Per. May 2nd, 2024


İzmir plastik atıksız kent olma yolunda

İzmir’de 15. “Avrupa Atık Azaltım Haftası” kapsamında “Plastik Atıksız İzmir Turizm Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Işıklı, tabiattaki dengeyi korumak için çalıştıklarını belirerek, “Hem model olmak hem de İzmir’i model haline getirmek istiyoruz” dedi. Hafta kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Bostanlı’daki Yasemin Kafe’de plastik kullanımını azaltmak için soğuk sandviçleri İzmirlilere streç sinema yerine yıkanabilen doğal balmumu kumaşlarla sundu. 

Atık tedbire konusunda farkındalık yaratmak gayesiyle 18 – 26 Kasım tarihleri ortasında bu yıl 15’incisi düzenlenen Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda,  “Plastik Atıksız İzmir Turizm Çalıştayı” yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Dünya Doğayı Müdafaa Vakfı (WWF) iş birliği ile Urladam’da “Turizmde plastik atığa son” sloganıyla düzenlenen çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Işıklı, Türkiye Doğal Hayatı Müdafaa Vakfı (WWF)  Tabiat Müdafaa Yöneticisi Sedat Kalem, etraf örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. 
Çalıştayda, WWF Plastik Atıksız Kentler Ağı üyesi İzmir’de plastik kirliliğini tedbire konusunda yapılan çalışmalar ele alındı. İzmir’de turizm kesiminin “Plastik Atıksız İzmir” aksiyon planına nasıl katkı sunabileceği konuşuldu. 

“Çözüme kent alışkanlıklarından başlamak zorundayız”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Işıklı, plastik atıkların tabiata verdiği ziyana değindi. İçecek tüketiminde tek kullanımlık ambalajlar yerine mug bardak, termos üzere farklı ve ferdî gereçlerin kullanımının yeteri kadar yaygın olmadığını vurgulayan Şükran Işıklı, “Farklı ülke ve kültürler açısından değerlendirdiğimizde ise plastikler, kullanım kolaylığı ile süratli kent hayatına yüksek ahenk sağladığından günümüzde vazgeçilmeler ortasında. Dünya nüfusunun yarısı kentlerde yarısı da kırsalda yaşıyor. Lakin 2050 yılına dek bu oranın yüzde 70’inin kentte, yüzde 30’unun da kırsalda yaşaması öngörülüyor.  Biz doğayı korumaktan, iklim değişikliğinin tesirlerini önlemekten bahsediyorsak, tahlile kent alışkanlıklarından başlamak zorundayız” dedi. 

“İzmir’i model haline getirmek istiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttükleri çalışmalarla model olmayı hedeflediklerini söyleyen Işıklı, “Doğadaki istikrara beşerler tarafından müdahale başladığından beri ister istemez tabiat da kendini söz etmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu dengeyi korumak için çalışıyoruz. Hem model olmak hem de İzmir’i model haline getirmek istiyoruz. Beşerler bu biçimde yaşamaya çalıştığı sürece çevresel riskler her vakit var olacak. Kendi hayat kanunlarımızı doğayı düşünerek revize edebilirsek, tabiata öncelik verirsek tahlile yaklaşabiliriz” diye konuştu. 

“Denizlerdeki plastik atıkların yaklaşık yüzde 80’i kara kaynaklı”
Doğa Müdafaa Yöneticisi Sedat Kalem de dünyanın en büyük tabiat muhafaza ağı olan WWF Türkiye Ofisi olarak, tabiata karışan plastiği sıfırlamayı hedeflediklerini belirtti. Her yıl dünya denizlerine milyonlarca ton plastiğin karıştığını anımsatan Sedat Kalem, “Bu sayı giderek artıyor. 2018’de 8 milyon tondu. Denizlerdeki plastik atıkların yaklaşık yüzde 80’i kara kaynaklı. Bunların da büyük kısmı kentsel alanlardan akarsular yolu ile denizlere ulaşıyor. Bu gidişle yakın gelecekte dünya denizlerinde balıktan çok plastik olacağı söyleniyor. Her türlü deniz canlısı plastik yutuyor. Bugüne kadar 2 bini aşkın tıbbın doğal ortamlarında plastik kirliliğine maruz kaldığı belirlendi. 297 tıpta bariz tesirler görüldü. Bunların yüzde 88’inin olumsuz etkilendiği ortaya çıktı. Deniz kuşlarının yüzde 90’ı ile deniz kaplumbağalarının yüzde 52’sinin plastik yuttuğu kestirim ediliyor. Haftada bir kredi kartı kadar da plastik insan bedenine giriyor. Plastik üretiminin 2040 yılına kadar iki kattan fazla denizlerdeki plastik kirliliğinin ise üç kat artması bekleniyor. Bu büyük sorunun önüne geçmek ve 2030’a kadar tabiata karışan atıkları sıfırlayacak kentler arıyoruz” dedi. 

“İzmir ve turizm dalı tahlilin şampiyonu olabilir”
Fransa’nın Kaç kentinden sonra İzmir’in de Plastik Atıksız Kentler ağına katıldığını hatırlatan Kalem, şunları söyledi: “İzmir’de başlatılan bu sürecin ve yatırımların kararlılıkla devam ettirilmesi ve Plastik Atıksız Kent olma yolunda hazırlanan hareket planının faal biçimde hayata geçirilmesi çok kıymetli. İzmir ve turizm bölümü, tahlilin şampiyonu olabilir. Bu muvaffakiyetin meyvesi gösterilecek efora değecek. Ve tahminen de İzmir’in 9 Eylül’den sonra Türkiye sunabileceği yeni bir kilometre taşı olabilir.”

Plastiğe alternatif ürünler 
Çalıştayda iştirakçilere sağlam organik kahve kabuğundan üretilen ve bulaşık makinesinde yıkanabilir özellikte tasarlanan termosta kahve ikram edildi. Yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Grand Plaza tarafından işletilen Bostanlı’daki Yasemin Kafe’de de plastik kullanımını azaltmak için soğuk sandviçler, streç sinema yerine, doğal balmumu kumaşlarla sunuldu. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Planlama ve Katı Atık Kıymetlendirme Tesisleri Şube Müdürlüğü’nde vazifeli Eda Kövenç Uçar, “Avrupa Atık Azaltım Haftasına özel olarak plastik atıklara alternatif üretmek istedik. Balmumu kağıtları bunun bir örneği. Sandviçler, balmumu kağıtlarına sarılı biçimde satılıyor.  Balmumu kağıdı yaklaşık 100 defa yıkayıp yine kullanım imkanı sunuyor. Streç sinema yahut buzdolabı poşetine alternatif bir seçenek” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen