Çar. May 1st, 2024


İGA İstanbul Havalimanı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte, global havacılık kesiminin en kıymetli etkinliklerinden biri kabul edilen 28. Routes World’e mesken sahipliği yapıyor. Bölümün önde gelen havalimanları ve havayollarından 3 binden fazla üst seviye yöneticinin katıldığı Routes World’de havacılığın global bağlamdaki geleceği tartışılıyor.

 

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İGA İstanbul Havalimanı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte, sivil havacılık dünyasının en itibarlı aktifliği olarak kabul gören Routes World 2023’te, dünyanın önde gelen havayollarının liderleri dâhil olmak üzere binlerce yönetici, turizm delegesi ve havayolu tedarikçisini ağırlıyor. Yeni rota fırsatlarını keşfetmek için 10 binin üzerinde görüşmenin planlandığı aktiflik, Air France, easyJet, Delta Air Lines, Emirates, IndiGo, Japan Airlines, JetBlue Airways, Qantas, Turkish Airlines ve Wizz Air’in de ortalarında bulunduğu havayolu şirketlerinin katılımıyla 15 – 17 Ekim tarihleri ortasında İstanbul’da düzenleniyor.

 

Bu yıl 28.’si düzenlenen Routes World’ün açılış konuşmalarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu ve İGA İstanbul Havalimanı Yönetim Konseyi Üyesi Mehmet Kalyoncu yaptı.

 

Türkiye turizminin dünyada hak ettiği yeri bulması açısından Routes World 2023’ün bu yıl İstanbul’da düzenlenmesini çok pahalı bulduğunu vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu“Bu aktifliğin İstanbul’un tarihini, kültürünü, saklı cevherlerini, turistlerin odak nokta olma potansiyelini daha da güçlendireceğine inanıyorum” dedi. Bakan Uraloğlusözlerini şöyle sürdürdü: “2002 yılında iki merkezden 26 noktaya yapılan iç sınır uçuşlarımızı bugün 7 merkezden 57 noktaya gerçekleştiriyoruz. 2002 yılında 50 ülkeden 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken bugün 130 ülkede 349 noktaya ulaştık. Hava ulaştırma mutabakatımız bulunan ülke sayısını 81’den 173’e yükselttik. Gökyüzünde kurduğumuz köprülerle havacılık alanında, Avrasya bölgesinde önder, global bir havacılık merkezi olduk. İstanbul Havalimanı ile birlikte bugün ülkemiz ve İstanbul, dünyanın en büyük global transit merkezlerinden biri hâline gelmiş durumdadır. Gayemiz dört mevsimi yaşayan ülkemizin turizm potansiyelini ve imkânlarını daha da geliştirmek, turizm faaliyetlerinde çeşitliliği teşvik etmektir.” 

 

28. Routes World’ün açılış konuşmacılarından biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lideri Ekrem İmamoğlu’ydu. İmamoğlu konuşmasında şunları kaydetti: 

“Şehrimizde beşere saygılı bir turizm anlayışının geliştirilmesi noktasında çok renkli, çok kültürlü, sürdürülebilir bir turizm destinasyonu yaratılması için ağır gayret içeresindeyiz. İstanbul’da ağırlamaktan memnunluk duyduğumuz dal temsilcileri ile karar vericilerin dünya turizmi ve İstanbul ismine çok değerli sonuçlara ulaşacağına yürekten inanıyorum. Bu sonuçlar İstanbul’un global bir destinasyon ve transfer merkezi olma niteliğini geliştirecek potansiyellerini çok daha ileri taşıyacaktır. Kentimize operasyon düzenleyen havayollarının artması, turist sayısını ve İstanbul’un memleketler arası ticaret potansiyelini de olumlu etkileyecektir.” İmamoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkeleri birbirine bağlayan fizikî, bilhassa de duygusal bütün yollar, çok fakat çok kıymetlidir ve ihtimam ister. Dünyanın dört yanındaki acıların ve savaşların ortasında bir barış ve istikrar kaynağı olan ülkemizin yurttaşları olarak bunu çok güzel biliyor ve bu sorumluluğu taşıyoruz.”

 

Küresel havacılık kesiminin değerli oyuncularından İGA İstanbul Havalimanı’nın, yeni rotaların büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunan ve sivil havacılığın geleceğin şekillendiren Routes World 2023’e konut sahipliği yapmanın gururunu yaşadığını belirten Mehmet Kalyoncu, konuşmasında seyahat hakkına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

“Seyahat hakkı, bir insan hakkıdır ve Türkiye bu hakkın ehemmiyetini sahiplenmektedir. Ülkemizin açık kapı siyaseti, misafirperverliği ve coğrafik pozisyonu, global seyahati kolaylaştırarak herkesin hoş ülkemizi ziyaret etmesini mümkün kılmaktadır. Tam da bu noktada İGA İstanbul Havalimanı, hem dünya hem de İstanbul için büyük değer taşıyor. Dünyanın en büyük ve en stratejik pozisyona sahip havalimanlarından biri olarak, kıtaları birbirine bağlayan ve milletlerarası seyahati kolaylaştıran hayati bir global ulaşım merkezi olarak hizmet veriyor. Öte yandan havalimanlarını bulundukları kentlerden ve kültürden başka düşünemeyiz. Biz de bu bağlamda herkesin kendisini konutunda hissetmesine çalışıyor, insanlığa hizmet ediyoruz. İstanbul Havalimanı faaliyete geçtikten sonra hava kalitesi arttı; gürültü kirliliği ve karbon emisyonu azaldı.”

Routes World 2023 açılış konuşmaları, İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen’in hitapları ile sona erdi. Bilgen şu sözlerde bulundu: “İGA İstanbul Havalimanı olarak, dünya çapında havayolları, havalimanları ve havacılık paydaşlarını bir ortaya getiren bu aktifliğin mesken sahibi olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Havacılık sanayisinin geleceğini belirlemek için kıymetli bir platform olan Routes World 2023’te havacılık sanayisindeki başkan isimleri yeni heyecan verici projeleri ve geleceğin fırsatlarını belirlemek için buluşturacağımız bu kıymetli tertibin merkezi olarak seçildiğimiz için çok keyifli ve gururluyuz.”

Bilgen, konuşmasının ardından, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Vekili Elif Balcı Fisunoğlu ile birlikte “Istanbul is the New Cool” adlı panele katıldı. 

15 Ekim Pazar günü açılışı yapılan aktiflik kapsamında İGA İstanbul Havalimanı Havacılık Geliştirme Direktörü Majid Khan da “Rota planlama sürecinin geleceğinde sırada ne var?” başlıklı panelde konuşmacıydı.  

Etkinliğin ikinci günü kapsamında, 16 Ekim Pazartesi günü İGA İstanbul Havalimanı İdare Konseyi Üyesi Mehmet Kalyoncu, BBC program sunucusu Aaron Heslehurst moderatörlüğündeki “Havalimanları ve Şehirler” başlıklı panele konuşmacı olarak katılacak. İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Polat ise “Havalimanı Planlama ve Master Plan” başlıklı panel düzenlenen panelde, Andrew Charlton’un sorularını yanıtlayacak. 

Açılışta Routes World ismine konuşan Steven Small, İstanbul’da yaklaşık 260 havayolunu temsil eden 600’ü aşkın havayolu karar vericisinin buluştuğu Routes World 2023’te, rekor sayıda sponsor ve iştirakçiye ulaşıldığını açıkladı. İGA İstanbul Havalimanı, her geçen gün büyüyen havacılık dalının geleceğini şekillendirecek 28. Routes World’ün konut sahibi olarak, global taşıma bölümündeki pozisyonunu daha da güçlendirmenin yanı sıra, yeni havayollarını bünyesine çekmeyi ve İstanbul’a gelen yolcu trafiğini artırmayı hedefliyor. 

  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen