üzere işin ekonomik istikametini de hesaplamalı. Velhasıl bütün bu ön hazırlığı yapan, toplumsal medya platformlarında paylaşımı takip eden ve sonrasındaki süreçlerde faal rol oynayan bireylere toplumsal medya uzmanı deniyor.” tabirlerini kullandı.

İçerik paylaştıktan sonra iş süreci devam ediyor

Sosyal medya uzmanının yalnızca içerik paylaşan bir çalışan olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, “Bir kurumun marka kimliğini de yönetir. İçerik paylaşıldıktan sonra da işi bitmez. Toplumsal medya uzmanının hazırlanan paylaşımlar yayınlandıktan sonra içeriğin beğeni istatistiğini, amaç kitleden alınacak geri bildirimi takip etmesi gerekir. Bu takip süreci çeşitli adımlardan oluşur. Öncelikle, toplumsal medya hesaplarına sahip olacak marka ya da kişinin yaratmak istediği imaj ya da nasıl görünmek istediği kıymetlidir.” diye konuştu.

Fenomenlere sanatsal menajerlik yapıyorlar

Doç. Dr. Feride Zeynep Güder; ‘İşin türel yeri, ekonomik ayarlamaları ve bilginin niteliği kısmının yanı sıra internet ortamında toplumsal medyaya içerik hazırlamanın sanatsal yani yaratıcılık istikametini de göz önüne almak gerekiyor’ dedi ve kelamlarına şöyle devam etti:

“Görsel, işitsel ve sinemasal kıymeti olan içerikleri hazırlamak için fenomenlerin bir de aktörlük hüneri üzere sahne performansı, sunum ve konuşma maharetinin de olması gerekiyor. Kendi marka kıymetlerini arttıracak bu paylaşımlarda tek başına bu süreçleri gerçekleştirmek çok yıpratıcı olabilir. Bu tarafıyla bakıldığında toplumsal medya uzmanı gerektiğinde fenomenlere yahut rastgele bir toplumsal medya içeriği hazırlayanlara sanatsal dayanak sağlayan bir menajerdir. Yani ünlü olmak isteyenler evvelce plaklarını Unkapanı Plakçılar Çarşısına getirirdi. Dijitalleşen dünyada her yer Unkapanı, her yer yetenek avcısı menajerlerle dolu. Bu açıdan bakıldığında toplumsal medya uzmanı deyip geçmemek lazım.”

Sosyal medya uzmanlığı gelecek vaat eden bir meslek

Üsküdar Üniversitesi İrtibat Fakültesi Yeni Medya ve İrtibat Kısım Lideri Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, toplumsal medya uzmanlarını dijitalleşen dünyada toplumsal medya platformlarını yöneten, süratli düşünebilen ve üretebilen, nitelikli içerik hazırlanmasına katkıda bulunan, gerektiğinde fotoğraf çekebilen, anahtar sözler yazabilen çok taraflı üstün gazeteciler ve yöneticiler olarak tanımladı ve kelamlarını şöyle tamamladı:

“Sosyal medya uzmanının çok süratli ve pratik olması gerekiyor. Onları gazeteciliğin tahminen de evirildiği ve harika kahramana dönüştüğü bir dijital muhteşem kahraman olarak düşünebiliriz. Toplumsal medya uzmanlığı; yetenek avcılığı, yetenek idaresi üzere işi ve eseri pazarlayan, sahiplenen, üreten, sonrasında takibini yapan günümüzün gelecek vaat eden bir mesleğidir. Fütüristik açıdan bakarsak yapay zeka algoritmalarıyla ve metaverse ortamlarla toplumsal medya platformlarının ve bu platformlarda parlayan toplumsal medya uzmanlığı üzere yeni iş alanlarının gelecekte nereye gideceğini daima bir arada göreceğiz ve şaşırmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen