Cts. May 4th, 2024

Kaspersky, Türkiye’de iCloud kimlik bilgilerini çalmaya yönelik dolandırıcılık faaliyetlerinin arttığı konusunda uyardı

 

Son vakitlerde Türkiye’deki toplumsal ağlarda iPhone’ların çalındığı ve akabinde iCloud kimlik bilgilerinin ele geçirilerek çalınan aygıtların denetiminin ele alınmaya çalışıldığına dair bildirimlerde artış oldu. Kaspersky uzmanları bu dolandırıcılık faaliyetini tahlil etti ve kelam konusu dolandırıcılık planıyla ilgili detayları paylaştı.

Bu yeni gözlemlenen tıptaki dolandırıcılık, fizikî ve dijital hücumun bir kombinasyonundan oluşuyor. Birinci etapta hatalılar kişinin iPhone aygıtını çalıyor. Fakat çalınan aygıt, kilidi açılmadan dolandırıcılar için rastgele bir bedel tabir etmiyor. Bu nedenle planın bir sonraki dijital etabına geçiliyor. IPhone’larının çalındığını fark eden kullanıcılar ekseriyetle iCloud üzerinden “iPhone’umu Bul” hizmetini kullanmaya çalışıyor. Bu sırada kelamda Microsoft’tan gelmiş üzere görünen ve iCloud kılığında gizlenmiş bir kimlik avı sayfasına ilişki içeren bir SMS alıyorlar. Hırsızlık mağdurunun kimlik bilgilerini bu sayfaya girmesi durumunda, bilgiler anında hatalıların eline geçiyor ve aygıt içeriğine tam erişim sağlanıyor.

 

Dolandırıcılık mağdurlarından birinin uydurma SMS iletileri içeren ekran görüntüsü

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Mert Değirmenci, şunları söylüyor: “Bu hücum, çevrimiçi ve çevrimdışı metotların dolandırıcılar tarafından çıkar elde etmek için nasıl birlikte kullanılabileceğinin değişik bir örneğini oluşturuyor. Bu taarruzun karmaşa düzeyi epeyce yüksek. Hatalılar büyük olasılıkla iPhone’larının çalınmasıyla başı karışan ve gerilime giren, bu nedenle dolandırıcıların önlerine attığı yeme kanmaya eğilimli kurbanları maksat alıyor. Bu yüzden gerilimli durumlarda bile dikkatli olmak, bildirilerin kaynağının güvenilirliğini denetim etmek ve kuşkulu web sayfalarına ferdî dataları girmemek son derece değerli.”

Kaspersky uzmanları, bu ve misal kimlik avı tuzaklarının kurbanı olmamak için aşağıdaki güvenlik tedbirlerini uygulamanızı öneriyor:

  • Yalnızca gönderenine güvendiğinizden eminseniz e-postaları yahut bildirileri açın ve içeriğindeki irtibatları tıklayın.
  • Bir gönderici legal görünse de bildirinin içeriği garip görünüyorsa, alternatif bir irtibat kanalı aracılığıyla göndericiyi denetim edin.
  • Bir kimlik avı sayfasıyla karşı karşıya olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, web sitesi adresinin yazımını denetim edin. Adres I yerine 1 yahut O yerine 0 üzere birinci bakışta fark edilmesi sıkıntı farklılıklar içerebilir.
  • Tüm ferdî aygıtlarınızda kanıtlanmış bir güvenlik çözümü kullanın. Milletlerarası tehdit istihbarat kaynaklarına erişimleri sayesinde, bu tahliller spam ve kimlik avı kampanyalarını tespit edip engelleme yeteneğine sahiptir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen