Cts. May 4th, 2024


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları Allison Gregory’nin yazdığı, Yeşim Gökçe’nin çevirdiği, Hülya Karakaş’ın yönettiği Ben Medea Değilim’i seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 22 Kasım 2023 Çarşamba günü 20.30’da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde birinci gösterimini yapıyor.

“Ben Medea Değilim” oyununda yakın geçmişte “katil” sıfatı yakıştırılan bir Kadın’ın, tiyatro sahnesinde gösteriyi ve seyirciyi manipüle ederek kendi öyküsüne ve aslında her bayanın kendi gerçeğine yönlendirdiğini görüyoruz.

Oyunun yönetmeni Hülya KarakaşBen Medea Değilim’in öyküsünü şöyle anlatıyor:

“Bir bayan tiyatroya oyun seyretmeye gelir. Hangi oyun oynuyor, kim oynuyor, merak bile etmemiştir. Öylesine, başını boşaltmak, hayattan kısa bir vakit dilimi çalmak niyetiyle gelmiştir çok sevdiği tiyatroya. Oyun başlamak üzereyken tiyatrodan içeri girer ve seyredeceği oyunun MEDEA olduğunu öğrenir. Ne hayatta ne tiyatroda istediği yeri bulamamış bayan aniden sahnede kendini ikili bir kurgunun içinde bulur. İstediği, hayal ettiği yer kendine sunulandan çok farklıdır.

MEDEA’nın trajedisiyle örtüşen öyküsünü anlatırken bir taraftan da MEDEA üzere olmadığını kanıtlamak için uğraşlar. Her bayan bir MEDEA mıdır? Her bayanın içinde MEDEA’cı bir öz var mıdır; buna lakin bayanın kıssasını dinledikten sonra karar verecektir seyirci. Bayanın, seyirci olarak geldiği tiyatronun oyuncusu olması bir tesadüf mıdır?”

Dramaturgisini Gökhan Aktemur’un, müziğini Deniz Noyan’ın, dekor ve kostüm dizaynını Almila Altunsoy’un, ışık dizaynını Özcan Çelik’in, efekt dizaynını Nesin Coşkuner ve Arıkan Demir’in, hareket nizamını Yasemin Gezgin Yavuzcan’ın yaptığı, fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu’nun çektiği oyunda; Şirin Asutay, Berrin Koper, Kamer Karabektaş, Ozan Akif Serman rol alıyor.

 

 

*Tarihin En Eski Müziklerinden Biri Oyunda Seslendiriliyor

Yaşadığın sürece parla/ Tasayı at bir kenara/ Hayat lakin kısa bir müddetliğine var/ Ve bu müddetin de bir sonu var… demiş Tralleis’li Seikilos… 1882-83 yıllarında Aydın’ın Tralleis antik kentinde İzmir Aydın tren yolu inşaası sırasında bulunan ve MS 2. yüzyıla ilişkin olduğu sanılan bir eski gömüt taşından alınma müziğinin günümüze ulaşması, müziğin Bizans devrine kadar kullanılmış olan Antik Yunan müziksel işaretlemeleriyle yazılması sayesinde olmuştur. Daha evvel de buna emsal gömüt taşlarında kompozisyonlar bulunmuş olsa da “Seikilos’un Şarkısı” müziksel olarak tamamı yorumlanan birinci yapıttır. Gömüt taşı 1966 yılından beri Danimarka müzesinde sergilenmektedir.

Oyun, 22-25 Kasım, 29 Kasım-2 Aralık 2023 tarihleri ortasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen