Per. May 2nd, 2024


İGA İstanbul Havalimanı, ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Hava yolu’ maksadına Air China ile ulaştı. 29 Aralık Cuma günü, İstanbul’a birinci uçuşun yapılması nedeniyle, Havalimanı’nda özel merasim düzenlendi.

 Dünyanın en değerli global aktarma merkezlerinden İGA İstanbul Havalimanı, hizmet verdiği hava yolu sayısını Air China ile 100’e taşıdı. Böylelikle “100’ler Kulübü”ne giren İGA İstanbul Havalimanıdünyanın en fazla sayıda hava yolu şirketine hizmet veren üç havalimanından biri oldu.

Air China’nın, Çin Halk Cumhuriyeti’nin başşehri Pekin’den İGA İstanbul Havalimanı’na birinci uçuşu sonrasında düzenlenen merasimde konuşan İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, Air China ile İGA İstanbul Havalimanı’nda hizmet verilen Çin menşeili hava yolu sayısının 4’e ulaştığını belirtti. 

Air China ile yapılan iş birliğinin; İGA İstanbul Havalimanı’nın yalnızca Türkiye’deki değil, tıpkı vakitte hem bölgesel ve global hava taşımacılığındaki hem de milletlerarası ilişki manasındaki ehemmiyetini ortaya koyan bir gösterge olduğunu belirten Bilgen, İstanbul – Pekin karşılıklı uçuşlarının; Türkiye ve Çin’in ortasındaki ticari, turistik ve kültürel bağlantıları daha da güçlendireceğine inandığını tabir etti.

‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Hava Yolu’ hedefine ulaşmanın İGA İstanbul Havalimanı için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Bilgen sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden olan havalimanımızın, Türkiye’nin ‘Zafer Anıtı’ olarak nitelendirilmesi bizler için büyük bir gurur. O nedenle her vakit kendimize, ülkemize sağladığımız faydayı artıracak gayeler koyduk. Bugün, o gayelerimizden birine daha ulaştık. Coşkuyla, gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. yılı için amacımız, havalimanımızda faaliyet gösteren hava yolu firması sayısını 100’e ulaştırmaktı ve bunu başardık! Dünyada en çok hava yolunu ağırlayan ‘mega hub’lar ortasında yerimizi aldık. İGA İstanbul Havalimanı olarak bölgenin önde gelen global aktarma merkezlerinden biri olmamız vesilesiyle 61 hava yolu şirketinden 100 hava yoluna ev sahipliği yapan bir pozisyona ulaşmış bulunuyoruz. Bunu hem havacılık dalımıza hem de ülke turizmine büyük katkı sağlayacak bir muvaffakiyet olarak görüyoruz.”

Bilgen: “2024 yılında 5 yeni havayolunu daha ağırlayacağız”

“2023 yılı sonu prestijiyle 76 milyon yolcuyu ağırlayarak Covid-19 pandemisi sonrasında havacılık kesiminde öngörülen tam toparlanma sürecinin yüzde 12 ötesine geçeceğiz. 2024 amacımız; 85 milyon yolcuyu daha havalimanımızda ağırlamak, bu doğrultuda maksat coğrafyalar özelinde görüşmelerimize ve çalışmalarımıza sürat kesmeden devam ediyoruz. 2024 yılının birinci 6 ayında ise 5 yeni hava yoluna daha mesken sahipliği yaparak, dünyada en çok hava yolunun operasyon düzenlediği havalimanı olarak doruğa ulaşacağımıza olan inancımız tam” ifadelerini kullandı.

Sichuan Airlines, China Southern Airlines ve China Eastern Airlines ardından İGA İstanbul Havalimanı’ndan uçuşlarına başlayan Star Alliance üyesi Air China, Çin’in bayrak taşıyıcısı olarak nitelendiriliyor. Çin’in başşehri Pekin’deki Beijing Capial Memleketler arası Havalimanı ile İGA İstanbul Havalimanı arasındaki seferler haftada üç gün (Çarşamba, Cuma ve Pazar), 30’u ‘business class’ olmak üzere toplam 237 koltuk kapasiteli A330-200 tipi uçaklarla düzenlenecek. 

“100’ler Kulübü”ndeki dünya havalimanları listesi: 

  1. BKK: Bangkok, Tayland – 105
  2. CDG: Paris-De Gaulle, Fransa – 105
  3. IST: İstanbul Havalimanı, Türkiye – 100
  4. DXB: Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri – 96
  5. FRA: Frankfurt, Almanya – 89

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen