Paz. May 12th, 2024


Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı’ndan Boğaziçi Zirvesi’nde iş birliği çağrısı 

Ticaret hacmini ve yatırım

düzeyini artırmalıyız 

 

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Boğaziçi Tepesi, “Gelecek Yüzyılı Karşılamak” temasıyla gerçekleştirildi. 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen ve bu yıl 53 farklı ülkeden konuşmacı ve iştirakçinin yer aldığı dorukta, çok taraflı iş birliğinin barışın ve kalkınmanın temeli olduğu vurgusu yapıldı. Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Sheik Mohammed bin Hamad Bin Qassim Al Abdullah Al Thani konuşmasında, “Gıda güvenliği, iklim değişikliği üzere zorluklar nedeniyle ülkelerimiz ortasında ticaret hacmini artırmalı ve yatırımların seviyesini yükseltmeliyiz. Katar’ın 2030 vizyonuyla başlattığı çalışmaların merkezinde bilim ve teknoloji yer alıyor. Kardeş Filistin halkının bugün büyük bir zulme maruz kalması bölgenin de güvenliğini ve istikrarını olumsuz etkiliyor. Gerçek bir barışın gerçekleşmesini ve Filistin halkının haklarının verilmesini talep ediyoruz.” dedi. 

Zirvede verilen iletilerde İsrail ve Filistin ortasında yaşanan gelişmeler öne çıktı. İştirakçiler yaşanan krizin bölgedeki istikrarı da etkilediğine vurgu yaparken; ateşkes uygulanması gerekliliğine dikkat çekti. UİP Kurucusu ve Lideri Cengiz Özgencil, 27 başka panelde, kendi alanlarında uzman 170’e yakın iştirakçinin yer aldığı tepeyle, dünya barışına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtirken; UİP Onur Şurası Lideri Rona Yırcalı ise “Gelecek yüzyılda nelerle karşı karşıya kalabileceğimizi bu tepede tartışacağız. İklim değişikliği ve güç krizini göz önünde bulundurmadan geleceği planlayamayız. Sıhhat, beslenme, konut, eğitim, adaletsiz gelir dağılımı global manada artan meselelerin başında geliyor. Bu problemleri göz arkası etme lüksümüz yok.” değerlendirmesini yaptı. 

Dünyanın buluşma noktası olan ve Memleketler arası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Doruğu’nun 14’üncüsü bu yıl “Gelecek Yüzyılı Karşılamak: Zorluklar ve Beklentiler” temasıyla İstanbul’da başladı. İki gün sürecek ve 53 ülkeden 1000’e yakın iştirakçinin bir ortaya geldiği tepede geçen yıllarda olduğu üzere fikir ve tekliflerin olacağı birçok panel düzenlenecek. 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenecek doruğun birinci gününde konuşma yapan UİP Kurucusu ve Lideri Cengiz Özgencil, 27 başka panelde, kendi alanlarında uzman 170’e yakın iştirakçinin yer aldığı tepeyle, dünya barışına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. UİP Onur Şurası Lideri Rona Yırcalı ise “Gelecek yüzyılda nelerle karşı karşıya kalabileceğimizi bu tepede tartışacağız. İklim değişikliği ve güç krizini göz önünde bulundurmadan geleceği planlayamayız. Sıhhat, beslenme, konut, eğitim, adaletsiz gelir dağılımı global manada artan meselelerin başında geliyor. Bu meseleleri göz gerisi etme lüksümüz yok. Küreselleşme maalesef milliyetçilik akımlarındaki yükselişle tehdit altında. Bu memleketler arası finansal araçların kullanımını da olumsuz etkiliyor.” değerlendirmesini yaptı.

YATIRIMLARIN SEVİYESİNİ YÜKSELTMELİYİZ 

Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Sheik Mohammed bin Hamad Bin Qassim Al Abdullah Al Thani ise konuşmasında şunları söyledi: “Gıda güvenliği, iklim değişikliği üzere zorluklar nedeniyle ülkelerimiz ortasında ticaret hacmini artırmalı ve yatırımların seviyesini yükseltmeliyiz. Katar’ın 2030 vizyonuyla başlattığı çalışmaların merkezinde bilim ve teknoloji yer alıyor. Ar-Ge ve yapay zeka alanlarında yaptığımız yatırımlarla dijital dönüşüme imza atıyoruz. Uyguladığımız programlarla sürdürülebilir kalkınmanın artırılmasını hedefliyoruz. Kardeş Filistin halkının bugün büyük bir zulme maruz kalması bölgenin de güvenliğini ve istikrarını olumsuz etkiliyor. Gerçek bir barışın gerçekleşmesini ve Filistin halkının haklarının verilmesini talep ediyoruz.”

ZORLUKLAR TIPKI VAKİTTE KALKINMA FIRSATI 

Karar alma ve siyaset geliştirme manasında doruğun kıymetine değinen Darfur Sultanı Al-Sultan Ahmed Dinar, Türkiye’nin her alanda büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini ve tüm dünyaya ilham verdiğini belirtti. Sömürgeciliğin Afrika’nın kaynaklarını ve gelişmesini sekteye uğrattığını söyleyen Ahmed Dinar, “Sömürgeciliğin tesirleri bölgede hala sürerken, altyapıdan eğitime kadar birçok bahiste kırılgan bir yapıda olmamıza neden oluyor. Altyapı ve teknolojideki eksiklikler bu durumu daha da berbatlaştırıyor. Eğitim fırsatlarının eksikliği de kalkınma ve dünyayla entegre olma konusunda önümüzdeki pürüzlerin başında geliyor. Afrika’nın kalkınma kelam konusu olduğunda güçlü kaynaklara sahip olduğunu söyleyebilirim. Zorlukların birebir vakitte fırsat manasına geldiğini biliyoruz. Afrika’ya yapılacak yatırımlarla kıtanın hayli büyük bir sıçrama yapabileceğini biliyoruz. Bizlere yeni irtibatlar kurma ve istişare imkanı veren bu dorukta, iş birliğine hazır olduğumuzu tabir etmek istiyorum.” dedi.  

ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİĞİ BARIŞIN VE KALKINMANIN TEMELİ 

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Fahad Bin Assaad Bin Abdulkareem Abualnasr ise konuşmasında, “Çok taraflı iş birliklerinin olduğu bir dünya barışın temeli ve bu da kalkınmanın en kıymetli ögesi. Suudi Arabistan olarak global iktisatta iş birliğiyle ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye değer veriyoruz. Hem Suudi Arabistan hem Türkiye, bölgenin en kıymetli iki iktisadı olarak 2030 vizyonu çerçevesinde güçlerini birleştiriyor. İki ülkenin de kalkınmasına yarar sağlayacak biçimde devam eden iş birliğimizin giderek güçlenmesini umuyoruz.” değerlendirmesini yaptı. Fahad Bin Assaad Bin Abdulkareem Abualna Gazze’de yaşananları insani bir kriz olarak tanımlarken, mecburî göçe karşı olduklarını söyledi. 

DÜNYA GÖRÜLMEMİŞ EKONOMİK BİR ENTEGRASYON DÖNEMİNDE

“Geleceğe dair uzun vadeli amaçlar belirlemeliyiz. Adaletten mahrum eşitlikten uzak bir çizgide dünyamız daha makus bir geleceğe sürükleniyor” diyen Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, “Yarını beklemeden bugün harekete geçmemiz gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda yapay zeka başta olmak üzere oyun değiştirici gelişmelerin tüm insanlığın yararına olması için iş birliğini önceleyen bir formül bulmalıyız. Gelecek yüzyılın problemlerini çözmek için farklı kültürlerden çeşitlilik sağlayarak bir tahlil yapmamız gerekiyor. Dünya daha evvel görülmemiş ölçüde ekonomik bir entegrasyon devrinde. Öbür taraftan siyasi kutuplaşmalar da gittikçe artıyor. Dünya vatandaşı olarak hepimizin adalet ve eşitliği hedeflemesi ve daha âlâ bir geleceğe odaklanmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ve Kosova’nın tarihi ve kültürel kopmaz bağlar sayesinde iki kardeş ülke olduklarını belirten Damka, iki ülke ortasında sürdürülen iş birliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi. 

EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK VE GÖÇLER UMUTLARI AZALTIYOR 

“Ekonomik istikrarsızlık ve göçler insanları geleceğe dair umudunu azaltıyor” diyen Ürdün Senato Lideri Faisal Akef Al-Fayez, “Sosyal ve toplumsal manada birçok problem mevcut bu milletlerarası alakalara de yansıyor. Pandeminin akabinde güç krizleri ve besin tedarikinde yaşanan meşakkatlerin dışında iklim krizi yaşadığımız problemlerin başında geliyor. Dünyayı muhafazamız gerekiyor. Umuyoruz iklim krizi konusunda değerli adımlar atılabilir. Yalnızca savaş nedeniyle değil; güvenlik münasebetleriyle beşerler kendi yurtlarını terk etmek durumunda kalıyor. 65 milyon insan 2017’den bu yana göç etmek zorunda kaldı. Yoksullaşma artarken adaletsizlik de sürüyor. Bölgemizdeki zorluklar global manada yaşanan zorluklarla kıyaslandığında artış gösteriyor. Bölgesel istikrarsızlığımız hala devam ediyor. İsrail’in haksız saldırısı bu istikrarsızlığı körüklüyor. Filistin’de bir katliam yapılıyor. 11 bin sivil şimdiye kadar akınlar nedeniyle hayatını kaybetti, 4 bini çocuktu. Gazze’de şu an tedavi imkanı da yok. Bize insan hakları konusunda ders verenler sessiz kalıyor.” dedi. 

ZİRVEDE DEĞERLİ YATIRIM FIRSATLARI

Bu yıl iktisat panellerinin ön planda olduğu dorukta, Türkiye’deki yatırım fırsatlarının da altı çizildi. Dorukta yurt dışından gelen yatırımcılar, sektörel bazda bilhassa güç ve bankacılık bölümlerinde değerli B2B görüşmeler gerçekleştirdi. Tepede düzenlenecek olan 27 panel ile iktisattan kültür-sanata, teknolojiden dijitalleşmeye, güçten tarım ve besin güvenliğinden, spora bilhassa pandemi sonrası değişen dünyanın yeni vizyonu konuşuldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen