Çar. May 1st, 2024


Sosyal mühendislik taarruzları, daima gelişen siber güvenlik tehditleri ortamında hem bireyler hem de kuruluşlar için en kıymetli telaş kaynağı olmaya devam ediyor. Siber güvenlik şirketi ESET’in hazırladığı ve antivirus.com.tr web sitesinden fiyatsız olarak yayımladığı kitapçık, kimlik avı akınlarına yönelik farkındalık çalışmalarına takviye  olmayı hedefliyor. 

 Teknoloji dijital güvenlikte kıymetli bir rol oynasa da insan ögesi kritik bir faktör olmaya devam ediyor. Verizon 2023 Data İhlali Araştırmaları Raporu’na nazaran, ihlallerin yüzde 74’ü toplumsal mühendislik atakları, yanlışlar ve berbata kullanımı içeren insan ögesini içeriyor. Bu  veriler, çalışanları çeşitli taarruz tipleri ve müdafaa yolları hakkında eğitmenin kıymetini vurguluyor. 

ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban ESET Türkiye olarak artan kimlik avı akınlarını göz önüne alarak hazırladıkları el kitapçığı ile farkındalık çalışmalarına katkı sunmayı ve toplumsal bir yarar yaratmayı hedeflediklerini söyledi.  Siber hatalıların kullandıkları toplumsal mühendislik teknikleri hakkında bilgi vererek dijital güvenlik altyapısının güçlendirilmesine yönelik  ipuçlarını paylaştı.  

 

Vishing: Telefonla toplumsal mühendislik

“Sesli oltalama “nın kısaltması olan Vishing, dolandırıcıların telefon aramalarını yahut sesli bildirileri kullanarak bireyleri hassas bilgileri ifşa etmeleri yahut hileli ödemeler yapmaları için kandırmalarını içerir. Bu akınların karmaşıklığı, insan taklidi yapanlardan otomatik robocall’lara kadar değişmektedir. Kimi dolandırıcılar, aldatmacalarını geliştirmek için yasal telefon numaralarını kullanarak davet sahteciliği bile yapmaktadır. Vishing’in en son versiyonu, daha da inandırıcı hale getirmek için yapay zekâ araçlarını kullanarak makul bir kişinin sesini taklit edebilen deepfake aramaları içerir.

Smishing: SMS ile toplumsal mühendislik

Smishing yahut “SMS phishing”, kurbanları muhakkak aksiyonları gerçekleştirmeye yönlendirmek için metin yahut iletileşme uygulamaları aracılığıyla hileli iletiler göndermek manasına gelir. İletiler çoklukla alıcıları berbat niyetli web sitelerine, giriş sayfalarına yahut uygulamalara yönlendiren kontaklar içerir. Bu kanallara erişildiğinde, ödeme kartı bilgileri de dahil olmak üzere şahsî bilgiler alınabilir yahut kurbanın aygıtına makus gayeli yazılım bulaştırılabilir.

Phishing: E-posta yoluyla toplumsal mühendislik

Şirketlerde  çalışanlar phishing, yani oltalama hakkında bir şeyler duymuştur, ancak kavramın bilinmesi tehlikesini azaltmıyor. Bilakis, oltalama e-postaları, saldırganların sağlam varlıklar üzere davranarak bireyleri; parolalar, kredi kartı bilgileri yahut ferdî kimlik bilgileri üzere hassas bilgileri ifşa etmeleri için kandırmaya çalıştıkları en üretken siber kabahat teknikleri ortasında yer almaya devam ediyor. Ekseriyetle, legal kuruluşları yahut bireyleri taklit eden web sitelerine ilişkiler içeren geçersiz e-postalar üzere aldatıcı taktikler kullanırlar.

 

Sosyal mühendislik cinslerine karşı korumak için beş yöntem  

Duraklayın, düşünün ve sonra harekete geçin: Dolandırıcılar kurbanları manipüle etmek için aceleye güvenirler. Talepleri kıymetlendirmek için vakit ayırın ve telâşlı davranmaktan kaçının. Kısa iletilerdeki temaslara tıklamaktan kaçının ve bağlantının meşruiyetini doğrulamak için kuruluşun resmi web sitesini ziyaret edin.

Bilinmeyen numaralara karşı kuşkucu olun: Tanıdık olmayan yahut kuşkulu numaralardan gelen aramaları yahut kısa bildirileri doğrulayın. Rastgele bir şahsî bilgiyi ifşa etmekten yahut bildirilerdeki bilinmeyen temaslara tıklamaktan kaçının. Bu, bu çeşit dolandırıcılıkların kurbanı olma olasılığınızı en aza indirmenize yardımcı olur.

Kişisel bilgilerinizi bâtın tutun: Hesap numaraları, kimlik numaraları, parolalar yahut Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) kodları üzere hassas bilgileri asla bilinmeyen şahıslara telefonda yahut bir iletiyle açıklamayın. Yasal kuruluşlar bu çeşit bilgileri istenmeyen aramalar yahut iletiler yoluyla talep etmez.

Kimliği doğrulayın: Bir şirketi yahut devlet kurumunu temsil ettiğini tez eden birinden ileti alırsanız, direkt etkileşime girmekten kaçının. Bunun yerine, web sitelerinde bulunan resmi bağlantı bilgilerini kullanarak kuruluşla bağlantıya geçerek gerçekliğini bağımsız olarak doğrulayın.

Güçlü güvenlik tedbirlerini aktifleştirin: Hesaplarınızı korumak için güçlü ve eşsiz parolalar kullanın. Uzun ve karmaşık parolalar yahut parolalar oluşturmak ve bunları inançlı bir halde saklamak için parola oluşturucuları ve yöneticileri kullanmayı düşünün. Ekstra bir muhafaza katmanı eklemek için mümkün olduğunda Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) kullanın.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen