Cts. May 4th, 2024


Siber güvenlik alanında büyük olayların yaşandığı bir yıl daha geride kaldı. Tehdit aktörleri, makroekonomik ve jeopolitik belirsizliğin devam ettiği bir ortamda, kurumsal savunmaları aşmak için ellerindeki tüm araçları ve ustalıklarını kullanmaya çalıştılar. Siber güvenlik şirketi ESET 2023 yılında meydana gelen yüksek profilli siber olayları inceledi. 

 Verizon’un Bilgi İhlali Araştırmaları Raporu’na nazaran, ihlallerin büyük çoğunluğundan (%83) dış aktörler sorumlu ve ihlallerin neredeyse tamamında (%95) finansal çıkar kelam konusu. Bu listede yer alan olayların birçok fidye yazılımı yahut bilgi hırsızlığı yapanlarla  ilgili olsa da durum her vakit bu türlü değil. Bazen bunun nedeni insan yanılgısı ya da içeriden makûs niyetli bir kişi olabiliyor ya da kurbanların sayısı nispeten az olsa bile hücumların tesiri büyük olabiliyor.

ESET, belli bir sıralama olmaksızın, 2023’ün en büyük 10 saldırısını seçti.

MOVEit 

Lace Tempest (Storm0950) Clop fidye yazılımı iştirakine kadar uzanan bu akın, kümenin Accellion FTA (2020) ve GoAnywhere MFT’ye (2023) karşı evvelki kampanyalarının tüm özelliklerini taşıyordu. Prosedür kolay; müşteri ortamlarına erişim sağlamak için tanınan bir yazılım eserindeki sıfır gün açığını kullanmak ve akabinde fidye için mümkün olduğunca çok data sızdırmak. Tam olarak ne kadar bilginin ele geçirildiği ve kaç kurban olduğu hala belgisiz. Lakin birtakım iddialar 2.600’den fazla kuruluş ve 83 milyondan fazla birey olduğunu gösteriyor. Bu kuruluşların birçoğunun diğerleri için tedarikçi ya da hizmet sağlayıcı olması, bu etkiyi daha da arttırdı.

Birleşik Krallık Seçim Komisyonu

Birleşik Krallık’ın parti ve seçim finansmanından sorumlu bağımsız düzenleyici kurumu Ağustos ayında tehdit aktörlerinin, kestirimi 40 milyon seçmene ilişkin ferdî bilgileri çaldığını açıkladı.

Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı (PSNI) 

Bu olay hem içeriden ihlal kategorisine giren hem de nispeten az sayıda mağdurun büyük bir tesire maruz kalabileceği bir olay. PSNI Ağustos ayında bir çalışanının Bilgi Edinme Özgürlüğü (FOI) talebine karşılık olarak WhatDoTheyKnow web sitesine ezkaza hassas kurum içi dataları gönderdiğini duyurdu. Bu bilgiler ortasında nezaret ve istihbarat alanında çalışanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 10.000 memur ve sivil işçinin isimleri, rütbeleri ve departmanları yer alıyordu.

DarkBeam

Yılın en büyük bilgi ihlalinde, dijital risk platformu DarkBeam’in Elasticsearch ve Kibana data görselleştirme arayüzünü yanlış yapılandırmasının akabinde 3,8 milyar kayıt açığa çıktı. Bir güvenlik araştırmacısı saklılık kusurunu fark ederek firmaya bildirdi ve firma da sorunu süratle düzeltti. Bununla birlikte, dataların ne kadar müddettir açıkta olduğu ya da daha evvel rastgele birinin makus niyetle bu bilgilere erişip erişmediği belirli değil. 

Hindistan Tıbbi Araştırma Kurulu (ICMR)

Bir diğer mega ihlal, bu defa Hindistan’ın en büyüklerinden birinde görüldü. Ekim ayında bir tehdit aktörünün 815 milyon kişinin ferdî bilgilerini satışa çıkarmasının akabinde ortaya çıktı. Dataların ICMR’nin COVID testi veritabanından sızdırıldığı ve isim, yaş, cinsiyet, adres, pasaport numarası ve Aadhaar (devlet kimlik numarası) içerdiği görülüyor. 

23andMe

Bir tehdit aktörü, ABD merkezli genetik ve araştırma şirketinden 20 milyon kadar data çaldığını tez etti. Görünüşe nazaran birinci olarak kullanıcı hesaplarına erişmek için klasik kimlik bilgisi doldurma tekniklerini kullandılar – temel olarak bu kullanıcıların 23andMe’de geri dönüştürdükleri daha evvel ihlal edilmiş kimlik bilgilerini kullandılar. Sitedeki DNA Akrabaları hizmetini seçmiş olan kullanıcılar için tehdit aktörü daha sonra potansiyel akrabalardan çok daha fazla bilgi noktasına erişebildi ve bunları kazıyabildi. Bilgi dökümünde listelenen bilgiler ortasında profil fotoğrafı, cinsiyet, doğum yılı, pozisyon ve genetik soy sonuçları vardı. 

Hızlı Sıfırlama DDoS saldırıları

Bir diğer alışılmadık olay da Ekim ayında açıklanan ve tehdit aktörlerinin şimdiye kadar görülen en büyük DDoS hücumlarından kimilerini başlatmasına imkan tanıyan HTTP/2 protokolündeki sıfır gün açığı ile ilgili. Google bu atakların saniyede 398 milyon istek (rps) ile tepeye ulaştığını, daha evvelki en yüksek oranın ise 46 milyon rps olduğunu söyledi. Uygun haber şu ki Google ve Cloudflare üzere internet devleri yanılgıyı düzeltti. Kendi internet varlıklarını yöneten firmalara da derhal birebir şeyi yapması davetinde bulunuldu.

T-Mobile

ABD’li telekomünikasyon şirketi son yıllarda pek çok güvenlik ihlaline maruz kaldı lakin Ocak ayında ortaya çıkardığı ihlal, bugüne kadarki en büyüklerinden biri. Bir tehdit aktörü tarafından çalınan müşteri adresleri, telefon numaraları ve doğum tarihleri ile 37 milyon müşteriyi etkiledi. Nisan ayında açıklanan ikinci bir olay yalnızca 800 küsur müşteriyi etkiledi lakin T-Mobile hesap PIN’leri, toplumsal güvenlik numaraları, resmi kimlik bilgileri, doğum tarihleri ve firmanın müşteri hesaplarına hizmet vermek için kullandığı dahili kodlar da dahil olmak üzere çok daha fazla bilgi noktası içeriyordu.

MGM International/Cesars

Las Vegas’ın en büyük iki ismi, Scattered Spider iştirakı olarak bilinen birebir ALPHV/BlackCat fidye yazılımı tarafından birkaç gün ortayla gaye alındı. Saldırganlar MGM örneğinde, yalnızca LinkedIn’de araştırma yaparak şirket ağına erişmeyi başardılar ve akabinde BT departmanını taklit ederek kimlik bilgilerini istedikleri şahsa bir vishing saldırısı düzenlediler. Bu akın firmaya büyük bir mali ziyan verdi. Slot makinelerini, restoran idare sistemlerini ve hatta oda anahtar kartlarını günlerce kesintiye uğratan hücum nedeni ile BT sistemlerini kapatmak zorunda kaldılar. Firmanın ziyanının 100 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Cesars’a maliyeti meçhul olmakla birlikte, firma şantajcılara 15 milyon dolar ödediğini kabul etti.

Pentagon Sızıntıları

Son olay, ABD ordusu ve içeride makus niyetli şahıslar olmasından telaş duyan tüm büyük kuruluşlar için uyarıcı bir hikayedir. Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nın istihbarat kanadının 21 yaşındaki bir üyesi olan Jack Teixeira, dahil olduğu Discord kümesinden övgü kazanmak için son derece hassas askeri evrakları sızdırdı. Bunlar daha sonra öbür platformda paylaşıldı ve Ukrayna’daki savaşı takip eden Ruslar tarafından tekrar yayımlandı. Bu evraklar Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı için bir askeri istihbarat hazinesi sağladı ve Amerika’nın müttefikleriyle münasebetlerini baltaladı. İnanılmaz bir biçimde Teixeira çok bilinmeyen evrakların çıktısını alabilmiş ve bunları fotoğraflamak ve internete yüklemek için konutuna götürebilmiştir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen