Per. May 2nd, 2024


“Plastik Atıksız Şehir” olma yolunda ilerleyen İzmir, Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda

Atık tedbire konusunda farkındalık yaratmak maksadıyla Avrupa Atık Azaltım Haftası, bu yıl 18 – 26 Kasım tarihleri arasında  “Ambalajlar: Paketli Eser Alma” temasıyla düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi de atık azaltma ve materyallerin tekrar kullanımına yönelik hayata geçirdiği sürdürülebilir projelerle Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda yerini alacak.

Dünya genelinde artan ve önemli tehditleri de beraberinde getiren atık sorunu için yürütülen farkındalık çalışmaları ortasında yer alan Avrupa Atık Azaltım Haftası, (European Weekfor Waste Reduction – EWWR) bu yıl 15’nci sefer düzenleniyor. 18-26 Kasım 2023 tarihleri ortasında web sitesi üzerinden “Ambalajlar: Paketli Eser Alma” temasıyla yapılacak olan tertibe, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler, eğitim kurumları ve yurttaşlar da katılacak. Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında iştirakçilerin atık idaresi konusunda farkındalık oluşturacak faaliyetler yürütmesi teşvik edilecek. Bu hafta içerisinde gerçekleştirilen en başarılı çalışmalar, EWWR mükafatlarına aday gösterilecek.

“Bu yükü azaltmalıyız”

Küresel iklim krizi tehdidinin dünyayı olumsuz etkilediğini, bunun yanı sıra tabiatın da atıklarla kirletildiğini söz eden İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 2030 yılına kadar ‘plastik atıksız şehir’ olmak için hazırladığımız hareket planı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecek jenerasyonlara yaşanabilir bir etraf, tabiat ve dünya bırakmamız gerekiyor. Bu nedenle bilhassa plastik ve tek kullanımlık materyalleri kullanmamaya itina göstermeliyiz. Zira bu çeşit atıklar başta denizlerimiz olmak üzere dünyamızı yok ediyor. Kaliteli, sağlıklı bir hayat için herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. Hava, su, iklimle barışık bir dünya için bu yükü azaltmalıyız” dedi.

İzmir projelerini sunacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile yeniden belediye şirketlerinden Grand Plaza Besin Turizm A.Ş  turizm, dokuma ve besin bölümünde oluşan ambalaj atıklarının azaltılmasına yönelik projelerle EWWR’de yer alacak. Büyükşehir, atık idaresi alanındaki  “azaltma, tekrar kullanma ve dönüştürme” stratejisiyle sürdürdüğü çalışmalarını sunacak. Tekrar atık idaresi konusunda bilinçlendirmeye dönük projeler de Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda yer alacak. 2019’da da Doğal Hayatı Müdafaa Derneği (WWF) ile protokol imzalayarak “Plastik Atıksız Kentler Ağı”na katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bilhassa paketli eser alımını sonlandırarak, plastik kirliliğini önlemek için 24-26 Kasım tarihleri ortasında Yasemin Kafe’de soğuk sandviçleri streç sinema yerine, doğal balmumu kumaşlarla satışa sunacak. Yüksek derecede yıkamaya güçlü kumaşlar, daha sonra da kullanılabilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen