Cum. May 3rd, 2024


Metni Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından kaleme alınan, senaryosu Bekir Kerem Kurt tarafından yazılan ve İstanbul Memleketler arası Medeniyet Araştırmaları Derneği (MED-AR) tarafından üretimi gerçekleştirilen, “İslam Medeniyetinin Altın Çağı’nın Başlangıcı: Halife Me’mun ve Beytül Hikme” isimli dökü-drama belgesel sinema projesinin çekimlerine, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sinema Platosunda başlandı.

Belgesel sinemada; Binbir Gece Masalları’na bahis olan ünlü Abbasi Halifesi Harun Er-Reşid ile süratle gelişen ve onun oğlu Halife Me’mun tarafından Bağdat’ta kurulan Beytü’l-Hikme (Bilgelik Evi) ile tepeye taşınan güçlü bilim ve fikir birikiminin kıssası anlatılıyor. Ünlü İslam filozofu El-Kindi’nin başkanlığında gerçekleştirilen bu ilmi faaliyetin sonunda, antik Mezopotamya, Babil, Yunan, İran, Mısır, Hint kültür ve medeniyetine dair yapıtların büyük bir kısmı Arapçaya çeviri edilerek kaybolup gitmekten kurtarılıyor.

 

“Büyük Bilim, Fikir ve Kültür İntikali Ekrana Taşınıyor”

Çekimlerinin KTO Karatay Üniversitesi Sinema Platosunda gerçekleştirildiğidökü-drama belgesel; bilhassa Roma ile Bizans İmparatorluklarının, Hıristiyanlığı kabulünden sonra bir kenara itilen ve Bizans İmparatoru Jüstinyanus’un son Atina İdeoloji Okulunu kapatmasını ele alıyor. Belgesel; Roma ile Bizans İmparatorluklarının, bu mevzularla ilgilenen bütün felsefecileri yurt dışına sürmesinden sonra, büsbütün kaybolmaya yüz tutmuş olan kadim medeniyete dair yapıtların tekrar bulunarak Arapçaya çevrilmesiyle gerçekleşen ve tarihin şahit olduğu büyük bilim, niyet ve kültür intikallerinden birini ekranlara taşınıyor.

 

“İslam Medeniyetinin, Parlak Periyoda Giden Yolculuğu”

Dökü-drama belgesel sinemada; Süryani, Nesturi ve Yakubi mütercimlerin yanı sıra pek çok Müslüman bilim beşerinin da katılmasıyla Pisagor, Eflatun, Aristo, Galen ve Öklid üzere antik düşünürlerin yapıtlarının büyük bir kısmının Arapçaya çeviri edilmesine değiniliyor. KTO Karatay Üniversitesi sinema platosunun mesken sahipliği yaptığı belgesel; tarihin en büyük kültür atağı ve İslam medeniyetinin bu parlak periyoda giden seyahatinin öyküsünü günümüze taşımayı amaçlıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen