Cum. May 3rd, 2024


2.Bayındır Ergenli Zeytin Şenliği 19 Kasım’da Yapılıyor

Bu sene ikinci sefer düzenlenen Bayındır Ergenli Zeytin Şenliği 19 Kasım Pazar günü Bayındır’ın Ergenli Mahallesi’nde gerçekleşecek. Şenlik açılış merasimi saat 13.00’de yapılacak ve saat 17.00’de Tuğçe Kandemir  ücretsiz bir konserle sevenleriyle buluşacak. Şenlikte ayrıyeten halk oyunu şovları, en güzel zeytin-zeytinyağı ve zeytin hoş yarışları da olacak.
Bayındır Belediyesi tarafından düzenlenen Milletlerarası Çiçek Şenliği, Turan Kuru Çiçek ve Nergis Şenliği, Balcılar Kiraz Şenliği, Lütuflar İncir Şenliği ve  Ergenli Zeytin Şenliği ile Bayındır bir şenlikler kenti olma yolunda süratle ilerliyor.  Göreve geldiği günden beri üreticiyi destekleyen ve her vakit üreticinin yanında olan Bayındır Belediye Lideri Uğur Demirezen de yaptığı açıklamada “Herkesi, Ergenli Mahallemize; Zeytin Festivali’nde rahmeti, lezzeti, heyecanımızı paylaşmaya, şenliğimizi daima birlikte kutlamaya davet ediyorum.” dedi.
Bayındır merkeze 7 km uzaklıkta bulunan Ergenli mahallesinin en değerli geçim kaynakları ortasında zeytin ve zeytinyağı üretimi yer alıyor. Bayındır zeytin ağacı varlığı bakımından ülkemizde birinci sıralarda bulunan ilçelerden. Türkiye zeytin ağacı varlığının %2,3’ü ve İzmir ili zeytin ağacı varlığının %22,5’ine sahiptir.
Ovaya yakın düz ve hafif yamaç bölümünde sıraya dikim ile elde edilen zeytinlikler olmasına karşın, zeytinlik alanların %90’a yakın bir kısmı dağlık alanda bulunmaktadır. Bu zeytinlikler doğal bitki örtüsünde bulunan delicelerin tarih boyunca aşılanmaları ile elde edilmişlerdir. Yaygın çeşit yağlık Memecik zeytinidir.
Bayındır’da Tokatbaşı ve Hasköy Mahalleleri dışında bütün yerleşim alanlarında zeytinlikler mevcuttur. İlçede toplam 164.270 dekar alanda, 3.850.300 adet zeytin ağacı varlığı bulunmaktadır. Bu alanın 156.800 dekarında bulunan 3.684.000 zeytin ağacı yağlık çeşittir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen