Cum. May 3rd, 2024


Kaspersky, dolandırıcıların Black Friday sırasında yürüttüğü en değerli dolandırıcılık planlarını ortaya koyuyor:

Kara Cuma’nın Arkasındaki Tehlikeler!

 

Black Friday indirim devri yaklaşırken Kaspersky, alışverişle ilgili en son siber tehditleri ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Bulgular, dolandırıcıların tanınan pazar yerlerini, lüks markaları ve mağazaları taklit ederek 2023 yılında 13 milyondan fazla e-mağaza irtibatlı kimlik avı saldırısı gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.

Kaspersky uzmanlarına nazaran, dolandırıcılık ve kimlik avı, kar peşinde koşan dolandırıcıların en çok tercih ettiği taktikler ortasında yer alıyor. Kaspersky, 2023’ün birinci on ayında çevrimiçi alışveriş, ödeme sistemleri ve bankacılık kurumlarını gaye alan 30 milyon 803 bin 840 kimlik avı saldırısı tespit etti ve toplam taarruzların %43,5’inde (13 milyon 390 bin 142 saldırı) e-ticaret platformları yem olarak kullanıldı.

Ekim ayından bu yana, “Black Friday” sözlerini kullanan alan isimlerinde üç kat artış gözlemlendi. Bu alan isimlerindeki web siteleri, var olmayan mağazalardan gerçek çevrimiçi satış noktalarının ikna edici kopyalarına kadar büyük bir çeşitlilik gösteriyor. Kaspersky, sonbaharın başından bu yana daima olarak giysi, beyaz eşya ve farklı aygıtlar satan çok sayıda geçersiz mağaza tespit etti. En yaygın dolandırıcılık planları, bireylerin asla teslim alamayacakları eserler için ödeme yaptıkları uydurma mağazalar oluşturmaya odaklanıyor.

Bir öbür dolandırıcılık metodu ise, bir kartın kelamda mallara dair ödeme yapmak üzere hesaba bağlanarak dolandırıcıların kademeli olarak karttan para çekmesine ve kurbanların hesaplarını boşaltmasına imkan tanıyor. Örneğin tüketicileri aldatmak üzere kurulmuş bir web sitesi tanınmış bir alışveriş platformunu taklit ederek kullanıcıları 1,95 Euro karşılığında 800 Euro bedelinde ikram kartı alma teklifiyle kandırıyor. Vaat edilen ikram kartı mevcut olmadığından, kullanıcılar bu hileli sistemin ardındaki dolandırıcılara para kaptırmış oluyor.

 

Alışverişe dair bir kimlik avı sayfası örneği

Dolandırıcılar lüks markaları taklit ediyor

Kaspersky uzmanları ayrıyeten dolandırıcıların 240 bin kimlik avı taarruzunda eBay, Walmart, Alibaba üzere büyük markaları ve Mercado Libre üzere lokal platformları kullanarak potansiyel kurbanları gaye aldığını ortaya çıkardı. Hırsızlığın getirdiği cazibe, dolandırıcıları lüks markaları taklit etmeye yönlendiriyor.

Dolandırıcılar ayrıyeten Black Friday periyodunda Apple eserlerini ve hizmetlerini taklit ederek teknoloji meraklılarını da amaç alıyor. Kaspersky güvenlik eserleri, Ocak ayından Ekim 2023’e kadar bu çeşitten 2,8 milyon kimlik avı saldırısı tespit etti. Bir başka yolda de oyuncular ucuz konsol vaadiyle dolandırılıyor. 

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Olga Svistunova, mevzuya dair şu yorumda bulunuyor: “Çevrimiçi alışveriş, bilhassa de Black Friday üzere ağır indirim periyotlarında tüketiciyi kandırmaya yönelik teşebbüslerin birincil gayesi haline geliyor. Dolandırıcılar, çevrimiçi trafikteki artıştan ve alışveriş tutkunlarının fırsatlara olan zaafından yararlanarak faaliyetlerini ağırlaştırıyor. Bu nedenle dijital pazarın avantajlarından yararlanırken kendinizi muhtemel tehditlere karşı korumak üzere dikkatli olmanız ve inançlı çevrimiçi uygulamaları benimsemeniz çok değerlidir.”

2023’teki alışveriş tehdidi ortamı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Securelist.com adresini ziyaret edin.

Bu yıl Black Friday indirim döneminin sunduğu en düzgün fırsatların tadını çıkarmak aşağıdaki güvenlik tekliflere uyduğunuzdan emin olun:

  • Posta yoluyla gelen ilişkilere yahut eklere güvenmeyin. Rastgele bir şeyi açmadan evvel göndericisini iki sefer denetim edin.    
  • Herhangi bir bilgi yahut formu doldurmadan evvel e-mağaza web sitelerini iki sefer denetim edin. Adres yanlışsız mu? Rastgele bir yazım yanlışı yahut tasarım farklılığı var mı?
  • Online alışveriş için kullandığınız tüm aygıtları emniyetli bir güvenlik tahlili ile koruyun. Kaspersky Premium, kullanıcılarını çeşitli alışveriş dolandırıcılıklarına karşı korur.
  • Bilinmeyen bir şirketten bir şey satın almak istiyorsanız, rastgele bir karar vermeden evvel yorumları uygunca okuyun.
  • Mümkün olduğunca çok tedbir almanıza karşın, banka yahut kredi kartı ekstrenizi görene kadar muhtemelen bir şeylerin yanlış olduğunu anlamayacaksınız. Bu nedenle hala kağıt üzerinde ekstre alıyorsanız, ekstre posta kutunuza gelene kadar beklemeyin. Tüm harcamaların yasal görünüp görünmediğini görmek için bankanızda çevrimiçi oturum açın. Sorun varsa durumu düzeltmek için çabucak bankanızla yahut kredi kartı şirketinizle irtibata geçin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen