Cum. May 3rd, 2024


Nilüfer’de yılın müellifi Tomris Uyar’ın, özel eşyalarından koleksiyonuna, çalışma ve hayat alanından görsel imgelerine kadar birçok modülün yer aldığı stant izlenime açıldı.

2023 yılını Tomris Uyar’a adayan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, yıl boyunca usta müellifin yazın hayatına farklı disiplinlerden bakarken, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Toplumsal İsler Müdürlüğü de özel bir stant ile usta muharririn çalışma ve hayat alanını Nilüfer’e taşıdı. Çeviri ve hikayeleriyle Çağdaş Türk Edebiyatı’nda ayrıcalıklı bir yere sahip olan Tomris Uyar’ın kendi çizgisinden ödün vermeden geliştirdiği etkileyici imgeleri, izleyenlere müellifin kendi perspektifinden vermeyi hedefleyen “Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası” standı, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açıldı. Stant açılışına Nilüfer Belediyesi Kültür ve Toplumsal İşler Müdürü Nejla Aslan, Tomris Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar, Dr. Necmi Sönmez ile çok sayıda edebiyat ve sanat tutkunu katıldı.

Küratörlüğü Dr. Necmi Sönmez’e ilişkin olan stantta, Tomris Uyar’ın konutunun salonuna yerleştirdiği yazı masasından, devrin bedelli isimlerini ağırladığı koltuk grubuna, yapıtlarını yazdığı alandaki nesnelerden, yazma süreçlerinde faal olan görsel imgelere, günümüze dek korunmuş özel eşyalarından koleksiyonuna eşlik eden el yazıları ve arkadaşlarının ikram ettiği fotoğraflara kadar birçok pahalı gereç yer alıyor. Uyar’ın, ömrü boyunca hem çalışan hem çocuk bakan birebir vakitte hayata tutunmaya çalışan bayanları husus aldığı kitaplarının birinci baskıları da, standa farklı bir bedel katıyor.

İlk günden ilginin ağır olduğu stantta küratör Dr. Necmi Sönmez, izleyenlere sergiyi gezdirerek, eserler, gereçler ve nesnelerin kıssalarını de paylaştı.

İzleyenleri Tomris Uyar’ın dünyasına seyahate çıkaran stant, 14 Ocak 2024 tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen