Cum. May 3rd, 2024


Caz ile Köprü Kur” pojesi kapsamında “Kapıyı Açık Bırak” belgesel gösterimi gerçekleştirildi

 

Bozcaada Caz Şenliği’nin kurucu grupları 3dots ve Fermente tarafından, ortak bedellere sahip kurum ve toplulukları bir ortaya getirmek gayesiyle tasarlanan yeni yaratıcı teşebbüs “KEŞİF”in ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu Hibe Programı kapsamında hayata geçirdiği projesi “Caz ile Köprü Kur” kapsamında direktörlüğünü Ümran Safter’in üstlendiği, “Kapıyı Açık Bırak” belgesel sinema gösterimi gerçekleştirildi. 1940’larda Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olarak misyon yapan ve cazı bir söz biçimi olmasının yanı sıra kültürel diplomasi aracı olarak da kullanan Münir Ertegün ve oğulları Nesuhi Ertegün ile Atlantic Records kurucusu Ahmet Ertegün’ün kıssasına odaklanan belgeselin halka açık gösterimi 26 Ekim Perşembe akşamı saat 17:30’da Müze Gazhane’de izleyicilerle buluşacak. İBB Kültür AŞ’nin katkılarıyla ve Müze Gazhane mesken sahipliğinde gerçekleştirilen proje, Zuhal Müzik’in enstrüman takviyesi ile düzenlenecek atölye çalışmaları ile 27 Ekim tarihine kadar iştirakçilerini ağırlamaya devam edecek. 

 

Ortak pahalara sahip kurum ve toplulukları bir ortaya getirmek emeliyle Bozcaada Caz Şenliği’nin kurucu ekipleri 3dots ve Fermente’nin yeni yaratıcı teşebbüsü olarak hayata geçirilen “KEŞİF”, farklı disiplinlerin ve seslerin birlikte soru sorduğu ve “keşfetmenin” gücüyle yüklü sürdürülebilir topluluklarla içerikler geliştirmeyi hedefleyen yaratıcı bir alan olarak birinci projesi “Caz ile Köprü Kur” kapsamında  yönetmenliğini Ümran Safter’in üstlendiği, “Kapıyı Açık Bırak” belgesel sinema gösterimi gerçekleştirildi. 

 

Belgesel gösterimi öncesi KEŞİF‘in kurucu ortağı olan Çağıl Özdemir, “Caz ile Köprü Kur” projesi hakkında; “Projemiz 3 maksat etrafında çerçeveleniyor: caz müziği söz özgürlüğü ve kültürel diyalogu zenginleştirmek için bir araç haline getirmek, dal içinde genç müzisyen ve öğrencilerden oluşan bir caz topluluğu oluşturmak, Türkiye ve ABD ortasındaki münasebette caz ile gelişmiş kültürel diplomasi ile ilgili farkındalık sağlamak. Bu projeyi tasarlarken coğrafik hudutlara bağlı kalmadan müziğin ve kültürün kozmikliğini, ortak lisan oluşunu en çok görünen yerde tutmak istedik. ABD ve Türkiye asıllı müzisyenlerin bağlantıda olacağı, sistem paylaşımı yapabileceği ve birlikte üreterek hem kendi hudutlarını aşabilecek hem de kendi birikim ve bedellerini aktarabilecekleri bir çalışmanın atölyeye katılacak müzisyenlere çok yararlı olacağını hissediyoruz.” tabirlerini kullandı.

 

ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu Hibe Programı dayanağıyla hayata geçirilen, İBB Kültür AŞ’nin katkıları ve Müze Gazhane konut sahipliğinde gerçekleştirilen “Caz ile Köprü Kur” projesi kapsamında caz müziği bağlamında Türkiye ile ABD ortasındaki kültürel diplomasi tarihini inceleyen ve periyodu belgeleyen fotoğraflardan oluşan arşiv standı 27 Ekim tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Standın yanı sıra 1940’larda Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olarak misyon yapan ve cazı bir söz biçimi olmasının yanı sıra kültürel diplomasi aracı olarak da kullanan Münir Ertegün ve oğulları Nesuhi Ertegün ile Atlantic Records kurucusu Ahmet Ertegün’ün öyküsüne odaklanan ve direktörlüğünü Ümran Safter’in üstlendiği, “Kapıyı Açık Bırak” belgesel sinema gösterimi 26 Ekim Perşembe akşamı 17:30’da tüm izleyicilerin iştirakine açık olacak. 

 

“Caz ile Körü Kur”un son ayağında ise müzik alanında üreten 25 yaş altı öğrenci ve/veya müzisyenlere yönelik iki gün sürecek bir atölye çalışması Zuhal Müzik’in enstrüman takviyesiyle düzenlenecek. 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek ve yürütücülüğünü Selen Gülün ile Ben Zwerin‘in üstleneceği atölye çalışmasında caz ve doğaçlama müziğin nasıl bir tabir aracı haline geldiği ve buna bağlı olarak tabir özgürlüğünün nasıl bir delili olduğu hususlarına odaklanılacak.  
 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen