Per. May 2nd, 2024


Avcılar Belediye Lideri Turan Hançerli, 16-17 Eylül 2023 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Toplumsal Kurulu bünyesinde yapılmakta olan toplantılara davetli olarak ABD’nin New York kentine gitti.

Daha evvel iki kere BM kürsüsünde çalışmalarını anlatan Hançerli, bu sefer de Ortadoğu ve Batı Asya Bölgelerindeki Lokal ve Bölgesel İdarelerini (MEWA) temsil etti.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde “2030 Gündemini Yerelleştirme: Mahallî ve Bölgesel Hükümetlerle Dönüştürücü Koalisyonlar (SKA Aksiyon Haftası) etkinliğinde İngilizce konuşma yapan Lider Hançerli; “Küresel SKA Yerelleştirme Fonu” kurma teklifinde bulundu.

Turan Hançerli, şu sözlerle dünyaya seslendi:

“Sevgili meslektaşlarım, Sevgili konuklar,

Bugün bilhassa UCLG Orta Doğu ve Batı Asya bölgesindeki kardeş kurumların bir temsilcisi olarak sizlere konuşma yapmaktan büyük onur duyuyorum.

Bu yıl Türkiye’de Cumhuriyetimizin doğuşunun 100 Yılı. Yüzüncü yılımızı kutladığımız bu yılda, dünyayı üzerinde yaşayan herkes için yaşanabilir bir yer haline getirmeye yönelik kozmik kıymetlerimizi ve amaçlarımızı ele alan bu memleketler arası toplantıda bulunmak, ülkemin bir vatandaşı olarak benim için özel bir onur. Orta Doğu ve Batı Asya bölgesi, insanlığın ortak tecrübeleri bakımından uzun ve esaslı bir geçmişe sahiptir. Yüzyıllar boyunca insan uygarlıklarına ışık tutan birinci bilimsel, felsefi ve edebi ilerlemelerin beşiğidir.

Saygıdeğer delegeler, Mahallî idareler olarak, son yıllarda pandemiden kaynaklanan çalkantılar, ekonomik zorluklar ve trajik sarsıntıların yanı sıra kimi öbür krizlerle ve doğal afetlerle karşı karşıya kaldık. Tüm bu tecrübeler özgüvenimizi artırdı ve bu zorluklardan daha da güçlü halde çıktık. Ayrıyeten bu tecrübeler, mahallî idarelerin halklarının problemlerine ve beklentilerine yönelik eşsiz yakınlığı ve anlayışıyla, bu kriz vakitlerinde, en çetin gayretlerle başa çıkarken dahi eşsiz bir çeviklik ve hassasiyet gösterme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Lokal idareler bu güç vakitlerden geçerken dengeli biçimde gerçek meselelere gerçek tahliller sunmuş; yenilikçi, süratli ve tesirli yardım düzeneklerini hayata geçirme kabiliyetlerini göstermiştir. Biz bunu “Yerel İdarenin Dönüştürücü Gücü” olarak isimlendiriyoruz.

Sevgili dostlar,

Geçtiğimiz Temmuz ayında BM tarafından düzenlenen Üst Seviye Siyasi Forum 2023’te, kalkınma modelimizin temeli olan “Tabandan Üste ve Tabanda Büyüme” unsurumuzu sunduk.

Bu yaklaşım;

Yerel seviyede mevcut varlıkların ve kaynakların, vatandaşlık sıfatıyla bunlar üzerinde en fazla hakka sahip olan halkların muhtaçlıkları ve beklentileri için en verimli halde kullanılmasını; Gelir eşitliğini, Uygun kamu yönetişimini, insanların aidiyet hissini, toplumsal kıymetleri ve ortak istekleri jenerasyondan kuşağa aktaran en tesirli mekanizmayı sağlamaktadır.

Bu yaklaşım, varlığın adil ve eşit dağılımına, ekonomik kapsayıcılığa, vatandaşlarımız ortasında dayanışmaya ve toplumlarımızın her seviyesinde toplumsal ve kültürel ahenge giden sağlam bir yoldur.

Başka bir açıdan bakıldığında bu yaklaşım, mahallî seviyede sürdürülebilir kalkınma için sağlam bir temel oluştururken global seviyede de kalkınma ve istikrara büyük katkı sağlayan, kolaylıkla benimsenebilir ve aktarılabilir bir çerçeve sunmaktadır.

Bu nedenle, “Tabandan Üste ve Tabanda Büyüme” açık bir halde dünyadaki tüm beşerler için bir Demokrasi ve Barış Vizyonu’na bağlılığın yenilenmesine dair güçlü bir ileti vermektedir ve değerli bir manaya sahiptir.

Ulusal hükümetlerin bu yaklaşımı destekleme konusunda değerli bir hisseleri ve misyonları olduğuna inanıyorum. Bu noktayla irtibatlı olarak, Birleşmiş Milletler himayesinde bir “Küresel SKA Yerelleştirme Fonu” kurulmasını önermek istiyorum.

Bu fon,

– ortak geleceğimiz üzerine yiğit yeni bir kanıyı hızlandıracak;

– mahallî kalkınma dinamiklerini güçlendirmeye ve harekete geçirmeye yardımcı olacak; ve böylece

– gerçek kalkınma için büyük bir potansiyel açığa çıkaracak,

cinsiyeti, ırkı, dini yahut etnik kökeni ne olursa olsun hiçbir kimsenin geride bırakılmasına müsaade etmeyecektir.

Sevgili dostlar,

SKA’lara giden seyahatimiz, adanmışlık ve işbirliği gerektiriyor. Burada bulunan herkese ve bizi duyanlara çağrım şudur: sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecek için birleşelim, paylaşalım ve birlikte çalışalım. Teşekkür ederim.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen