Cum. May 3rd, 2024


Boğaziçi Doruğu’na dünya barışı damga vurdu

Dünyanın buluşma noktası olan ve Memleketler arası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Tepesi’nin 14’üncüsü bu yıl “Gelecek Yüzyılı Karşılamak: Zorluklar ve Beklentiler” temasıyla 16-17 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşen dorukta 57 ülkeden 1000’e yakın iştirakçinin geldiğinin bilgisini paylaşan Özgencil, “Dört bir yanımızda savaşlar var. Suriye, Ukrayna-Rusya, artık de Filistin-İsrail savaşı. Tam bir ateş çemberinin ortasındayız. Bilhassa son 5 yılda dünya barışına yönelik çok kıymetli paneller yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Türkiye; son 10 yılda Karadeniz’deki gazın bulunması, komşu ülkelerle bağlar ve birçok alanda kıymetli atılımlar yaptı. Bunlar büyük devletin yapacağı atılımlar. Türkiye bu atılımları çok muvaffakiyetle gerçekleştirdi.” sözlerini kullandı. Tepede verilen iletilerde İsrail ve Filistin ortasında yaşanan gelişmeler öne çıkarken, iştirakçiler bölgedeki istikrarı da etkilediğine vurgu yaptı ve ateşkes uygulanması gerekliliğine dikkat çekti. 

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Boğaziçi Tepesi, “Gelecek Yüzyılı Karşılamak: Zorluklar ve Beklentiler ” temasıyla gerçekleştirildi.  16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen ve 57 farklı ülkeden konuşmacı ve iştirakçinin yer aldığı tepede, çok taraflı iş birliğinin, barışın ve kalkınmanın temeli olduğu vurgusu yapıldı.

ZİRVEYE BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE KATILIM

Her yıl olduğu üzere bu yıl da ağır bir iştirak beklediklerini ama doruğun birinci gününde beklentinin de üstünde bir iştirak olduğunun altını çizen Özgencil, “1000’e yakın iştirakçi ile Türkiye’nin artan değerinin bütün dünya tarafından yakından izlendiğini kaydetti. Özgencil 27 başka panelde, her biri farklı dallarda kendi alanlarında uzman 170’e yakın konuşmacının yer aldığı dorukla, dünya barışına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtirken; “57 ülkeden temsilciler buradaydı. Bunların bir kısmı konuşmacıydı, bir kısmı konuktu. Farklı ülkelerden bakan, sultan, prens düzeyine kadar iştirakçi vardı. İş dünyası, bürokrasi, büyükelçiler, konsoloslar vardı. Düzenlenen paneller ile zorluklar ve beklentiler üzerinde sektörel bazda açılımlar yapıldı.” tabirlerini kullandı.

“GELECEK YIL TEPENİN 15’İNCİSİ DÜZENLENECEK”

Hem iştirakçi hem de bilgi konusunda çok bedelli bir toplantı olduğunu vurgulayan Özgencil, “Zirvenin 14’üncü yılında da Türkiye menfaatlerini ön planda tutarak, bağımsız ve güçlü bir biçimde adım adım ilerliyoruz.” dedi.

Gelecek yıl düzenlenecek tepe için şimdiden hazırlıklara başladıklarını tabir eden Özgencil, “Gelecek yıl tepenin 15’incisini düzenleyeceğiz. Çok özel planlamalar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni periyot çalışmaları için kamuoyunu bilgilendireceğiz. Dünyanın gidişatı, bilhassa bu içinde bulunduğumuz aylarda dört bir yanımızda savaşlar var. Suriye, Ukrayna-Rusya, şimdi de Filistin-İsrail savaşı başladı. Tam bir ateş çemberinin ortasındayız. Bilhassa son 5 yılda dünya barışına yönelik çok kıymetli paneller yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Önümüzdeki sene bilhassa dünya barışında değerli aktivistleri, değerli aktörleri davet etmeye çalışacağız. Bunun dışında çok kıymetli projelerimiz olacak, bunları hayata geçirmeye çalışacağız.” dedi.

ZİRVEDE DEĞERLİ YATIRIM FIRSATLARI

Bu yıl iktisat panellerinin ön planda olduğu tepede, Türkiye’deki yatırım fırsatlarının da altı çizildi. Dorukta yurt dışından gelen yatırımcılar, sektörel bazda bilhassa güç ve bankacılık bölümlerinde değerli B2B görüşmeler gerçekleştirdi. Dorukta düzenlenen 27 panel ile iktisattan kültür-sanata, teknolojiden dijitalleşmeye, güç, tarım ve besin güvenliğinden spora, bilhassa pandemi sonrası değişen dünyanın yeni vizyonu konuşuldu. UİP Kurucusu ve Lideri Cengiz Özgencil, bu kadar yüksek profilli iştirakçiyi İstanbul’da ağırlamanın büyük bir gurur olduğunu kelamlarına ekledi.

“YURTTA SULH, CİHANDA SULH”

Türkiye kıymetli bir ülke, değerli bir devlet ve dünyanın çok stratejik bir coğrafyasında olan bir devlet. Etrafındaki komşularda Ukrayna-Rusya, Filistin-İsrail’de olduğu üzere ateş yanıyor.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu ateşten ve hatta bu ateşin dumanından bile etkilenmemesi için Atatürk’ün dediği üzere “Yurtta sulh, cihanda sulh” mottosunun hakim olmasıyla istikrarlar başarılı bir biçimde sürdürülüyor. Türkiye; son 10 yılda Karadeniz’deki gazın bulunması, komşu ülkelerle alakalar ve birçok alanda kıymetli atılımlar yaptı. Bunlar büyük devletin yapacağı atılımlar. Türkiye bu atılımları çok muvaffakiyetle gerçekleştirdi.” tabirlerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen