Per. May 2nd, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleşen Avrupa Kurulu Kongresi 45. Genel Konsey toplantısını kıymetlendirdi. Avrupa Kurulu Kongresi’ne Türk delegasyonu lideri olarak katılan ve burada yaptığı konuşmada Avrupa’ya insanlık dersi veren Lider Büyükakın, savaşın her yerde protesto edilmesi gerektiğini belirterek, tüm suçsuz insanların hak ve menfaatlerinin korunması gerektiğini söz etmişti. Cumhuriyetin 100. yıl coşkusunu ve yeni yüzyıla ait Türkiye’nin heyecanını Avrupa Kurulu Kongresi toplantısına katılan üyelerle paylaştıklarını belirten Lider Büyükakın, savaş konusunda ise net tabirler kullanıp, “Bizim için insan insandır. Biz beşere Kâbe olarak bakıyoruz. Hangi dinden ve hangi ırktan olursa olsun bizim için insan aynı” dedi.

 

“ÇİFTE STANDART YOLLARINI SEÇTİLER “

Avrupa Kurulu Kongresi 45. Genel Heyet toplantısını kıymetlendiren Lider Büyükakın, “Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongresi, Avrupa Konseyi’nin çok kıymetli organlarından biri. Türkiye neredeyse en başından beri Avrupa Özerklik kuralını imzalayarak bu kongrenin kıymetli partnerlerinden biri oldu. Ağır periyotta daha az ağır tartışmalar burada yaşandı. Bilhassa Türkiye’deki seçimlerin izlenmesiyle ilgili tartışmalar, maalesef Türkiye’yi üzen boyutlara da vardığı periyotlar oldu. Geçtiğimiz devirlerde mahallî seçimleri izleme heyetinin yazdığı raporlar kongrede çok önemli manada Türkiye’nin tartışılmasına neden oldu. Tartışmalar Venedik kuruluna kadar gitti. Orada maalesef bizimde burada birçok defa tabir ettiğimiz haliyle çok adil olmadılar. İkili standart uygulama yollarını seçtiler. ‘İspanya’nın içişleri’ dedikleri misal durumlar için Türkiye’ye maalesef ‘Türkiye bunu nasıl yapar’ deme üzere bir ikili standart uygulandı. Biz de Türkiye’nin şartlarını, hukuka bağlılığını, yaptığı düzenlemelerin Anayasa ve hukuka bağlı olduğunu anlattık. Maalesef adil ve tarafsız bir biçimde yaklaşmadıklarını gördük” tabirini kullandı.

 

“FİLİSTİN’DE YÜREKLERİMİZ PARÇALAYAN BİR ZULÜM VAR”

Konuşmasına devam eden Lider Büyükakın, “Avrupa Kurulu Kongresi’nde şahit olduk ki, Ukrayna’da yaşanan sıkıntılarla Suriye’de yaşanan sıkıntıyı birbirinden ayırıyorlar. Tekrar Filistin’de olup bitenlerle Ukrayna’dakileri birbiriyle tıpkı pencereden görmüyorlar. Ukrayna’da ölen çocuklar ile savaşın mağduru olan bayanları, Filistin’de ya da dünyanın diğer coğrafyasında birebir duruma maruz kalanlar ile tıpkı görmüyorlar. Ukrayna’da Rusya altyapıyı vurunca elektriksiz ve susuz kalan çocuklar için ağıtlar yakan Avrupa ve uygar dünya, tıpkı durum Irak, Filistin ve Suriye’de olduğunda sessiz kalıyor. Adeta savaş hukukunu bile tanımayan bir yaklaşım ve anlayış var. Gözleri görmüyor, kulakları duymuyor. Ancak tıpkı durum Ukrayna’da olduğunda, çocuklar sarışın-mavi gözlü olduğunda öteki şeyler hissediyorlar. Yardımların yapılmasına kadar sayısız davet yapmayı ve saatlerce bu konuşmayı yapmayı olağan görüyorlar. Bizde o denli görüyoruz. Biz en başından beri Ukrayna’ya yardım tırlarımızı gönderdik. Bizim için insan insandır. Biz beşere Kâbe olarak bakıyoruz. Hz. İnsan diyoruz. İnsanı birbirinden ayırmıyoruz. Hangi dinden ve hangi ırktan olursa olsun bizim için insan birebir. Bu kongrede en çok tartışılan mevzulardan birisi de buydu” halinde konuştu.

 

“SALONDA REAKSİYON VERMEDİLER, ÇIKIŞTA TEBRİK ETTİLER”

Salonda reaksiyon vermeyen üyelerin çıkışta kendisini tebrik ettiğini ve bunun da düşünülmesi gereken bir mevzu olduğunu söyleyen Büyükakın, “Biz vicdanların tıpkı hissetmesi gerektiğini ve birebir taraftan bakması gerektiğini tabir ettik. Tıpkı yerden bakmıyorsunuz. Yalnızca kınamakla yetiniyorsunuz dedik. Halbuki bu ikili standart yerine yalnızca insani bedellerin yüceltildiği, bayanların ve çocukların muhafaza altına alındığı bir yaklaşım içerisinde olmanız gerekiyor diye bir yaklaşımı söz ettik. Salonda büyük yansılar vermeyen üyeler çıkışta beni tebrik etti. Bu da ayrıyeten üzerinde düşünülmesi gereken bir konu” açıklamasını yaptı.

 

“FRANSA’DA YENİ YÜZYILIN HEYECANINI PAYLAŞTIK”

Türk delegasyonu olarak Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle verilen kokteyline katıldıklarını belirten Lider Büyükakın, kelamlarını şöyle tamamladı; “Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanması coşkusunu ve yeni yüzyıla ait Türkiye’nin heyecanını buradaki üyelerle paylaştık. Burada da sahiden önemli etkileşimler ve verimli görüşmeler oldu. Buralardaki etkinliklere daha ağır bir biçimde katılmak ve izleme komitelerinde vazife almak bizim ülkemizin geleceği açısından da son derece değerli. Bilhassa yeşil güç konusunda yapılan tartışmalarda da yeni bir perspektif kırılması olduğunu fark ettik. Orada da tek istikametli bakıldığını, üretme biçiminin, yaşama biçiminin unutularak yalnızca yeni güç kaynakları üzerinde konuşulması olayı yeniden eksik bir çerçeveye oturtuyor. Bunlara ait görüşlerimizi de hem kongre yöneticileriyle hem de üyeleriyle konuşma fırsatını bulduk. Bunlar ülkemizin tanınırlığının arttırılması, ülkemize ait önyargıların yıkılması içinde değerli çalışmalar. Önümüzdeki süreçte yeniden Türkiye Belediyeler Birliği ve buradaki daimi temsilcimizle daha önemli aksiyonlar almak için neler yapılabileceğini değerlendirdik. İnşallah hepsi ülkemizin yeni yüzyıl için güzel olur.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen