Per. May 2nd, 2024


AKM HAFTALIK AKTİFLİKLERİ (30 EKİM-6 KASIM)

İstanbul’da gerçekleşen unutulmaz etkinliklere konut sahipliği yapmaya devam eden Atatürk Kültür Merkezi, 30 Ekim-6 Kasım tarihleri ortasındaki programıyla dikkat çekiyor

ANADOLU ATEŞİ//TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//31 EKİM SALI 20.00// 6 KASIM 2023 PAZARTESİ-20:00

Anadolu Ateşi’nin temel konsepti medeniyetler buluşmasıdır. Doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, kozmik barış bildirileri veren bir dans portresidir. Halk danslarını bale, çağdaş dans ve dansın öteki disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya çağdaş standartlarda bir gösteriyi, bir kültürel şöleni sunmaktadır. Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi çabucak hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir.

GİSELLE // İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU// 1 KASIM 2023 ÇARŞAMBA 20:00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2023-24 sanat döneminde sahneye koyacağı; konusunun büyük Alman şairi Heinrich Heine’nin “Almanya Üzerine” isimli kitabında anlattığı Wililer Efsanesi’nden alındığı Giselle, Fransız bestekar Adolphe Adam’ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal ömür biçimi ile olağan dışı dünyayı bir ortada işleyen, aşkın büyüklüğü ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan, romantik balenin en değerli yapıtından biri olan eser, birinci sefer 28 Haziran 1841’de Paris’teki Salle Le Peletier’de bulunan Ballet du Théâtre de l’Académie Royale de Musique’de sahnelendi. Doğaüstü ögelerle dolu olan Giselle balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve hoş, bir o kadar da utangaç Giselle isminde bir köylü kızı ile kendisini ona ‘’Loys’’ isimli bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan Kont Albrecht’in trajik ve romantik öyküsünü husus alıyor. Aşk, hüsran, mevt, vicdan azabı, kavuşamama ve yine birleşme düşü ekseninde geçen Giselle; tüm bu ‘imkânsız aşk’, ‘zengin erkek – yoksul kız’ üzere dramatik mevzuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik lisan sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri haline geldi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl tekrar repertuvarında yer verdiği Giselle balesini Zeynep Sunal Öngün sahneye koyuyor.

 

ATATÜRK HAFTASI KONSERİ // İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU// AKM ÇOK EMELLİ SALON//2 KASIM 2023 PERŞEMBE- 19.00

Sanat Direktörü Ferruh Yarkın önderliğindeki konser, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından sahneye konacak. Atatürk’ü Anma Haftası nedeniyle 2 Kasım 2023 tarihinde AKM Çok Hedefli Salonda saat 19.00’da Atatürk’ün sevdiği müziklerden oluşan bir repertuvarla siz kıymetli sanatseverlerin karşısında olacak.

FAUST OPERASI // İSTANBUL DEVLET VE OPERA BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//

2 KASIM 2023 PERŞEMBE-20:00

 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Gounod’nun başyapıtını sahneliyor… Alman muharrir J. W. Goethe’nin tıpkı isimli yapıtından uyarlanan, Fransız bestekar Charles-François Gounod’nun başyapıtı “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Goethe’nin edebiyat, siyaset ve tabiat bilimleri üzerine yazdığı tüm yapıtlarının bir özeti olarak kabul edilen “Faust”un librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré’ye ilişkin. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan yapıtın epeyce sürükleyici olan konusu ise şöyle: İhtiyar Hekim Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin hasretini duymaktadır. Dua da etse kederine deva bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar: “Para mı, ün mü?” Yaşlı Tabip Faust ise hiçbirini istemez, o yalnızca gençliğini arzulamaktadır. Şeytan ona gençliğini verecektir lakin buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar.  Aniden hoş bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylelikle olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak bahtını Şeytan Mephistopheles’nin ellerine bırakır.

MÜZİK TAKVİMİ KASIM AYINDAN YANSIYANLAR // CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU// AKM ÇOK MAKSATLI SALON // 3 KASIM 2023 CUMA 19.00

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu tarafından hazırlanan programda, dünya takviminin müzik kültürümüze yansımalarının peşine düşülüyor. Türkiye ve dünya tarihinde iz bırakan toplumsal, kültürel ve siyasi olaylar ile müzik kültürümüz ortasında şaşırtan bağlar kuruluyor. Hususla ilgili yapıtların seslendirildiği programda, perdeye yansıtılan fotoğraf ve dokümanlarla, dinleyici vakit tünelinde bir seyahate çıkarılıyor. Programı Mehmet Güntekin, koro ses ve saz sanatkarlarının refakatiyle sunuyor. Programda Aybige Demir Okan, Taner Yalçın solist olarak Şehnaz Ayan, Serap Çağlayan, Murat Aydemir sazlarda yer alıyor. 

DANS ADRENALİN PRÖMİYERİ/İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ ÇAĞDAŞ DANS TOPLULUĞU// AKM TİYATRO SALONU// 4 KASIM 2023 CUMARTESİ 20.00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çağdaş Dans Topluluğu MDT İstanbul, beş kesimden oluşan DANS ADRENALİN isimli programıyla 2023-24 sanat dönemine başlıyor. Programda; evvelki dönemlerde MDT İstanbul ile çalışmış Koreli koreograf Dong Kyu Kim’in yeni kesimi “Seni Görüyorum”, MDT İstanbul sanatkarlarından Alper Marangoz’un yeni çalışması “Bahar” ve değişen kastıyla tekrar sergilenecek olan “Koz” isimli çalışma, topluluğun yeni koreograflarından Ferhat Güneş’in pandemi periyodu çalışması “RE-Side” isimli kısa sinemanın sahne uyarlaması olan “RESIDE/Düşler 3 Sefer Görülmeli” ve tanınmış birçok dans topluluğunun koreograflığını sürdüren, tıpkı vakitte geçmiş dönemlerde MDT İstanbul’un “Akdeniz” isimli gecesinde “Mantra” koreografisiyle yer alan İhsan Rüstem’in “Anikka” isimli yeni çalışması yer alıyor. Işık dizaynını Taner Aydın’ın, kostüm ve dekor dizaynını Olcay Engin Kaymaz’ın üstlendiği Dans Adrenalin, 4 Kasım tarihinde AKM Tiyatro Salonundaki prömiyerinden sonra, 28 Kasım ve 12 Aralık’ta yine AKM Tiyatro Salonunda seyirciyle buluşacak.

RİCHARD // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 5 KASIM 2023 PAZAR 20:00

Yıl 2012. Kral III. Richard’ın kemikleri Leicester’da bir otoparkta bulunur. Kemiklerin isimli tıp uzmanlarınca araştırılıp kanıtlanması uzun bir vakit alacaktır. Richard Hell, tek bir vücut, tek bir zihin içerisinde, dünyanın tüm vücutları ve tüm zihinleri ortasında uçuşarak kendisini inşa etmeye çalışan bir kimlik(siz) olarak, hakikaten de dünyaya yeni bir insan tipi armağan edebilecek mi? Okan Bayülgen, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açıyor. Yabancı olmayı, yalnızlaşmayı, vahşileşmeyi tartışırken hayali bir tiyatro kumpanyası Shakespeare’in III. Richard’ını tekrar oynuyor.

 

BABAMIN ŞARKILARI//MERCAN SELÇUK DANS TOPLULUĞU // AKM TİYATRO SALONU // 6 KASIM 2023 PAZARTESİ 20.30

Timur Selçuk’u, ortamızdan ayrılışının 3. yılında anıyoruz. Eşi, kızları ve Mercan Selçuk Dans Topluluğu sanatkarlarının hazırladığı “Babamın Şarkıları” çağdaş bale temsili, 6- 9 Kasım akşamları saat 20.30’da sanatseverler için fiyatsız olarak AKM Tiyatro Salonu’nda olacak.

Detaylı bilgi için www.akmistanbul.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen