Per. May 2nd, 2024


Xiaomi, şahsî aygıtlar, arabalar ve mesken eserlerinden oluşan akıllı ekosistemine güç veren Xiaomi HyperOS’u “Anın Ötesine Geçin” temasıyla düzenlenen bir lansman aktifliğiyle duyurdu.

Küresel teknoloji devi Xiaomi, Düşük Düzeyli Yine Düzenleme, Uçlar Ortası Akıllı Temas, Proaktif Zeka ve Uçtan Uca Güvenlik olmak üzere dört ana gayeye odaklanan Xiaomi HyperOS’u duyurdu. Yesyeni bir kullanıcı tecrübesi vaat eden Xiaomi HyperOS, yeni piyasaya sürülen Xiaomi 14 Serisi, Xiaomi Watch S3, Xiaomi TV S Pro 85″ MiniLED ve Çin’de sunulan öteki aygıtlara evvelden yüklenmiş biçimde gelecek.

 

Cihazların tüm potansiyelini ortaya çıkarıyor

Xiaomi, geçtiğimiz 13 yılda sadece 100 kullanıcıdan dünya genelinde 1,175 milyar kullanıcıya ve 200’den fazla kategoriye yayılan bir eser yelpazesine ulaşarak kayda kıymet bir büyüme gerçekleştirdi. Objelerin İnterneti çağında Xiaomi, çok sayıda aygıt işletim sisteminden kaynaklanan karmaşıklıkla karşı karşıya kaldı. Bu tecrübe, Xiaomi’yi daha evvel görülmemiş yenilikler yapmaya itti ve Xiaomi HyperOS ortaya çıktı. 2017’den beri geliştirilmekte olan ve IoT ortamına tutarlılık getirmek için tasarlanan Xiaomi HyperOS, tüm ekosistem aygıtlarını tek bir entegre sistem çerçevesinde birleştiriyor. Xiaomi, yeni işletim sistemiyle aygıt performansını en üst seviyeye çıkarmayı, kullanıcı tecrübesini daha dengeli bir hale getirmeyi ve tüm Xiaomi aygıtların problemsiz bir biçimde bağlanabilmesini hedefliyor.

Xiaomi HyperOS’un temelini Linux ve Xiaomi’nin kendi geliştirdiği Xiaomi Vela sistemi oluşturuyor. Harikulâde uyumluluğu ve hassas sistem kaynağı idaresi yetenekleri, tüm aygıtların ülkü performans sunmasını sağlıyor. Xiaomi HyperOS’un temel katmanı, yüzlerce aygıt tipini ve binlerce SKU’yu kapsayan 200’den fazla işlemci platformunu ve 20’den fazla standart evrak sistemini destekliyor. Donanım ihtiyaçlarına uygun olarak esnek yapılandırma, çalıştırma ve dağıtım imkanı sağlıyor. Uyumlu aygıtlar için bellek ihtiyacı 64 KB üzere küçük bir boyuttan 24 GB üzere büyük bir boyuta kadar çeşitlilik gösterebiliyor. Evrak tekilleştirme ve altta yatan IO yığınının sıkıştırılması ile birlikte sırf değişen donanıma nazaran gerekli kaynakların yapılandırılması unsuruna bağlı kalan Xiaomi HyperOS, hayli düşük yer kaplıyor. Rakiplere nazaran değerli bir gelişme olarak akıllı telefonlardaki sistemde sadece 8,75 GB yer kaplıyor. 

Xiaomi HyperOS, çeşitli ve karmaşık senaryolarda donanım ve misyonları hakikat bir biçimde yönetebilen gelişmiş zamanlama özellikleri içeriyor. Bu, dinamik iş parçacığı önceliği ayarı ve dinamik misyon döngüsü değerlendirmesi üzere teknik araçlarla elde ediliyor ve optimum performans ve güç verimliliği ile sonuçlanıyor. Xiaomi HyperOS ile donatılmış bir akıllı telefonda ağır kaynak gerektiren oyunları çalıştırmak, stok Android ve başka ağır halde özelleştirilmiş işletim sistemlerine kıyasla daha istikrarlı bir kare suratı ve daha düşük güç tüketimi sağlıyor.¹ Hudutlu süreç gücüne sahip hafif aygıtlarda, Xiaomi HyperOS’un zamanlama avantajları daha da belirginleşiyor. Donanım performansını en üst seviyeye çıkaran ortak süreçler için birden fazla bilgi süreç ünitesi ortasında misyon bölüştürmeyi destekliyor. Ayrıyeten, Xiaomi HyperOS ile evrak sistemi, bellek idaresi, görüntüleme alt sistemi ve ağ sistemi de dahil olmak üzere teknik modüller kapsamlı bir halde tekrar yapılandırıldı. Bu sayede farklı aygıtların değişen donanım yeteneklerinden verimli bir formda yararlanılması ve optimize edilmesi, böylelikle optimum performans sağlanması amaçlanıyor.

 

Uçtan Uca Akıllı Temas: HyperConnect ilişkiyi bir sonraki basamağa taşıyor

Yüksek performans sağlamaya odaklanan Xiaomi HyperOS, birebir vakitte klasik sistem mimarilerinin sınırlamalarını ortadan kaldırıyor. Temelinde yenilikçi bir Uçtan Uca Akıllı İlişki yapısı olan HyperConnect, sayısız aygıt ortasında gerçek vakitli ağ oluşturmayı kolaylaştırarak liderliği ele alıyor. Entegre aygıt merkezinin devreye girmesiyle, artık kullanıcılar neredeyse tüm bağlı aygıtlarını etkin olarak denetim edebiliyor. Böylelikle, ister konutta, ister yolda yahut ofiste, birbirine bağlı ekosistemlerini her yerden zahmetsizce izleyip yönetebiliyor. Bu, Xiaomi ekosistemine dahil olan tüm aygıtları sıkıntısız bir halde tanımlayan ve çalıştıran kullanıcılar için yeni bir kolaylık ve verimlilik çağını müjdeliyor.

Xiaomi HyperOS, tüm bağlı aygıtları uyumlu hale getirerek yazılımın kullanıcı gereksinimlerine ahenk sağlamasına imkan tanıyor. Kullanıcılar, görüntü konferans sırasında kamera kaynaklarını problemsiz bir formda değiştirebiliyor, telefonlarından araç kameralarına erişebiliyor, tablet yahut dizüstü bilgisayar kullanırken akıllı telefonlarının art kamerasına erişebiliyor ve hatta tabletlerini akıllı telefonları üzerinden internete bağlayabiliyor. Ayrıyeten, uygulamalar, pano içeriği ve bildirimler kullanıcıların muhtaçlık duyduğu formda aygıtlar ortasında basitçe taşınabiliyor.

 

Proaktif Zeka, aygıtların kullanıcıların gayelerini anlamasını sağlıyor

Nesnelerin İnterneti çağında, aygıtlar ortası ilişki ve yetenek entegrasyonu büyük değer taşıyor. Xiaomi HyperOS, gelişmiş yapay zeka teknolojilerini destekleyen bir yapay zeka alt sistemi ekleyerek bunu bir adım öteye taşıyor ve aygıtların kullanıcılara proaktif olarak yardımcı olmasını sağlıyor.

Xiaomi’nin aygıt ekosisteminin bilişsel merkezi olan HyperMind, öncü aygıtlar ortası kontakları ‘proaktif zeka’ çağına taşıyor. Bu, aygıtların kullanıcı gereksinimlerini proaktif olarak anlamasını ve buna nazaran hareket etmesini sağlıyor. HyperMind, kullanıcı gereksinimlerini öğrenmek ve aygıtları otomatik olarak gereksinimlerine nazaran uyarlamak için aygıtların dört algısal özelliğini (çevre, görüş, ses ve davranış) kullanıyor. Örneğin, bir kullanıcı akıllı kapı kilidini açtıktan sonra her vakit oturma odasının ışığını açıyorsa, HyperMind bu kalıbı öğrendikten sonra, kullanıcının onayını aldıktan sonra odayı otomatik olarak aydınlatıyor. Bu yenilik, karmaşık aygıtlar ortası ilişkiyi kolaylaştırırken klâsik makine tahsili maliyetlerini azaltıyor ve kullanıcıların karmaşık mantıksal kavrama yahut tetikleme sistemlerini anlamalarına gerek kalmadan aygıt ilişkisinin rahatlığından yararlanmalarını sağlıyor.

Xiaomi HyperOS, büyük temel modelleri kullanarak bunların sistem uygulamalarını güçlendirmesini sağlıyor. Xiaomi AI Assistant artık kullanıcı arayüzü aracılığıyla büyük temel model metin oluşturma yeteneklerine direkt erişim sağlayarak konuşma oluşturma ve makale özetleme üzere misyonları mümkün kılıyor. Gerçek vakitli altyazı özelliği, görüntü konferans konuşmalarını notlara ve akıllı toplantı özetlerine dönüştürüyor. Kullanıcılar, fotoğraf albümlerindeki manzaraları aramak ve mevcut portrelere dayalı yapay zeka imgeleri oluşturmak için kelamlı tabirleri kullanabiliyor. “Mi Canvas” uygulamasının tablet versiyonu, sıradan karalamaları harika sanat yapıtlarına dönüştürebilen bir yapay zeka fırçası ekliyor. Ayrıyeten, üçüncü taraf uygulamalar, WPS içindeki ekran imgeleri aracılığıyla evrak manaya yahut tek komutla sunum oluşturma üzere yapay zeka alt sisteminin potansiyelinden faydalanabiliyor.

Xiaomi HyperOS, büyük temel modelleri verimli bir halde dağıtmak için bunları aygıt NPU’suna entegre etmek üzere yapay zeka alt sisteminden yararlanıyor. Bu dayanak, Xiaomi’nin akıllı telefonlarda kendi geliştirdiği, model boyutunu ve bellek kullanımını %75 oranında azaltan ve çizim mühletini 100 saniyeden yalnızca 5 saniyeye düşüren görüntüleme temel modeliyle örneklenen büyük temel modellerine kadar uzanıyor.¹ Bu gelişmiş manzara oluşturma yetenekleri, Xiaomi AI Assistant’ın aygıt fotoğraf albümlerindeki “Text to Image” (metinden görsele) ve “Image Extender” (görsel genişletici) üzere özellikleri şimdiden geliştiriyor.

 

Uçtan Uca Güvenlik tüm senaryolarda kullanıcıları koruyor

Kullanıcı kapalılığı ve güvenliğine büyük ehemmiyet veren Xiaomi, kullanıcı tecrübesinde iyileştirmeler yapmaya kesintisiz bir formda devam ediyor. Xiaomi’nin kendi geliştirdiği TEE, güvenlik alt sisteminin temelini oluşturuyor. Hassas bilgileri korumak için özel olarak tasarlanan bu izole güvenlik sistemi özel donanım üzerinde çalışıyor ve akıllı telefonlar, AIoT aygıtları ve öbür tahlillere yönelik biyometri, parola ve ekran kilidi üzere çeşitli güvenlik özelliklerini kapsıyor.

Xiaomi HyperOS, güvenliğe büyük ehemmiyet veriyor ve müdafaa kapsamını sırf tek tek aygıtlara değil, tıpkı vakitte birbirine bağlı güvenlik modüllerine de genişletiyor. Bu birbirine bağlı güvenlik modülü tabanlı TEE, ağ içindeki aygıtlar ortasında karşılıklı inanç sağlıyor. Xiaomi HyperOS, aygıtlar ortasında bilgi iletimi için TEE aracılığıyla uçtan uca şifreleme kullanarak tüm ağı daha da inançlı hale getiriyor.

 

Ekosistemi birlikte inşa ediyor

Xiaomi, Xiaomi HyperOS ile açık kaynak unsuruna bağlı kalarak açık bir yazılım ekosistemini etkin bir halde geliştiriyor ve iş ortaklarını akıllı bir ekosistemi şekillendirmeye ve birlikte daha âlâ bir kullanıcı tecrübesi oluşturmaya davet ediyor.

Xiaomi, ayrıyeten tüketici IoT eserleri için özel olarak tasarlanmış bir IoT yazılım platformu olan Xiaomi Vela’nın açık kaynak kullanımına açıldığını açıkladı. Xiaomi tarafından bağımsız olarak geliştirilen bu platform, açık kaynaklı NuttX gerçek vakitli işletim sistemine dayanıyor. Xiaomi Vela, çeşitli IoT donanımları ortasında tek tip bir yazılım platformu sağlayarak, temel donanım farklılıklarını soyutlayarak ve üst seviye geliştiriciler için ortak bir yazılım arayüzü sunarak geliştirmeyi kolaylaştırıyor. Bu yaklaşım, farklı uygulama senaryolarını birleştiriyor, geliştirmeyi kolaylaştırıyor ve verimliliği artırıyor. Xiaomi Vela’yı IoT aygıt üreticilerine ve geliştiricilerine açık kaynak haline getirerek, Xiaomi IoT aygıt inovasyonunu teşvik ediyor, performansı artırıyor ve geniş bir aygıt yelpazesinde gerçek vakitli irtibat yetenekleri sağlıyor.

Akıllı bir ekosistemde ferdî aygıtları, arabaları ve akıllı mesken eserlerini birbirine bağlamak için tasarlanmış ve uyarlanmış insan merkezli bir işletim sistemi olan Xiaomi HyperOS, Xiaomi’nin “İnsan x Otomobil x Ev” akıllı ekosistemini hayata geçirme stratejik vizyonunda değerli bir adım olarak öne çıkıyor.

 

¹ Bilgiler Xiaomi Dahili Laboratuvarlarında test edilmiştir, gerçek sonuçlar farklılık gösterebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen