Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığının himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle “13. Yüzyıl Türk İslam Kanısının Kurucu Aklı: Sirâceddin Urmevî Sempozyumu” Konya’da düzenlendi. Sempozyumda, periyodun siyasi ve toplumsal yapısı yanında Siraceddin Urmevî’nin mantık, ideoloji, kelam ve hukuk anlayışı ve niyetinin dünyaya katkıları konuşuldu.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin konut sahipliğinde “13. Yüzyıl Türk İslam Fikrinin Kurucu Aklı: Sirâceddin Urmevî Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Sempozyum münasebetiyle Konya’da bulunan uzman akademisyenler ve iştirakçiler tarafından sempozyum öncesinde Musalla Mezarlığı’ndaki Sirâceddin Urmevî’ye ilişkin kabir yeri ziyaret edildi. İştirakçiler buradaki programda Sirâceddin Urmevî’yi Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla andı.
Anma programından sonra Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığının himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle “13. Yüzyıl Türk İslam Niyetinin Kurucu Aklı: Sirâceddin Urmevî Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda periyodun siyasi ve toplumsal yapısı yanında Sirâceddin Urmevî’nin mantık, ideoloji, kelam ve hukuk anlayışı ve fikrinin dünyaya katkıları anlatıldı.
“KONYA, DÜNYAYA SÖYLEYECEĞİ OLAN KANDİLİ SÖNMEMİŞ KENTLERDEN BİRİSİDİR”
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ndeki sempozyum öncesi konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, bu yıl Sirâceddin Urmevî’nin 740’ıncı vefat yılının idrak edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Konya, büyüklerin fikirlerini toplumsal genetik yoluyla bugüne taşıyan, dünyaya söyleyeceği olan, kandili sönmemiş kentlerden birisidir. Bu büyüklerimizi bugüne taşıyarak, dünyaya fikirlerini duyurmaya çalışarak onların ışıklarını yayalım. Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığımıza, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”
SEMPOZYUMDA SİRÂCEDDİN URMEVÎ’NİN MANTIK, İDEOLOJİ, KELAM, HUKUK ANLAYIŞI VE NİYETİNİN DÜNYAYA KATKILARI ANLATILDI
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan’ın yaptığı sempozyumun birinci oturumunda; Tarihçi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu çevrimiçi irtibat ile “Sirâceddin Urmevî: Kenti ‘Felsefe-Bilim’le Yine Kurmak”; Prof. Dr. Ömer Türker “Urmevî’nin Nesnelciği ile Kutbüddin er-Râzî’nin Öznelciği Ortasında Doğal Küllînin Varlığı Sorunu”; Prof. Dr. Eşref Altaş “Urmevî’nin İnsan Tasavvuru: ‘Ben’ ve ‘Sen’ Derken Neye İşaret Ediyoruz?” ve Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer de “Fiziksel Gerçekliğin Kuruluşu ve Mahiyet Sorunu: Urmevîde Obje, Tabiat ve Mahiyet” başlığında konuştu.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Çetin’in yaptığı ikinci oturumda; Prof. Dr. Murat Demirkol “Sirâceddin Urmevî’nin İdeolojisinde Mahiyet”; Dr. Öğretim Üyesi Sami Turan Erel, “Mûcib bi’z-Zât ile Kādir-i Mutlak Ortasında: Sirâceddin el-Urmevî’de İlahi Fiillerin Sonluluğu Problemi”; Prof. Dr. Hatice Toksöz “Sirâceddin el-Urmevî’nin Tanrı’nın Varlığı ve Birliğinin İspatına Dair Yorumları” husus başlıklarında konuştu.
Sempozyumun üçüncü ve son oturumuna ise Prof. Dr. İbrahim Maraş başkanlık yaptı. Prof. Dr. Ali Çetin “Urmevî’nin Metali’ul-Envâr İsimli Yapıtında Metafiziğe dair Yaklaşımlarının Mantıksal Analizi”; Doç. Dr. Tuna Tunagöz “Sirâceddin el-Urmevî’de Metafizik-Kelam Münasebeti: Metafizik ile Kelamın Bahisleri Ortasındaki Fark Risale’si Bağlamında Bir İnceleme; Dr. Elmin Aliyev Hangi Urmevî-Hangi Kayserî? Kâdî Sirâceddin ve Dâvud-ı Kayserî Ortasındaki Hoca-Talebe Alakası Üzerine; Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de “Sirâceddin Urmevi’nin Torunu Kutlu Melek Hatun ve Kitapları” başlıklarında konuşmalar yaptı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı