Cum. May 3rd, 2024

SÜT-D ÜRETİRKEN, TÜKETİRKEN AMBALAJLARI AZALTIRSAK

ÇEVRE KİRLİLİĞİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, BİYOÇEŞİTLİLİK KAYBINA ETKİMİZİ DE AZALTIRIZ DAVETİ YAPTI

 

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği paketli eser satın almayı nasıl azaltabileceğimizi, nasıl gezegen dostu tüketici olabileceğimizi öğrenebiliriz. Ambalajlı eser satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz tesir yaratıyoruz. Güç, su ve ham unsur tüketimine etkimizi azaltırken akçe cebimizde kalsın.

Satın almada ambalajlara dikkat edelim çağrısı ile 

15. Avrupa Atık Azaltım Haftası için açıklamalarda bulundu.

 

Yaşamda atık tedbire farkındalığını artırma maksatlı yüksek paydaş iştirakli teşebbüs ve en büyük kampanya olan Avrupa Atık Azaltım Haftası bu yıl 18-26 Kasım 2023 tarihlerinde “Ambalajlar: Paketli Eser Alma” teması ile gerçekleştiriliyor diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Lideri Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu; ambalajlar, ürünleri depolarken, taşırken, tüketiciye arz ederken, tüketilirken içindekinin niteliğini korumak ve birden fazla yerde hijyen için gereklidir. Lakin tüketicinin ve sanayinin ambalajlama için yapması gerekenler var. Zira ambalaj, hayat döngüsünde üretiminden yararlı kullanım ömrünü yitirene dek ve en kıymetlisi de atık oluştuğunda gezegenimizin üç temel acil sorunu olan etraf kirliliği, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybına neden olarak kara ve su ekosistemlerini, ömrümüzü tahrip eder. Paketli eser satın almayı nasıl azaltabileceğimizi öğrenerek gezegen dostu tüketici olalım. Ambalajlı eser satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz tesir yaratıyoruz. Güç, su ve ham unsur tüketimine etkimizi azaltırken akçe cebimizde kalsın.Satın almada ambalajlara dikkat edelim daveti yaptı. 

 

Gezegen ve cebimize iki misli olumsuz etki

SÜT-D Lideri Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Ambalajlar eserlerin tüketiciye niteliğini yitirmeden ulaşması ve satın alınma albenisi, reklamı için mühimdir. Ahşap, cam, kağıt, karton, metal, plastik ambalajlarla esere müdafaa, birçok yerde hijyen sağlanır. Kimi paketlemelerde ambalaj içine muhafaza gereçleri de eklenir. Birden fazla yerde kat kat paketlemeler yapılırken hele de şık paketlemelerde abartı da oluyor. Hepsi ham unsur tüketimi. Hepsi güç tüketimi. Hepsi su tüketimi. Hepsi maliyet. Hepsi fonksiyonu bitince atık. Atık çıktığında gerçek yönetilmezse; hepsi toprak ve deniz kirliliği, hepsi iklimi değiştirme, hepsi biyoçeşitliliği yok etme, hepsi gezegene olumsuz tesirleri artırmak demek. Tüketici aslında iki eser, öteki deyişle içindekini ve dışını satın alarak kesesine ve gezegene iki misli tesir yaratmakta” bilgisini vererek son bilgiye nazaran Avrupa Birliği’nde 2020’de 79,3 milyon ton ambalaj atığı çıkarken, son on yılda tek kullanımlık ambalaj atığı yüzde 20’den fazla arttı. Bu pahanın 2030’a dek yüzde 19 daha artması ve sebep olunacak sera gazı salımının 66 milyon ton olacağı öngörüsündeki sayılar korkutucu vurgusu yaptı.

 

Tüketicinin ambalaj azaltması ve atığını yönetmesi

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Tüketici ambalaj azaltımına, satın almada hem eseri hem de paketini bir ortada kıymetlendirerek seçme alışveriş kültürü edinerek başlayabilir. Ambalajın eseri muhafazası niteliğine abartılı albenisi için materyal eklenen eserler, kat kat paketlemeler tercih edilmemelidir. Zira çoklu materyalli şık paketler aslında gezegene çoklu tahribat da yapıyor. Tüketici etiket okuyarak ambalajın içeriğini, ne kadarının geri dönüştürülmüş atıktan olduğunu kesinlikle öğrenmeli. İşlevi kâfi ambalajlar ve paketlemeler tercihimiz olmalı. Tekrar doldurulabilir ambalajlı ürünler önceliklenmelidir. Tüketici kendi kabına eser satın alma seçeneklerini de âlâ bilmelidir. Böylelikle paketli eser satın almada azaltma ve gezegen dostu tüketicilik, sürdürülebilir hayat başarılabilir” açıklamasını yaparak atık ambalajlarımızı kesinlikle başka toplayarak döngüsel iktisatta bedel kazanmasını sağlamalıyız” dedi.

 

Ekotasarımlı ambalaj ve atığı

Dr. Karaosmanoğlu “Ambalaj endüstrisi iktisatta istihdam ve gelir yaratırken ambalajların ömür döngüsü idaresinde ekotasarım yapılması, başka deyişle ambalaj geliştirme sürecinde çevresel tesirler ile kaynak verimliliğinin birlikte dikkate alınması kaidedir. Ekotasarım “Performans ve maliyet üzere temel eser kriterlerinden ödün vermeden, bir eserin tüm ömür döngüsü boyunca çevresel tesirini en aza indirmeyi amaçlayan eser geliştirmede gerçekleştirilen tüm eylemler” olup ekotasarım ile kolay geri dönüştürülebilir ambalajlar üretilirken, ambalajlarda geri dönüştürülmüş bileşen ölçüsünün da artırılması döngüsel iktisatta başarılabilir. Sanayicimizin  hedefinde ekotasarımlı ambalajlar ve ambalajının atık idaresi sürecinin sıkı takibi olmalıdır” konularına dikkat çekerek, markalar pazar hisseleri yanı sıra döngüsel iktisat dostu ekotasarımlı ambalajları ile yeşil yıkama yapmadan övünmelidir” dedi.

 

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği(SÜT-D): SÜT-D, sürdürülebilir üretim ve tüketim konusunda toplumda güçlü tesir yaratmak için faaliyetler yaparak, en düzgün güç, su, atık idaresi ile kaynak verimli, mevcut en güzel teknolojilerin kullanılması; etraf kirliliği,iklim değişikliğive biyoçeşitlilik kaybı ile gayret edilmesi;  insan ve tabiat dostu sürdürülebilir hayat kültürü ile sürdürebilir kalkınma farkındalığının artırılması için çalışarak bilgi ve kapasite oluşturmak hedefi ile 2013 yılında kamu, iş ve akademi temsilcilerince kuruldu. SÜT-D etkinliklerinde resmi erk, lokal idareler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve medya ile yakın işbirliğinde olma, “Sürdürülebilirlik Yönetimi”  sosyal ve teknik taraflarıyla uğraş vermeyi öncelikli görmekte, bugün ve yarında insanoğlunun refah ve konforu için sivil toplum yeşil gücünü sunmaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen