Cts. May 18th, 2024

Kasım ayında yükselen ünite fiyatları ihracat performansını destekledi

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Materyalleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Kasım 2021 sonuçlarına nazaran, kasım ayında inşaat gereçleri ihracatı paha olarak 2,74 milyar dolar, ölçü olarak 5,2 milyon ton düzeyinde gerçekleşti. Ortalama ihracat ünite fiyatının 0,53 dolar/kg’a yükselmesi ihracatı destekledi.

Türkiye İMSAD İnşaat Materyalleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne nazaran, inşaat materyalleri ihracatı paha ve ölçü olarak kasım ayında tekrar yüksek performansını sürdürdü. Yüksek ihracat performansını bilhassa ortalama ihracat ünite fiyatının 0,53 dolar/kg’ayükselmesi destekledi. 2021 yılı kasım ayında inşaat materyalleri ihracatı bedel olarak 2,74 milyar dolar, ölçü olarak 5,2 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.

İnşaat materyalleri sanayi ihracatı global tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu etkilenmeyi sürdürüyor. Pazarlarda kasım ayında salgının artan tesirleri ve başlayan kısıtlamalara karşın yüksek ihracat gerçekleşti.

İnşaat gereçleri sanayi ortalama yıllık ihracat ünite fiyatı kasım ayında geçen yılın kasım ayına nazaran yüzde 29,3 arttı. 2020 yılı kasım ayında ortalama ihracat ünite fiyatları 0,41 dolar/kg düzeyindeydi. Ortalama ihracat ünite fiyatı 2021 yılı kasım ayında 0,53 dolar/kg düzeyine çıktı.

Türkiye inşaat materyalleri bilhassa Avrupa kaynaklı ek talep görmeye devam ediyor. Avrupa pazarlarındaki artan salgın tesirine karşın Türkiye ihracatını artırıyor. Global emtia fiyatları artışı da birçok inşaat gerecinin ihracat ünite fiyatını yükseltiyor. Ünite fiyatlardaki artışın katkısı daha çok hissediliyor.

Döviz kurlarındaki artışa karşın ithalat yükseldi

2021 yılı kasım ayında inşaat materyalleri ithalatı 746 milyon dolara ulaştı. Döviz kurlarındaki artışa karşın ithalatta artış yaşandı ve ekim ayının üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı kasım ayında inşaat gereçleri ithalatı 242 bin 506 ton oldu. Ölçü olarak da ithalat bir evvelki aya nazaran arttı.

İnşaat gereçleri sanayi ortalama ithalat ünite fiyatı 2021 yılı kasım ayında 3,08 dolar/kg oldu. Aylık ortalama ithalat ünite fiyatı son dört aydır 3,0 doların üzerinde gerçekleşti.

Alt eserlerde güçlü ihracat artışı görüldü

2021 yılı kasım ayında inşaat gereçleri ihracat performansı alt dallar prestijiyle kuvvetli gerçekleşti. Alt bölümlerde birbirlerine emsal eğilimler yaşandı. Ölçü, paha ve ünite fiyatlar olarak ihracatta eğilimler çoklukla artış istikametinde oldu. Kasım ayında hem talep artışı hem de global fiyat artışları alt kesimlerin ihracatlarına olumlu yansıdı.

2021 yılı kasım ayında sekiz alt eser kümesinin yedisinde ortalama ihracat ünite fiyatları 2020 yılı kasım ayına nazaran yükseldi. Ortalama ihracat ünite fiyatı yükselişinde global emtia ve kesin eser fiyatlarındaki artış da tesirli oldu. Fiyat artışları epey yüksek gerçekleşti.

2021 yılı kasım ayında demir çelik eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatları geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 59,4 yükseldi. Mineral eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatı geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 5,6 arttı. Elektrik gereçleri ve teçhizatları ortalama ihracat ünite fiyatı yüzde 24,6, ağaç ve ahşap eserleri ortalama ihracat ünite fiyatı yüzde 27,6 ve metal bazlı eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatı yüzde 21,8 yükseldi.

2021 yılının kasım ayında sekiz alt eser kümesinin beşinde ihracat ölçü olarak geçen yılın kasım ayının üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı kasım ayında en yüksek ihracat ölçü artışı yüzde 51,3 ile yalıtım gereçlerinde oldu. Metal bazlı eserlerin ihracat ölçü artışı yüzde 48,2 olarak gerçekleşti. Ölçü olarak ağaç ve ahşap eserleri ihracatı ise yüzde 14 yükseldi.

2021 yılının kasım ayında sekiz alt eser kümesinin tamamında ihracat bedel olarak yükseldi. Bedel olarak kıymetli artışlar gerçekleşti. Bu yüksek artışlarda fiyat artışlarının tesiri de oldu. 2021 yılı kasım ayında bedel olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 81,1 ile metal bazlı eserlerde gerçekleşti. Kasım ayında paha olarak ihracat artışı yalıtım materyallerinde yüzde 46,7, ağaç ve ahşap eserlerinde ise yüzde 44,7 oldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen