Per. May 2nd, 2024


Fotoğraf ve tarih meraklılarının merakla beklediği “Cumhuriyetin 100’ü İzmir” standı Kültürpark Atlas Pavyonu’nda İzmirlilerin ağır iştirakiyle açıldı. İzmir’in 100 yıllık Cumhuriyet seyahatine ışık tutan stantta 100 fotoğrafçının yapıtları 30 Kasım tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yıldönümünde “Cumhuriyetin 100’ü İzmir” standı sanatseverlerin ağır iştirakiyle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Mustafa Özuslu’nun iştirakiyle açılan stantta İzmir’in 100 yıllık Cumhuriyet seyahati yedi farklı kısım ile sanatseverlere sunuldu. Standın küratörleri ortasında ise Aylin Telef, Ayşegül Çetinkalp, Erol Özdayı, Hüseyin Erciyas, Kemal Okul, Mert Rüstem, Parıltı Uzakgören, Saadet Erciyas bulunuyor.

Azim dik duruş güçlü kararlar stanttaki her bir fotoda bize göz kırpacak
Cumhuriyet’in 100’üncü yılının kutlandığı bu günlerde Cumhuriyet sevdalılarıyla bir ortada olmaktan duyduğu heyecanı lisana getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Mustafa Özuslu, “Güzel beşerler Cumhuriyet sevdalıları ve bekçileri uygun ki varsınız. Bu Cumhuriyet sizler sayesinde ebediyen payidar kalacaktır. Böylesi manalı bir stantta böylesi manalı bir günde bu unutulmaz seyahatin kesimi olduğumuz için büyük gurur duyuyorum. 100 yaşında olan Cumhuriyet’e baktığımızda ve bizler bugün yaş alan lakin hiç yaşlanmayan foto albüme bakarak ne kadar kutsal bir emanet olduğunu anlayacağız. Yalnızca cumhuriyet coşkusunu değil birebir vakitte periyodun hislerine da örnek olacağız. Azim, dik duruş, güçlü kararlar stanttaki her bir fotoda bize göz kırpacak. Cumhuriyet birleştirir, güçlendirir, başarır. Bu sergiyi özel kılan kuşkusuz kolektif bir çatı altında birleştirmesi. Bu sevdayı ve sevdalıları bir ortaya getirmekle çok güçlü ileti veriyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Sergi 7 kısımdan oluşuyor
“Cumhuriyetin Yüzü İzmir” standını planlarken Cumhuriyet ışığının aydınlattığı her alanın görsel zenginliğini sunuyor. İzmir’in 100 yıllık Cumhuriyet seyahatini yansıtmayı hedefleyen stant yedi farklı kısımdan oluşuyor.

1. Kısım: 100 Fotoğrafçı 100 Fotoğraf Standı İzmir ili içinde etkin olarak çalışan, standa davet edilen fotoğraf sanatı dernek ve toplulukları üyelerinin gönderdiği, 100 fotoğrafçıya ilişkin 100 fotoğraftan oluşuyor.

2. Kısım: Fotoğraf sanatkarı Kemal Okul’dan “Sokak Sokak Kentim İzmir” Standı İzmir’in sokaklarını 50 yıldır tertipli olarak fotoğraflayan, tüm fotoğraf derneklerinin Kemal Ağabeyi olarak da tanınan fotoğraf sanatkarı Kemal Okul’un çektiği ve ustalarından kendisine kalan kent belleğine sunan fotoğraflardan oluşuyor.

3. Kısım: Koleksiyoner Mert Rüstem’den Cumhuriyet Bayramı Standı koleksiyoner Mert Rüstem’in arşivinden, İzmir’de kutlanan eski Cumhuriyet Bayramı fotoğrafları standı. Şimdiye kadar hiç görülmemiş üç Atatürk fotoğrafının da yer aldığı bu kısım, İzmir’in Cumhuriyet seyahatini kronolojik olarak izleme imkanı veriyor.

4. Kısım: Foto Muhabirlerinin Gözünden İzmir Standı İzmir’de vazife yapan, kenti ve kentliyi fotoğraflayan gazetecilerin, foto muhabirlerinin kendi arşivlerinden İzmir’in tarihine tanıklık eden fotoğraflar sergileniyor. Bu kısımda arşivlerindeki fotoğrafları paylaşan Aykut Fırat, Esat Erçetingöz, Hüseyin Erciyas, Mustafa Oğuz, Saadet Erciyas, Turan Gültekin ve Ümit Otan’ın objektifinden kareler yer alıyor.

5. Kısım: APİKAM Arşivi’nden İzmir’de Vazife Yapan Belediye Liderleri ve “İzmir’in Lider Kadınları” Standı Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) dayanağıyla hazırlanan bu kısımda 1923’den günümüze kadar misyon almış belediye liderlerinin fotoğrafları yer alıyor. Ayrıyeten İzmir’in alanında bir birincilere imza atmış bayanlarının fotoğrafları ve gazete haberleri bu kısımda sergileniyor.

6. Kısım: İzmir Halkının Gözünden Cumhuriyet Standı (1923 – 1950) İzmirlilerin kendi albümlerinde yer alan, 1923-1950 yılları ortasında kentimizde çekilmiş fotoğraflardan oluşuyor. İzmirlilerin e-posta yoluyla, dijital ortamda gönderdiği fotoğraflar dev bir panoda sergileniyor.

7. Kısım: Cumhuriyet’le Büyüyenler Sergisi’nin bu kısmında birçok Cumhuriyet ilan edildiğinde doğmuş, Cumhuriyet devrimleriyle büyümüş, Cumhuriyetin birinci yıllarını yaşamış, 90 yaş ve üstü anıları taze, kalplerinde sonsuz Atatürk sevdası olan çınarlarla yapılan röportajlar ve fotoğraflar sunuluyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen