Cum. May 3rd, 2024


TSF Lideri Gülkız Tulay:  

“Satranç sporuna yatırımı bu ülkenin geleceğine yapılan en değerli yatırımdır” 

AKKUYU NÜKLEER A.Ş Üretim ve İnşaat Tertip Yöneticisi Denis Sezemin: 

“TSF ile iş birliğimiz sayesinde böylesine hoş bir turnuvanın ortaya çıkmasından memnunluk duyuyoruz”

Mersin, Türkiye- Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ve Rusya Devlet Nükleer Güç Kuruluşu ROSATOM iş birliğiyle düzenlenen 2. ROSATOM Bölge Satranç Turnuvası’nın final karşılaşmaları 16 Aralık’ta TSF Mersin Satranç Merkezi’nde yapıldı.  

Final tipi, AKKUYU NÜKLEER A.Ş Üretim ve İnşaat Tertip Yöneticisi Denis Sezemin ve TSF Lideri Gülkız Tulay’ın katıldığı kapanış merasimiyle sona erdi. 

2-10 Aralık 2023 tarihleri ortasında Mersin merkez ilçenin yanı sıra Tarsus, Silifke, Bozyazı, Faziletli ve Anamur ilçelerindeki eleme karşılaşmalarının akabinde 100 atlet finalde müsabakaya hak kazandı. Turnuvada toplam 832 sportmen atak yaptı. 

Turnuva, Mersin bölgesinin genç satranç atletleri ortasında yapılan bölgenin en büyük turnuvalarından biri olma özelliği taşıyor. 

8 Yaş ve Altı Kategorisi’nde şampiyonluğa Yiğitcan Arı ulaşırken, ikinci Damir Ağgün ve üçüncü Yağız Mete Dağlı oldu. 12 Yaş ve Altı Kategorisi’nde Fatih Çelik şampiyon, Kerem Umut Turak ikinci ve Altay Fazilet Gök üçüncü oldu. Açık kategoride GM Vugar Rasulov şampiyon, Devran Dağhan ikinci ve Mustafa Alpago Gülsoy üçüncü oldu. 

Turnuva kapsamında her kategoriden seçilen atlete AKKUYU NÜKLEER A.Ş özel mükafatı verildi.

TSF Lideri Gülkız Tulay: “Türk satrancı için daima birlikte daha çok çalışmaya devam edeceğiz”

TSF Lideri Gülkız Tulay, 2. ROSATOM Mersin Bölge Satranç Turnuvası’nda dereceye giren atletleri kutlayarak, TSF’nin, ROSATOM ’un dayanağıyla düzenlediği turnuvanın geçen yıl olduğu üzere bu yıl da Mersin’de gördüğü ilgiden mutlu olduklarını söyledi. Tulay, “Türkiye, Avrupa’nın en başarılı satranç ülkelerinden biri haline geldi. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu yılda genç satranççılarımız tekrar çok büyük başarılara imza atarak, hepimizi gururlandırdı. Dünya, altyapıdan yetişmiş yıldızlarımızı konuşuyor. Başarılarımız, gerçekleştirdiğimiz sayısız proje, 1 milyon 200 bini aşan sportmen sayımızla satrançta örnek ülke olarak gösteriliyoruz. Türk satrancı için daima birlikte daha çok çalışmaya devam edeceğiz. ROSATOM iş birliğiyle düzenlediğimiz bu turnuva üzere tertipler satranca duyulan ilginin artmasına katkı sağlıyor. Bu değerli turnuvanın bölgede klasik hale gelmesini hedefliyoruz” dedi.  

ROSATOM ile iş birliğinin yeni projelerin ortaya çıkmasına vesile olacağına inandığını söz eden Tulay, “Mersin’de bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu turnuvanın gördüğü ilgiden, ilçelerimizde çocuklarımızın turnuvaya iştirakinin yüksek olmasından, bu heyecanın çok kişi tarafından paylaşılmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu cins projelerle satrancı çocuklara, gençlere yaymaya, onlara yeni ufuklar açmaya çabalıyoruz. Satranç sporuna yatırımı bu ülkenin geleceğine yapılmış çok kıymetli bir yatırım olarak görüyoruz” diye konuştu.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş Üretim ve İnşaat Tertip Yöneticisi Denis Sezemin

Sezemin, ROSATOM’un, Mersin ili dâhil olmak üzere faaliyet gösterdiği bölgelerin kalkınmasına verdiği ehemmiyete dikkati çekerek, “ROSATOM klasik olarak faaliyet gösterdiği bölge ve kentlerin kalkınmasına öncelik veriyor. Bu iktisat, toplumsal altyapı ve eğitim için geçerlidir. Akkuyu NGS inşaat bölgesinde yaşayan ve Türkiye’nin birinci nükleer santralinin inşa sürecinde yer alan bir kişi olarak, bölgenin nasıl geliştiğini, istihdam yaratıldığını, yeni altyapı inşa edildiğini kendi gözlerimle görebiliyorum. Mersin bölgesi, yetenekli insanları cezbeden bir merkez haline geliyor. Bugünkü turnuva bunun bir öteki ispatı. İnsan potansiyelinin geliştirilmesi, bir bilgi şirketi olan ROSATOM’un kıymetli bir misyonudur” sözlerini kullandı. TSF ile iş birliğinin iki ülke halkı tarafından desteklendiğini belirten Sezemin, “TSF ile iş birliğimiz sayesinde, vilayet sakinlerinin entelektüel potansiyelinin gelişmesine katkıda bulunan, bölgenin ömrünü daha âlâ hale getiren, bölgede heyecan yaratan böylesine hoş bir turnuvanın ortaya çıkmasından memnunluk duyuyoruz” dedi.

IM Ediz Gürel turnuvaya heyecan kattı 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı münasebetiyle 22-27 Kasım’da Ankara’da düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası”nın şampiyonu IM Ediz Gürel, 2. ROSATOM Mersin Bölge Satranç Turnuvası’nın özel konuğu oldu. TSF Lideri Tulay ile söyleşiye katılan IM Gürel, tecrübelerini ve turnuvalara nasıl hazırlandığını anlattı. IM Gürel, “Türkiye Satranç Federasyonu ve ROSATOM’a bu hoş turnuva ve aktiflik için teşekkür ediyorum. Bu turnuvanın çok hoş bir turnuva olduğu buradaki atmosferden belirli oluyor. Muvaffakiyet için her şey hayal kurmakla ilgilidir derler, inanmayın. Her şey kurduğunuz hayal için ne kadar fedakârlığı göze alabildiğinizle ilgilidir. Muvaffakiyet için çok çalışmak gerekiyor. Bu sporda yenmek de var yenilmek de. Hayat her durumda size çok şey öğretiyor.” diye konuştu. 

Turnuvada atılım yapan atletler ile veli ve hakem görüşleri şöyle: 

Açık kategori ikincisi Devran Dağhan: “Kısa vadeli tek günde yapılan turnuvalar yorucu olmuyor, eğlenceli oluyor. Arkadaşlarımızla geldik, birlikte oynadık eğlendik, hoş geçti. Bu turnuvaların devamının olması lazım. Atletlerin kendini dinç tutması için bu çeşit turnuvalar yararlı oluyor. Antrenör olarak çocuklarla oynamanın hoş olduğunu düşünüyorum. Bu tip turnuvaların daha fazla olmasını umuyorum. ROSATOM hoş bir turnuva yaptı, umarım daha büyük memleketler arası çapta bir turnuva düzenler ve iştirak çok daha düzgün olur. Hem bizim için hem de çocuklar için yeterli bir turnuva olur.”

Çınar Önemli (10 Yaş): “Satranç yeterli bir spor. Çok hoş bir turnuvaydı, lakin geçen yıl daha âlâ oynamıştım. Seneye tekrar düzenlenmesi uygun olur. Daha uygun atletlerin gelmesini isterim, kuvvetli bireylerle oynamak istiyorum. Bu çeşit turnuvalar beni geliştiriyor.”

Özlem Çolak (bir atletin velisi): “Biz bu yıl turnuvalara katılmaya başladık. Oğlum şu anda 7 yaşında, satranca 6 yaşında başladı. 2. Rosatom Mersin Bölge Satranç Turnuvası katıldığımız beşinci turnuvamız oldu. Bölgemizde bu cins turnuvaların yapılmasını çok yararlı buluyoruz. Bu tip tertiplerde çocuklar hem kaynaşıyorlar hem de oyunlarını geliştiriyorlar. Bizim için de çok hoş bir aktiflik oldu, düzenleyenlere teşekkür ederiz.”

Hakem Harun Küçükkılınç: “Tüm iştirakçiler çok memnundu. Heyecanı yüksek bir turnuva oldu. Birtakım sportmenler ikinci sefer katılıyor. Atletler turnuvanın gelecek yıl yine düzenlenmesini heyecanla bekliyorlar. Mersin sporuna ve atletlerine çok büyük katkıları olan bu tertip için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen