Çar. May 1st, 2024


Big Bang Startup Challenge 2023 

girişimcilere sağladığı ödül, nakit ve yatırımla çıtayı 1,28 milyar TL’ye çıkardı

 

Teknolojiye dayalı ulusal kalkınma seferberliği Big Bang’de de rekor kırdı…

12. yılında “Hayal et, Yürek et, Yap” mottosuyla girişimcileri, yatırımcıları, kurumsal firmaları ve tüm teknoloji severleri buluşturan Big Bang aktifliği Cumhuriyetin 100. yılına yaraşır formda yeni bir rekor kırdı. Geçen yıl 341 milyon TL bedelinde ödül, nakit ve yatırım duyurulan Big Bang Startup Challenge sahnesinde bu yıl 3,5 kat üzerine çıkılarak 1,28 milyar TL’lik ödül, nakit ve yatırıma şahitlik edildi. İki gün süren aktiflikte teşebbüsçüler 8 sektörel dikey sahnesinde sunumlarını gerçekleştirdi. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, İTÜ ARI Teknokent’in de Newky’e 20 bin dolar, Soundbank’e 20 bin dolar ve Wyseye’a 25 bin dolar bedelinde yatırım yaptığını açıkladı. 

“Hayal et, Yürek et, Yap” mottosuyla 12. defa yatırımcı ve girişimcileri 13-14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da buluşturan Big Bang Startup Challenge, bu yıl TOP 50 teşebbüsü ile yeniden fark yarattı. 8 farklı sektörel dikeyde sunumların gerçekleştirildiği aktiflikte Cumhuriyetin 100. yılına yaraşır bir biçimde yeni bir rekor kırıldı. 2022 yılında 341 milyon TL’lik ödül, nakit ve yatırım duyurulurken bu yıl rakam 3,5 kat artarak 1,28 milyar TL’ye çıktı. İTÜ Çekirdek tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük girişimcilik aktifliği Big Bang Startup Challenge’ta ilk beşte yer almaya hak kazanan teşebbüsler sırasıyla; CaptanomyRumiTechWyseyeNewky ve Powea oldu. İTÜ ARI Teknokent, teşebbüslere sunduğu takviyelerin yanı sıra aktiflikte yatırımcı kimliğiyle de yer aldı. Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 teşebbüs ortasından Newky’e 20 bin dolar, Soundbank’e 20 bin dolar ve Wyseye’a 25 bin dolar pahasında yatırım yaptı. Bunun yanı sıra İTÜ Çekirdek teşebbüslerinden Crowia, Kozalak, Optimimax, Porima, Teklifim Gelsin ve The Clico teşebbüslerinin yatırımları da birinci kere Big Bang 2023 sahnesinde duyuruldu. Aktiflikte ayrıyeten 2023 yılı içerisinde yatırım almış 83 İTÜ Çekirdek teşebbüsünün yatırımları da kutlandı.

İTÜ ARI Teknokent İdare Konseyi Lideri Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, aktiflikte dünyadaki başarılı teknoloji ve inovasyon ekosistemlerinin hangi kriterlere bağlı olarak bu başarıyı elde ettiklerine dair yapılan araştırmalara değinerek, İTÜ ARI Teknokent’in muvaffakiyetinin da emsal kriterlerden kaynaklandığını vurguladı. Prof. Dr. Sağlamer konuşmasını “Ülkemizin geleceği siz gençlersiniz” diyerek bitirdi.  

 

İTÜ ARI Teknokent kendini “Global Ekosistem Kurucusu” olarak konumlandırıyor

Big Bang Startup Challenge’ın ikinci gününün açılışında bir sunum gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Kurulan birinci teknokentlerden biri olarak bu yıl 20. yılımızı kutluyoruz. Ülkemizin kuruluşundan itibaren üstlendiği teknolojiye dayalı ulusal kalkınma seferberliği kapsamındaki misyonumuzu devam ettiriyoruz. ‘Türkiye’deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için örnek bir rol model yaratmak’ misyonuyla her vakit Birlikte İleriye anlayışını benimsiyoruz. İTÜ ARI Teknokent’i kurarken yaşayan, yaşatan, öğrenen ve de öğreten sinerjik bir ekosisteme dönüşmesini hayal ederek inşa etmiştik. Bugün geldiğimiz noktada hayallerimizin çok daha ötesine taşıdık bu yapıyı. O yüzden de kendimizi Global Ekosistem Kurucusu olarak konumlandırıyoruz. Kurduğumuz ekosistemin en kıymetli ünitesini ise bu yıl UBI Küresel tarafından dünyanın en düzgün üniversite kuluçka merkezi seçilen İTÜ Çekirdek oluşturuyor. İTÜ Çekirdek’i hayata geçirdiğimiz sene, yılda yalnızca 478 müracaat almışken artık yılda 7 bini aşan müracaat alıyoruz. O yıl yalnızca 11 teşebbüsü destekleyebilmişken şu anda yılda 500’ü aşkın teşebbüsü destekliyoruz. Big Bang’in birinci yılında teşebbüslere yatırım hiç yapılmamıştı. Sağladığımız ödül ise yalnızca 100 bin TL idi. Geçtiğimiz seneye baktığımızda ise 341 milyon TL’lik ödül, nakit ve yatırımı teşebbüslerle buluşturduğumuzu görüyoruz. Bugün ise rekora imza atmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu muvaffakiyet İTÜ ARI Teknokent takımının olduğu kadar paydaşlarımızın, mentorlarımızın, girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın” dedi. 

 

İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik Programları ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı İstek Eryılmaz ise İTÜ Çekirdek’in muvaffakiyetini etkileyen kriterleri anlattığı sunumuyla sahnede yer aldı. Eryılmaz konuşmasında “İTÜ Çekirdek’te yalnızca yılda 500 teşebbüse dayanak olan bir kuluçka merkezi olmakla kalmıyor, her yıl Big Bang’ten sonra seçilen 40 teşebbüse butik bir kuluçka programı sunuyoruz; koçlarımızın gücüyle birebir satış ve yatırım hızlandırma takviyesi sağlıyoruz. Ayrıyeten İTÜ Çekirdek’e giren her teşebbüs artık bizim için ömür uzunluğu İTÜ Çekirdek’li kalıyor. Tüm teşebbüslerimize hayat uzunluğu mentorluk vermeye, takviyemizi sürdürmeye devam ediyoruz.” 

 

Big Bang sahnesinde rekabet kadar cümbüş de yer aldı 

Sunuculuğunu M. Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı Big Bang Startup Challenge’ta bu yıl Istanbul Dance Factory grubu de farklı devirlere ilişkin dans gösterileriyle izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşatırken, DJ performansları ise coşkuyu tüm güne yaydı. Tuz Biber stand-up grubundan Berk Karan ve Çağla Alkan’in özel skeçlerinin de yer aldığı aktiflikte; pop star Mustafa Sandal da verdiği konserle en sevilen müziklerini iştirakçilerle birlikte söyledi. Ağır ilgi gösterilen aktiflikte girişimcilerin fuayedeki stantlarına da büyük bir ilgi oldu. 

 

Big Bang Startup Challenge, destekçileriyle her geçen yıl daha güçlü 

Elginkan Vakfı  Elmas Paydaş; EPDK|Elder, Otomotiv Sanayisi İhracatçılar Birliği (OİB) Platin Paydaş; AGESA, Akbank, AKSigorta, Etkin Ventures, Anadolu Efes, Anadolu ISUZU, , Aveon Küresel Sigorta, Coşkunöz Eğitim Vakfı, Eczacıbaşı, EnerjiSA, Ford Otosan, ForInvest, Golrang Innovation Center, Smart Güneş Teknolojileri, Teknasyon, Yalçıner Patent ve Yapı Kredi Teknoloji Altın Paydaş olarak girişimlerimizin ivmelenlerini artırmak gayesiyle İTÜ Çekirdek’e ve Big Bang’e her yıl takviye oluyor, geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen