Per. May 2nd, 2024


Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Büyük Efes Sanat 

Çevre için Bir Kere Daha “Farkında mısın?” Diye Soruyor!

 

Çevreye atılan ve tabiatta biriken çöplerin artan ölçüsünün, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ve geri dönüşümün değeri konusunda toplumda farkındalık yaratmak üzere tasarlanan “Farkında Mısın? 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Görüntü Yarışması” 

Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Büyük Efes Sanat iş birliğiyle başladı.

 

Temiz bir etraf için çöpün azaltılması, gerçek yere atılması ve kıymetlendirilmesi konusunda toplumun hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Çöpüne Sahip Çık Vakfı, bu faaliyetleri doğrultusunda Büyük Efes Sanat’ın takviyesiyle “Farkında Mısın?” Ulusal Fotoğraf ve Kısa Görüntü Müsabakasının ikincisini düzenliyor.

İlki 2020 yılında düzenlenen yarışın fotoğraf ve kısa görüntü olmak üzere iki kategorisi bulunuyor. Müracaatlar 23 Ekim 2023’de başlayıp, 15 Ocak 2024 tarihine kadar devam edecek olup, amatör ve profesyonel herkesin iştirakine açıktır.

Sıfır Atık için Farkındalık…

Doğru atık idaresi, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ve yanlışsız çöp atma davranışlarının benimsenmesi için yürüttüğümüz farkındalık çalışmaları, iklim değişikliğinin önleyicilerinden biri olan Sıfır Atık maksadıyla hem Türkiye’de hem de dünyada devam ediyor. Bu kapsamda irtibat ve görsel lisana büyük ehemmiyet veriliyoruz. Bir bütünün kesimi olduğumuz ve hepimizin sorumluluk taşıdığı gerçeğine “Farkında Mısın?” yarışıyla dikkat çekiyoruz.

Farkında mısın? Müsabakasının birincisi 2020 yılında gerçekleştirildi ve Türkiye’nin atık ve çöp bahisli birinci ve tek fotoğraf ve görüntü arşivinin adımları atıldı. Bugüne kadar görsel irtibat kanallarında ödül alan ve sergilemeye bedel bulunan yapıtlara yer verildi. 2020 yılında Farkında mısın 1.Ulusal Yarışı Fotoğraf Kategorisi 1.si “Doğayı Zehirleme” isimli yapıtıyla Serkan Daldal oldu

Başvuruları www.farkindamisinyarimasi.org adresinden çevrimiçi olarak yapılacak yarış sonunda, her iki kategoride seçilen birinci 3 eser sahibine para mükafatları verilecek.

En Yeterli Fotoğraf Mükafatı: 20.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En Yeterli 2. Fotoğraf  Ödülü: 15.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En Düzgün 3. Fotoğraf Mükafatı: 10.000 ₺ + Ödül Heykelciği

En Uygun Kısa Sinema Mükafatı: 20.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En Âlâ 2. Kısa Sinema Mükafatı: 15.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En Düzgün 3. Kısa Sinema Mükafatı: 10.000 ₺ + Ödül Heykelciği

 

Şubat 2024 prestijiyle sonuçlanacak yarışın heyetini Psikolog Prof. Dr. Zuhal Baltaş, Fotoğraf Sanatkarı Gültekin Çizgen, Koleksiyoner ve Küratör Yasemin Emirdağ, Fotoğraf Sanatkarı İzzet Keribar, Direktör ve Fotoğraf Sanatkarı Ömer Vargı oluşturuyor.

Azalt, Yine Kullan, Geri Dönüştür

Dünyanın içinde bulunduğu kullan-at tüketim kültüründen uzaklaşarak atık azaltma ve geri dönüşüm konusunda süratle adımlar atması gerekiyor. Bu kapsamda, tek kullanımlık eserlerden kaçınılarak çöp ölçüsünün azaltılması ve tekrar kullanımın benimsenmesi, üretilen çöpün de büyük kısmının geri dönüştürülebilir olduğu dikkate alınarak ayrıştırılması tahlil olarak görünüyor.

Bu bağlamda sadece geri dönüşüm değil çöpün azaltılması amacıyla de eğitim ve farkındalık projeleri hayata geçiren Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın Genel Müdürü Emrah Bilge “Doğru atık idaresi için, her birimizin benimsediği hassasiyet ve davranışlar hayati değer taşıyor. İçinde bulunduğu çılgın tüketim kültürü ve sorumsuz atık davranışlarına dünyanın toleransı kalmadı. Süratle bu meselelerle yüzleşmeli, üzerimize düşeni yapmaya başlamalıyız. Bu problemlerin farkına varmalı ve çabucak harekete geçmeliyiz” diyerek, herkesi bu farkındalığa davet etti.

 

Çöpüne Sahip Çık Vakfı Hakkında

“Temiz bir etraf için tüm toplumun çöpün üretimi ve yanlışsız yere atılması konusunda hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak” vizyonuyla kurulmuş olan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, çöpten arınmış bir etraf için toplumda davranış dönüşümü sağlamak üzere kampanyalar düzenliyor, eğitici ve teşvik edici projeler hayata geçiriyor, etraf siyasetlerini güzelleştirmek için katkı sağlıyor ve bunların tüm Türkiye’de yaygınlaşması için çalışıyor.

Büyük Efes Sanat Hakkında

Büyük Efes Sanat, Swissotel Büyük Efes İzmir bünyesinde bulunan Çağdaş sanat koleksiyonu daimî standı ile sanata mesken sahipliği yapmak, Stantlar ve Sanat aktiflikleri düzenleyerek sanatı ve sanatçıyı desteklemek maksadıyla 2008 yılında hayata geçirilmiştir. Büyük Efes Oteli’nin renovasyonu sırasında Otelde bulunan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Attila Galatalı, Nasip İyem, Beril Anılanmert, Şadi Çalık, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Erdoğan Ersen, Jale Yılmabaşar üzere devrin Çağdaş Türk Sanatı öncü sanatkarlarının yapıtları Büyük Efes Sanat Koleksiyonunun en değerli modülleri ortasındaki yerlerini almışlardır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen