Cum. May 3rd, 2024


Sürdürülebilirlik stratejisinin bir kesimi olarak döngüsel ekonomiyi odağına alan Anadolu Efes, ileri dönüşüm usulüyle katma bedelli bir ham husus olan işlevsel malt lifini besin kesimine kazandırdı. Sanayinin yan eseri olan malt posasının işlevsel malt lifine dönüştürülebilmesi için Anadolu Efes 2020 yılından bu yana AR-GE çalışmaları yürütüyordu. 16 Ekim Dünya Besin Günü’nde Mutfak Sanatları Akademisi’nde düzenlenen davette Anadolu Efes Küme Kurumsal İrtibat ve İlgiler Yöneticisi Selda Susal Saatçi, iş dünyasının tabiat üzerindeki baskısını azaltabilmesi için lineer iş modelleri yerine döngüsel ekonomiyi temel alan iş modellerini benimsemesinin çok kıymetli olduğunu söyledi. Buna karşılık 2023 Küresel Circularity Gap Report bilgilerine nazaran global iktisadın sırf %7,2 oranında döngüsel olduğunu vurguladı. Susal Saatçi, Anadolu Efes’te ise döngüsel iktisada katkı verecek iş modelleri ve uygulamaları önceliklendirdiklerini ve bu tıp projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. 

 

Dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise her yıl 18,1 milyon ton besin israf ediliyor. Artan dünya nüfusuyla birlikte verimli kaynak kullanımı ve işlevsel yararı yüksek besinin kıymeti giderek artıyor. Sanayinin bir yan eseri olarak dünyada yılda yaklaşık 40 milyon ton, Türkiye’de ise yaklaşık 200 bin ton malt posası ortaya çıkıyor. Anadolu Efes, 2020 yılından bu yana malt posasının katma bedelli bir ham unsur olan işlevsel malt lifine dönüşümünü sağlamak için AR-GE çalışmaları yürütüyor. İşlevsel malt lifi besin bölümünde birçok farklı alanda kullanılabiliyor.

 

Anadolu Efes Küme Kurumsal İrtibat ve Alakalar Yöneticisi (CCAO) Selda Susal Saatçi konuyla ilgili şunları paylaştı: “Birleşmiş Milletler’in son raporuna nazaran 2050’lerde dünya nüfusu 10 milyara yükselecek. Dünya Bankası’nın en şimdiki besin güvenliği datalarına nazaran bugün bile besin güvensizliği oranı %29,6’ya yükselmiş durumda. Bu durum global nüfusun %11,3’ünü etkiliyor. Bu da demektir ki, verimli kaynak kullanımına, sürdürülebilir tarım ve besin uygulamalarına her zamankinden daha fazla gereksinimimiz var. Bu kapsamda sürdürülebilirlik stratejimizin bir modülü olarak sanayimizde oluşan bir yan eseri yeniden teknoloji odaklı döngüsel iktisat tahlilleri sunan Fazla teşebbüsü ve farklı paydaşlarla yürüttüğümüz AR-GE çalışmaları sonucunda katma kıymetli bir ham hususa dönüştürdük. Ve bu ham maddeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onaylarıyla besin kesimine kazandırdık. Bu yıl Dünya Besin Günü, suyun yeryüzündeki ömür için kritik rolüne odaklanıyor. Biz de Anadolu Efes olarak, bu çalışma ile sıfırdan ham unsur üretiminden kaynaklanan su tüketiminin ve karbon ayak izinin önüne geçmekten ötürü memnunuz. Döngüsel ekonomiyi temel alan bir uygulamayı hayata geçirmekten ötürü da ayrıyeten gurur duyuyoruz” dedi. 

 

Anadolu Efes, AR-GE ve inovasyon anlayışına yeni bir boyut kazandırarak kurum dışı girişimcilik ekosistemine verdiği takviyenin yanı sıra kurum içinden de teşebbüsçüler yetiştirmek üzere programlar yürütüyor. Şirketin kurum içi girişimcilik platformu “Anadolu Efes Teşebbüs Atölyesi”nden doğarak ticarileşen birinci teşebbüsü Malty, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin birinci ileri dönüşüm atıştırmalığı Malty Bites’ı üretti. Malty, Küresel FoodTech500 listesinde Türkiye’den seçilen 2 teşebbüsten biri. Birebir vakitte Upcycle Food Association (USA) ve FoodValley (EU)’in Türkiye’den seçilen birinci ve tek üyesi. Türkiye’nin birinci ileri dönüşüm atıştırmalığını üreten Malty, her bir paketi ile 19 litre su tasarrufu sağlıyor. Anadolu Efes Teşebbüs Atölyesi’nin bu yılki teşebbüslerinden biri arpa saplarından sürdürülebilir kâğıt üretimi için denemeler yapıyor.

 

Anadolu Efes Hakkında: 

54 yıllık seyahati boyunca toplumsal hayatın içinde bir kurum olan Anadolu Efes, Barth Report’a nazaran üretim hacmi bakımından dünyanın en büyük 10’uncu, Avrupa’nın ise 5’inci bira şirketi pozisyonunda bulunuyor.  Kurulduğu günden bu yana dalında pek çok birincisi gerçekleştiren şirket, 70’ten fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile de birebir vakitte Türkiye’den dünyaya açılan sayılı kurumlardan biri. Faaliyette bulunduğu bölümün gelişimine katkı sunarken, içinde bulunduğu topluma paha katmayı da öncelikleri ortasında gören Anadolu Efes, sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmayı gelecek jenerasyonlara karşı bir sorumluluk olarak görüyor. Bu kapsamda, sürdürülebilir turizmden sürdürülebilir tarım ve etrafa, spordan kültür sanata ve girişimciliğe kadar birçok alanda sürdürülebilir modeller yaratarak gerek çevresel gerekse toplumsal ve kültürel gelişime katkı sunacak çalışmalar yürütüyor. 2010 yılından bu yana da memleketler arası GRI standartlarını temel alan sürdürülebilirlik raporları aracılığıyla yol haritasını şeffaflıkla paylaşan Anadolu Efes, 2023 yılında birinci entegre raporunu yayımladı.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen