Cum. May 3rd, 2024


International Psychology Students Organization tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Openmind Konferansı’na katılan Lider Tunç Soyer, “Eğer hayatı birbirimizin gözünden göremezsek, hepimiz karanlığa mahkûmuz. Bu yüzden yürek ve umutla, barışa sıkı sıkıya sarılmalıyız.  Zira barış bizim için sırf refah ve adaletin temeli değildir. Tıpkı vakitte 100 yıllık bir Cumhuriyet mirasıdır” dedi. 

İzmir Ahmed Adnan Sanat Merkezi (AASSM) dünya genelindeki psikoloji öğrencilerini bir ortaya getiren, IPSYSO (International Psychology Students Organization) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Openmind Konferansı’na mesken sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in de katıldığı konferansta, barış ve müsamahanın kıymetine değinildi. 

“İzmir binlerce yıldır bir demokrasi ve barış coğrafyasıdır”
Openmind Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan ve demokrasinin kıymetine değinen Lider Tunç Soyer, “8 bin 500 yıldır rengi, lisanı, inancı ve kimliği ne olursa olsun, farklı kültürlerin ahenk içinde yaşadığı İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bu buluşma çok büyük bir mana taşıyor” dedi. Bu çatı altında, savaşın ve karanlığın karşısında barışı ve kardeşliği örgütleyerek farklılıklarla ahenk içerisinde bir ömür tanım ettiklerini vurgulayan Lider Soyer, “Çünkü bizim işimiz, savaşların beslendiği popülizme hizmet etmek değil. Bizim sorumluluğumuz, tüm farklılıklarımıza hürmet göstererek, ortak yanlarımız üzerinden bir uygarlık tesis etmek. İşte biz buna kısaca demokrasi diyoruz. İzmir, binlerce yıldır bir demokrasi ve barış coğrafyasıdır. Kentimizin bu kıymetlerinin üzerine titriyoruz” diye konuştu. 

“Barış 100 yıllık bir Cumhuriyet mirasıdır”
Ülkemizin yanı başında fecî savaşlar yaşandığını vurgulayan Lider Soyer, kelamlarına şöyle devam etti: “Biz burada konuşurken, geçen her bir saniye siviller, günahsız beşerler, çocuklar ölüyor. Bir yandan da birileri bu kanlı oyundan kendilerine hisse çıkarıyor. Tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu insanlık cürmü, bize şunu gösteriyor. Şayet hayatı birbirimizin gözünden göremezsek, hepimiz karanlığa mahkûmuz. Bu yüzden yürek ve umutla, barışa sıkı sıkıya sarılmalıyız. Zira barış bizim için sadece refah ve adaletin temeli değildir. Birebir vakitte 100 yıllık bir Cumhuriyet mirasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak uğraş ve kararlılık ister. Bunu çok düzgün biliyoruz.”

“Ne olursa olsun ümidimizi kaybetmeyeceğiz”
Ulu başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” kelamını Cumhuriyet’in temel siyaseti haline getirdiğini söyleyen Lider Soyer, “Ona nazaran zafer, barışa inanan halklara karşı değil, savaştan beslenen emperyalist devletlere karşı kazanılmıştı. Bu nedenle iradesini sürekli dünya halkları ortasındaki barışı büyütmekten yana kullandı ve bu yoldaki kararlığını ‘Ben hayatımın hiçbir anında karamsarlık nedir, tanımadım’ kelamları ile anlattı. İşte biz de o denli yapacağız. Hiçbir vakit karamsarlığa kapılmayacak, ne olursa olsun ümidimizi kaybetmeyeceğiz” dedi. 

“Doğamızla uyumlu bir ömür kurmak zorundayız”
İzmir’in kozmik insan hakları beyannamesindeki bedeller üzerinde yükselen bir Akdeniz kenti olduğunu da tabir eden Soyer, şunları söyledi: “Hoşgörü ve çok seslilik İzmir’in karakterinde var. Bu kıymetlerimizi daha da geliştirmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Biliyoruz ki, birbirimizle uyumlu bir ömür inşa edemezsek, renklerimizi, seslerimizi ve sonunda nefesimizi kaybederiz. Yaşayamayız. Bir elimizle tabiatla savaşırken başka elimizle birbirimizle barışamayız. Bu yüzden tabiatımızla uyumlu bir ömür kurmak zorundayız. Geçmişimizle ve değişimle ahengi yakalayamazsak dün ve yarınlar ortasında bir köprü kuramayız. Yani yarım kalırız. Hepimiz, ömrün her anında ahenge muhtacız. Ahengin ve barışın mayasını kardığımız bu konferansta sizlerle buluşmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.”

“Savaşta kazanan taraf yoktur”
İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sungur da “Savaş bir kere başladığında, kazanan taraf yoktur. Yalnızca kaybetmenin dereceleri vardır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak yaşadığımız dünyayı manalı yaşayabilmek, insanların acılarına şapka çıkarabilmek, insan acılarını azaltamıyorsak en azından bunları onlarla birlikte kucaklayabilmek, önümüzdeki yıllarda bizi bekleyen en temel bahislerden biri” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen