Cum. May 3rd, 2024

Amerikan Adalet Bakanlığı, Google’a karşı arama ve arama reklamcılığını tekelleştirdiği iddiasıyla dava açmış durumda. Karara bağlı olarak, bu dava Apple’ın gelirlerini ve kullanıcıların iPhone’larında arama yapma şeklini etkileyebilir.

Adalet Bakanlığı’na göre, davanın ana ilgi alanlarından biri, rekabete aykırı bir davranış olarak öne çıkarılan Apple ve Google arasındaki Bilgi Hizmetleri Anlaşması. The Register tarafından yayınlanan bir makalede, finansal analist Bernstein bu anlaşmanın artık risk altında olduğuna inanıyor.

The Register’a gönderilen raporda Bernstein, “Federal mahkemelerin Google aleyhine karar verme ve Apple ile yaptığı arama anlaşmasını feshetmeye zorlama olasılığı olduğuna inanıyoruz. ISA’nın Google’dan Apple’a yıllık ödemelerde 18 milyar-20 milyar dolar değerinde olduğunu ve Apple’ın yıllık işletme karının yüzde 14-16’sını oluşturduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

Google, Apple ile olan anlaşmasını kaybederse, Samsung ve Mozilla gibi diğer oyuncularla da aynı durum yaşanabilir. Zira tüm bu dev isimler, cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google’ı kullanıyor.

Söz konusu habere göre, Apple teorik olarak başka bir arama motoruyla ortaklık kurabileceğinden ya da ABD dışında Google ile olan anlaşmasını koruyabileceğinden, bu davanın Apple’ın sorumluluğunda olmadığını unutmamak gerek.

Bununla birlikte, 2024 yılına kadar bir karar çıkmayacak. Ancak kimse davanın bu kadar çabuk bitmesini beklemiyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen