Cts. May 4th, 2024


Ortalarında çok satanların da yer aldığı 19 kitabın müellifi, önde gelen basın kuruluşlarında köşe müellifliği, Türkiye’nin en itibarlı üniversitelerinde akademik bir meslek, koltuğunun altında ayrıyeten reklamcılık, marka tasarımcılığı ve danışmanlık; Prof. Dr. Uğur Batı…  ‘’Kitapla buluşmak müellif için de okuyucu için de süper, Kocaeli Büyükşehir öteki bir düzeyde fuar çıkartıyor’’ kelamlarıyla 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nı anlatıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne özel açıklamalarda bulunan Batı, insanın teknolojiyle olan imtihanını kıymetlendirdi. Batı, ‘’Bugün hayal edemeyeceğimiz çok şeyin 30 yıl içinde karşımıza çıkacağı süratli bir dünya bu. Umarım her şey değiştikten sonra ortaya çıkan şeye insan deriz. Biz biyolojik bir çeşidiz, bir sonraki evrede güya hibrit olacağız’’ sözünü kullandı.

 

TEKNOLOJİYE TAPMAYIN LAKİN KORKMAYIN

13. Kocaeli Kitap Fuarında ‘’Boşluklar ve Beşerler: Bugünün İnsanı ve Mükemmel Bir Gelecek İhtimali’’ bahisli bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Uğur Batı, okurlarıyla buluşmadan evvel Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mikrofonlarına konuştu. ‘’Fuarda bugünün insanı için kusursuz bir gelecek varsayımını anlatacaksınız. İnsanın teknolojiyle olan imtihanına baktığınızda bizi nasıl bir geleceğin beklediğini düşünüyorsunuz?’’ sorusuna enteresan bir cevap veren Batı, teknolojinin süratli gelişimiyle biyolojik bir yapıya sahip insanın gelecekte hibrite dönüşebileceğinden telaş ettiğini söyledi. ‘’Teknoloji insan kadar âlâ insan kadar kötü’’ diyen Prof. Dr. Batı, ‘’Teknoloji yalnızca bir araç daima vardı, biz birinci çağlarda ona taş yontmak diyorduk. Evvel mantığı ortaya koyalım, teknoloji tabiatı gereği tarafsızdır. Onu güzel ya da makus yapan bizim kullanım biçimimizdir. 8 bin km uzaklıktaki kardeşinizle buluşursunuz bu güzel bir teknolojidir bir bomba icat edersiniz insanları öldürürsünüz bu da berbat teknolojidir. Teknolojiden korkmanın ya da tapmanın hiçbir manası yoktur. Cep telefonları artık vücudumuzun bir uzantısı haline geldi, tekrar de onun kurbanı yahut ret edeni olmanın hiçbir mantığı yok, onu nasıl kullanacağını bilmek çok kritik. Hayatımız çok daha süratle değişecek. Vakitten büyük bir maliyet yok, vakit dünyayı süratle değiştiriyor. Bugün hayal edemeyeceğimiz çok şeyin 30 yıl içinde karşımıza çıkacağı süratli bir dünya bu. Umarım her şey değiştikten sonra ortaya çıkan şeye insan deriz. Ben bizim değişeceğimiz şeyden kelam ediyorum. Biz biyolojik bir çeşidiz, can, kan, kalp, vücuttan oluşan insanlarız. Bir sonraki evrede güya hibrit olacağız’’ sözünü kullandı. 

 

TEKNOLOJİYE NAZARAN İDEOLOJİ GELİŞTİRMEK

Genç yaşta bağlantıdan yazarlığa, işletmeden akademisyen ve reklamcılığa, hatta ressamlığa kadar geniş bir yelpazede başarılı çalışmaları olan Prof. Dr. Batı’ya ‘’Gençlere çok değer verdiğinizi de biliyoruz. Bugünün gençliğini gelecekte neler bekliyor?‘’ sorusunu yönelttik. Her insanın bir ömür ideolojisi ve istikameti olması bunu da kendisinin çizmesi gerektiğine dikkat çeken Batı, ‘’İnsan teknolojiyi nasıl kullanacağını bilir zira teknolojiye nazaran bir ideoloji geliştirir. Vakte ait bir ideolojimiz de olacağı için teknolojiye hakim olur. İdeoloji insanın kimliğidir. Her şey onun içinde gizlidir’’ açıklamasını yaptı. 

 

KOCAELİ’NİN BAHTI GELİŞMEKTİR

Marka idaresinde çok kıymetli firmalarla çalışan Prof. Dr. Batı’dan bu manada Kocaeli’nin şehircilik markasını değerlendirmesini istedik ve keyifli kent Kocaeli markası için neler yapılması gerektiğini, bu markaya kitap fuarının katacağı bedeli sorduk. Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın’ı çok sevdiğini lisana getiren Prof. Dr. Batı, ‘’Tahir beyefendi Kocaeli için büyük bir yarar, harikulade bir insan ideolojisi oluşturmuş, Kocaeli’ye de bu kanısını aşılamaya çalışıyor. Kocaeli, Marmara’nın çok özel yerlerinden biri, insanı ve ürettiği kıymetleriyle sanat, kültür ve endüstriyle son yıllarda çok gelişen bir kent. Süratli bir gelişim sergiliyor. Kocaeli bu türlü olmasa bu kitap fuarı da bu kadar geniş yelpazede olmazdı. Marka kent olarak da yapılması gereken çok şey var fakat yola çıkılmış olması da çok değerli. Kimi kentlerin bahtı gelişmektir, Kocaeli’nin bahtı de budur. Belediyelerin beşere dokunduğu alanlar muvaffakiyetini belirliyor. Kocaeli Büyükşehir bunu yeteri kadar ve yeteri büyüklükte yapıyor’’ halinde konuştu. 

 

“FELSEFEYLE DAİMA DÜŞÜNMEYE BAŞLARSIN”

Röportajın akabinde geçtiği söyleşisinde okurlarıyla buluşan Batı, “Herkesin bir ideolojisi olmalıdır. İdeoloji insanın istikametini belirler. Nereye gideceğinin karşılığını verir. Bir fikir sistematiğine sahip olursun. İdeoloji oluşturmaya başladığın vakit farklı kapılar açılır ve daima olarak fikir geliştirirsin. Vakit akışkan ve algısal bir kavram. Sayıların hiçbir bedeli yok. Sinemalarda filan vakit makinesi var. Vakit ideolojisi üzerinden sinemalar de yapılıyor. Aslında vakit makinesi var. İnsanın kafatasının içerisindeki mükemmel yapı bize gitmek istediğimiz vakte götürüyor.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen