Per. May 2nd, 2024


Çiğli Belediyesi, 1935 yılında periyodun İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından yaptırılarak Çiğli’ye armağan edilen “Devrim için 1935” Anıtı ve uzun yıllardır kayıp olan Atatürk Büstünü düzenlediği merasimle yepyeni yerine birinci haliyle tekrar konumlandırdı.

İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından Atatürk ihtilallerini hatırlatmak maksadıyla İzmir’in 6 köyüne ikram edilmek üzere yaptırılan “Devrim için 1935” Anıtı ve Atatürk Büstü, Çiğli Belediyesi’nin teşebbüsleri sonucunda bulundu. Son olarak 1994 yılında periyodun belediye liderinin talimatıyla kaldırılan anıt, 29 yıl sonra Kasaplar Meydanı’ndaki yepyeni yerini aldı. Merasime Çiğli Belediye Lideri Utku Gümrükçü, heykelin akıbeti için yıllarca gayret eden Çiğlili öğretmen Süleyman Dinçer’in çocukları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar iştirak gösterdi.

Başkan Gümrükçü: “Bu Anıt; Atatürk’e ve ihtilallerine bağlılığımızın tescili”

Bu anıtın Çiğli’nin kent belleği ve kimliği açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Çiğli Belediye Lideri Utku Gümrükçü, “İlçemiz binlerce yıllık tarihi ile İzmir’in en güzide yerleşim yerlerinin başında geliyor. Bizlerde bu tarihi yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için ağır bir formda çalışıyoruz. Bugün benim için çok değerli bir gün. Harmandalı’da bulunan Antik Kent ve Köyiçi Mahallesi’ndeki tescili camimiz üzere ilçemiz açısından tarihi bir ehemmiyete sahip olan ‘Devrim İçin 1935’ Anıtını 29 yıl sonra birinci haliyle yepyeni yerine taşımanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. 1935 yılında periyodun İzmir Valisi Kazım Dirik’in Ödemiş, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı ve Çiğli’ye armağan etmek için yaptırdığı ve devrimcilik unsurunu hatırlatması emeliyle esasına ‘Devrim İçin 1935’ yazdırdığı Anıt, 1980 darbesi ve sonrasındaki yıllarda ihtilal aksisi anlayış tarafından ortadan kaldırılıyor. O devir Köy Enstitüleri Mezunu öğretmen Süleyman Dinçer, bu mevzuda büyük uğraşlar verse de somut bir sonuca ulaşamıyor. Anıtın akıbeti bilinmeyen bir biçimde günümüze geliniyor” dedi.

“29 yıldır kayıptı 7 ayda bulduk”

Büstün yine Kasaplar Meydanı’ndaki yerini alması için ağır bir uğraş sarf ettiklerini tabir eden Lider Gümrükçü, “Süleyman Dinçer’in kütüphanemde bulunan ve büstün kıssasından bahsettiği ‘Çitlenbik Kayayı Çatlattı’ kitabından hakim olduğum bahisle ilgili Süleyman Bey’in kızından gelen mektup sonrası araştırmalarımızı derinleştirdik. 7 ay üzere bir müddette Kaklıç’ta Heykel Atölyesi olarak kullandığımız yerin deposunda anıta ulaştık lakin kırık döküktü. Vakit kaybetmeden tamirini yaptık. Anıtın tarihi eser statüsünde olmasında ötürü bürokratik süreçler uzun sürse de özgün yerinde yine pozisyonlandırılması Cumhuriyetimizin 100. yılında bizlere nasip oldu. Çiğli olarak, bu anıt için verdiğimiz gayret ile hem Mustafa Kemal Atatürk’e hem de onun ihtilallerine olan bağlılığımızı bir kere daha tescilledik. Yaşadığı periyotta verdiği gayretle bizlere ışık tutan Süleyman Dinçer, ismini Çiğli’nin aydınlanma tarihine yazdırdı. Kendisi başta olmak üzere anıtın birinci haliyle özgün yerine taşınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ayşe Dinçer: “Utku Gümrükçü, babam kadar emek verdi”

Kaldırılan anıtın tekrar Çiğli’ye kazandırılması için büyük bir gayret sarf eden Öğretmen Süleyman Dinçer’in kızı Ayşe Dinçer, “Babam sahiden bu büst için çok acı çekti ve büyük bir uğraş verdi. Biz bu çabaya birebir şahidiz. Tarihte ismi silinen bir belediye lideri bunu yaptı fakat ağabeyim daha sonra babamın çabasını sürdürdü ve anıtı bularak buraya bir sefer daha konulmasına vesile oldu. Fakat sonra bir daha kaldırıldı ve ortadan yıllar geçti babam vefat etti. Daha sonra bizler ikinci defa basılan ‘Çitlenbik Kayayı Çatlattı’ kitabı ile bir arada bir mektup yazdık ve Utku Lidere ulaştırdık. Utku Liderimiz da bu hususta büyük bir uğraş verdi ve ‘Devrim İçin 1935’ yazısı da yazıldı. Bugün çok onurluyum çok teşekkür ederim” dedi.

Serhat Dinçer: “Bu Anıt Çiğli’de Atatürk düşmanlarına karşı verilen gayretin simgesi”

Bu anıtın Atatürk düşmanlarına karşı verilen çabanın bir simgesi olduğunu belirten Serhat Dinçer, “Bu anıtın geçmişini bilmeyenler ona bakınca sıradan bir Atatürk Büstü açılışı diyebilirler. Meğer bu anıt hiç de sıradan bir anıt değil; bu anıt Çiğli’de geçmişte gericiliğe, Atatürk’e düşman olan insanlara karşı verilen uğraşın simgesi. Ben bu anıta bakınca karanlıklar dünyasının şeytanlarına karşı verilen çabayı görüyorum. Bu anıta bakınca şeytanlar dünyasına indirilen bir şamar görüyorum. Bu şamarın indirilmesinde büyük hissesi olan Çiğli Belediye Lideri Sayın Utku Gümrükçü’ye çok teşekkür ediyorum. Bugün artık babam anıtın açılmasından sonra daha rahat uyuyacaktır. Bu anıta karşı yapılan akınları çok âlâ hatırlıyorum. Ben çocukken resmi bayramlar kaldırılan artık de geri getirilen bu anıtın önünde kutlanırdı. 1989’da Karşıyaka Belediyesi Çiğli Şube Müdürü olarak misyona başladığımda kaldırılan bu heykelin geri getirilmesini ben sağladım. 12 Eylül’de Atatürk’e karşı olan, ihtilal sözcüğünden korkan bir yüzbaşı gelmiş ‘Devrim İçin 1935’ yazsının içini macunla doldurmuş, kaideyi de boyatmış. Ben o macunu kendi ellerimle heykelden söktüm. 1992’ye kadar anıt burada kaldı lakin o periyot belediye lideri olan kişi anıtı etraf düzenlemesi münasebeti ile kaldırmak istedi. O vakit da babamın uğraşı başladı, davalar açtı ve davaları kazandı. Lakin o kişi bir mühlet sonra kamyon sürücüsü çarptı ve kırıldı diyerek anıtı  kaldırdı. Babam bir kere daha dava açtı ve yeniden kazandı. Lakin babamın ömrü gayretin sonunu görmeye yetmedi. Lakin özgününü Sevgili Utku Beyefendi Çiğli’ye kazandırdı. Kendisine bir sefer daha teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen