Cum. May 3rd, 2024


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gençlere armağan
Başkan Soyer Kültür 68 Kütüphanesi’ni hizmete açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi öğrencilerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak gayesiyle kente yeni bir kütüphane daha kazandırdı. 68 jenerasyonunun gençlere tanıtılmasını da sağlayacak Kültür 68 Kütüphanesi’nin açılışında konuşan Lider Soyer, “68 nesli bu ülkenin geleceği için çok bedeller ödedi. Artık biz birbirimize eklemlenerek geleceğe devam ediyoruz. Hiçbirimiz yalnız olmayacağız, birbirimize sahip çıkacağız. Bizi gömmeye çalıştılar tohum olduğumuzu unuttular” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı kapsamında kente kazandırılan Kültür 68 Kütüphanesi’nin açılışını yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “öğrencilerin ders çalışmak ve kitap okumak için gereksinim duydukları ülkü yerler yaratma” amacı doğrultusunda hizmete giren kütüphane tıpkı vakitte Kültür 68 Derneği iş birliği ile 68 neslini genç kuşaklara tanıtılmasında da rol oynayacak. 

“68’liler kendini feda etti”
Konak Center içinde yer alan kütüphanenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, 68’lilerin kendini feda eden bir jenerasyon olduğunu belirterek, “Bu kadim kültürün evlatları 1920’lerde yeniden kendilerini feda ederek, vakfederek üzerinde yaşadığımız ve vatan diye tanım ettiğimiz bu toprakları bize bıraktılar. 68’ler tahminen de insanlığın biriktirdiği en büyük faziletlerin, bedellerin süzülerek bu topraklara aktarılmak istendiği bir vakit dilimiydi. Ve her birinin aziz hatırları önünde hürmetle eğiliyorum” dedi. 

“Bitmek bilmeyen zincirin halkaları gibiyiz”
68 neslinin tecrübelerinden çıkarılacak dersler olduğunu aktaran Lider Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çünkü o kıymetler, faziletler o kadar güç ayakta tutulabiliyor ki… Zira öylesine ağır bir çürümeyle baş başayız ki… Çürüyor. Bütün o faziletler, bedeller çürüyor. Yalnızca paranın, menfaatin ön plana çıktığı, o büyük bedellerin, faziletlerin hiçbirinin değerinin kalmadığı çok güç devirlerden geçiyoruz. Lakin ışık tutan, yol gösteren işte o faziletleri savunan, onlar için hayatlarını feda etmeyi göze almış insanların yaşadıkları tecrübeler var. Diğer nereden ders alacağız, ilham alacağız? Diğer nereden öğreneceğiz o uğraş, direnme gücünü? 68 kültürü diye bir şey var. Kültür 68 Kütüphanesi diliyorum ki gelecek jenerasyonların yaşayacağı, nefes alacağı, öğreneceği, öğreteceği, o biriken bilgiyi gelecek jenerasyonlara aktaracağı bir köprü olsun. O köprüye çok gereksinim var. Asla kaybolup gitmemesi gereken çok büyük fedakarlıklar var. Çok büyük bedeller var ödenmiş ve ödenecek. Onu müdafaa, ona sahip çıkma, onu yaşatma dileğindeyiz. 78’liler de bunu yaptı. Orada da çok ağır bedeller ödendi. O da benim neslim. Sizden bir sonra gelen jenerasyon. Lakin hala bizim 68’lilerden öğrenecek çok şeyimiz var. Sonra 2013’lüler geliyor, Seyahat Jenerasyonu geliyor. Onlar da o kadim kültürün topraklarından beslenerek o direniş ve o kıymetler, faziletler uğruna gayret etme hissini taşıdılar. Bitmek bilmeyen bir zincirin halkaları üzereyiz, birbirimize eklemlenerek geleceğe devam ediyoruz. Korksunlar bizden. O denli kolay kolay pabuç bırakacak değiliz. Hiçbirimiz yalnız olmayacağız, birbirimize sahip çıkacağız. Bizi gömmeye çalıştılar tohum olduğumuzu unuttular” dedi.  

“Bu kütüphane liderimizin ve vizyonunun ürünü”
Kültür 68 Derneği Lideri Oktay Kaynak ise, “Bu kütüphane İzmir’in 10 yıllık geleceğini dizayn eden, kuran ve kurmakta olan bir vizyonunun, liderimizin eseridir. O denli isabetli bir proje olduğunu somutlaşınca daha yeterli anladık. Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Çok keyifli olduk. Bir ülke insanlığın biriktirdiği bilgiyi potansiyel zekalarıyla birleştirirse o ülke geleceği inşa eder. Geleceği inşa edenleri inşa edemezseniz, geleceği inşa edemezsiniz” diye konuştu. 

En pahalı armağan
Törenin sonunda Lider Soyer Kültür 68 Derneği Lideri Oktay Kaynak’a günün anısına zeytin fidanı armağan etti. Dernek Lideri Kaynak da Ekim 2023’de hayatını yitiren 68 jenerasyonunun temsilcilerinden, Cumhuriyet Kitapları muharriri Bilim Tarihçisi Osman Bahadır tarafından Lider Soyer’e iletilmek üzere kendisine verilen “Türkiye’de Sekülerleşme” isimli kitabı Lider Soyer’e teslim etti. 

68’liler Kütüphanesi’nde 6 bin kitap var
Kültür 68 Kütüphanesi, olabildiğince çok öğrenciye ulaşmak ve bu alandaki hizmetleri yaygınlaştırmak amacı doğrultusunda yaya erişimi ve ulaşım kolaylığı nedeniyle Konak’ta kuruldu. Yaklaşık 90 metrekare alana sahip kütüphane birebir anda 40 öğrenciye hizmet verme kapasitesine sahip. 68’liler Kütüphanesi, 68 neslini genç kuşaklara anlatmayı amaçlıyor. Bunun için 68 nesline ait çeşitli kitaplara kütüphanede özel bir yer verildi. Kütüphanede söyleşi, panel, stant, sinema gösterimleri de yapılacak.  

Kütüphane sayısı artıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi son 4,5 yılda İzmirlilerin kitaplara, süratli ve kolay erişim sağlamak ismine kıymetli çalışmalar yürüttü. Öncelikle dijital bir kütüphane olan Şato Kütüphanesi İzmirlilerin hizmetine sunuldu. “Her Mahalleye, Bir Kütüphane” ismiyle bir bağış kampanyası başlatıldı. İzmir genelinde açılan kitap bağış noktalarına vatandaşlar büyük bir ilgi gösterdi ve kampanyaya 30 binden fazla kitap bağışı yapıldı. Bu kitapların İzmirlilere ulaştırılması için 50 mahalle kütüphanesi inşa edildi. İZELMAN A.Ş. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), Mustafa Necati Beyefendi Kültür Merkezi, Konak Metro İstasyonu ve Seferihisar Hıdırlık Mahallesi’nde dört afet Kitap Kafe İzmirlilerin hizmetine sunuldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen