Sal. Nis 30th, 2024


Özel: “Bazen devrimciler boyun eğmek yerine Kubilay üzere baş verirler”

Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci ihtilal şehitleri Asteğmen Kubilay ve silah arkadaşları, katledilişlerinin 93’üncü yıldönümünde Menemen’de anıldı. CHP Genel Lideri Özgür Özel’in de katıldığı anma merasimi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 17’nci kere Şehit Asteğmen Kubilay Yol Koşusu düzenlendi. CHP Genel Lideri Özel merasimde yaptığı konuşmada, “Bazen devrimciler boyun eğmek yerine Kubilay üzere baş verirler” dedi. Lider Soyer ise “Bugün burada Cumhuriyet’in ihtilallerini hazmedemeyen halk düşmanlarına karşı, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında o ihtilalleri ölümsüzleştireceğimize bir defa daha ant içiyoruz” diye konuştu.

Menemen’de 1930 yılında Cumhuriyet tersleri tarafından başlatılan ayaklanmada katledilen ihtilal şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Beyefendi, 93’üncü vefat yıldönümlerinde bir sefer daha anıldı. Anma programı Menemen Yıldıztepe Şehitliği’ndeki resmi merasimle başladı. Çelenk sunumunun da yapıldığı merasime Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Lideri Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, CHP Genel Lider Yardımcısı Murat Bakan, CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, milletvekilleri, ilçe belediye liderleri, Ege Ordusu Kumandan Vekili Tuğgeneral Bahattin Karademir, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Garnizon Kumandanı Topçu Albay Zekeriya Tosun, Menemen Belediyesi Lider Vekili Aydın Pehlivan, Atatürkçü Niyet Derneği (ADD) Genel Lideri Dr. Hüsnü Bozkurt, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Lideri Mehmet Yeşildağ, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, Şehit Asteğmen Kubilay’ın yakınları ile çok sayıda yurttaş katıldı.

“Umut bizdedir, biz çokuz ve biz kazanacağız”
Menemen Olayı’nın tarihteki yerine değinerek ve evvelki gün Türkiye gündemine düşen şehit haberlerine parantez açarak konuşmasına başlayan CHP Genel Lideri Özgür Özel “Böyle manalı günlerde, bilhassa ihtilallere sahip çıkmanın sembolü olmuş yıldönümlerinde ya da büyük acıların anma merasimlerinde var olmaya devam edeceğim. Menemen’de Atatürk’e isyan bayrağı açtılar. Asteğmen Kubilay görmezden gelmedi. Geri adım atmadı. Şayet o hainlere karşı başını eğseydi bu ülkenin bağımsızlığı için üzerine düşeni yapamayacaktı. Bazen devrimciler boyun eğmek yerine Kubilay üzere baş verirler. Geçmişte Menemen’de çok coşkulu merasimler olurdu, artık giriş sayısı sınırlandı dediler. Ben CHP’lilerin bugün ne yapacağından emindim. Ne merasimde 10 bireyiz ne de bu zirvede birilerinin umduğu üzere yalnızız. Gözün alabildiği her yerde ve bu meydana sığmayan yerlerde Atatürkçüler varsa umut var. Umut cumhuriyettedir. Umut bizdedir. Çağrılın çağrılmayın gücümüzü göstermemiz gereken her yerde daima birlikte çaba etmeye var mıyız? Daima birlikte başaracağız. Biz çokuz ve birlikte kazanacağız” dedi.

“Yeni Menemen olayları hayal etmeye devam ediyorlar”
Şehitlikteki Kubilay Anıtı’nda düzenlenen anma merasimi Yıldıztepe Şehitliği’ne karanfil konulmasıyla son buldu. Resmi merasimin akabinde Atatürkçü Fikir Derneği tarafından organize edilen yürüyüşe geçildi. Kortej, Menemen İZBAN İstasyonu’ndan şehitliğe kadar sloganlar ve marşlar eşliğinde yürüdü.
Alandaki merasimde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay. Bekçi Hasan. Bekçi Şevki. 93 yıl sonra, bugün, bizimle, buradalar. Vücutları ortamızda olmasa da yürekleri burada, yürekleri burada, yoldaşları burada. İnandılar, dövüştüler ve lakin ölmediler. Ölümsüzleştiler. Bugün bu törende… Biz, hepimiz Kubilay’ız. Hasan’ız, Şevki’yiz. İhtilallerin bekçisiyiz. Laiklik düşmanı bir avuç hain karşısında, bizler Cumhuriyet’in aşılmaz kalesiyiz. Gözümüzü asla kırpmadan, ebediyen buradayız. Vatansever kardeşlerim. Tarih, korkakları hainleri yazmaz. Kendi çıkarlarından öbür hiçbir şey düşünmeyenleri, saltanat ve hilafet sevdalılarını, mandacıları yazmaz. Bağımsızlık için, hürriyetimiz için bir an olsun gözünü kırpmayanları, canlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni payidar kılanları müellif. Tarih, kahramanları muharrir. Halk düşmanlarını yazmaz. Yazık ki halkın düşmanları bugün de cumhuriyetimizi kemirmeye çalışıyor. Ortadan tam yüz yıl geçti. Bayanlarının hür ve eşit olmasını bir türlü hazmedemediler. Devlette ve eğitimde laikliği asla kabul edemediler. Fikri hür, vicdanı hür bir Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yeni Menemen olayları hayal etmeye devam ediyorlar. Yok o denli yağma. O denli yağma yok. Cumhuriyetin çocukları buna asla geçit vermez. Vermedi, vermeyeceğiz” dedi.

“Cumhuriyetin ihtilallerine kimse göz dikemez”
Başkan Soyer ayrıyeten, “Milyonlarca Kubilay, milyonlarca Hasan, milyonlarca Şevki Cumhuriyet ihtilallerinin başında birinci günkü üzere canla öbür nöbet tutuyoruz, tutmaya devam edeceğiz. Bizler, sen başla bitiren bulunur diyen Hasan Tahsin’in evlatlarıyız. Siyasi İslamcılıkla toplum mühendisliği yapılmasına, dini referanslar ile eğitim sisteminin şekillendirilmesine, bu ülkenin aydınlık yüzü, ilerici ve devrimci kenti İzmir asla geçit vermez. Bizi bu yoldan kimse döndüremez. Cumhuriyetin ihtilallerine kimse göz dikemez. 100 yıldır Cumhuriyet kuşakları yetiştiren eğitim yuvalarına, okullarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Ulu Başkanımızın “en büyük eserim” dediği Cumhuriyetimize sahip çıkmak istiyorsak şu üç şeye her zamankinden daha çok muhtaçlığımız var. Hamasete, bir ortada olmaya ve umuda. Biliyorum ki bizler bu üç fazilete de sahibiz. Bugün burada Cumhuriyet’in ihtilallerini hazmedemeyen halk düşmanlarına karşı, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında o ihtilalleri ölümsüzleştireceğimize bir kez daha ant içiyoruz. 93 yıl evvel bugün, Cumhuriyet Şehitlerimiz, bir avuç hain karşısında nasıl dimdik durduysa, biz de bu karanlığın karşısında o denli dimdik duracağız. Özgürlüğümüze, demokrasiye, barışa ve adalete ziyan vermeye çalışanlara asla geçit yok. Okullarımızı tarikatlara açmaya çalışan karanlık zihniyete asla müsaade vermeyeceğiz. Biz Mustafa Kemal’in İzmir’iyiz. Cumhuriyet ihtilallerinin ebedi bekçileriyiz. Artık sıra bizde. Yaşasın demokrasi. Ebediyen laiklik. Ebediyen Cumhuriyet” tabirlerini kullandı.

“93 yıl evvel vahşet yaşandı”
Atatürkçü Niyet Derneği Genel Lideri Hüsnü Bozkurt ise, “93 yıl evvel bugün burada bir vahşete şahit oldu Türk Ulusu. Asteğmen Kubilay katledildikten sonra bağ bıçağıyla başı gövdesinden ayrıldı. Bir sırığın ucuna geçirildi ve Menemen sokaklarında gezdirildi. Bugün de karşımızdaki kan içici yobazlar ya domuz bağıyla insan katlediyorlar ya da bir otelde insanları cayır cayır yakıp karşısına geçip bakıyorlar. Bu vicdan mahrumu ahlaksız yobazlar, gericiler, şeriatçılardan korkan bunlardan beter olsun” dedi.  

Atatürkçü Fikir Derneği Gençlik Kolları Genel Lideri Nihat Arda Mercan ise, “Bu ülkenin gençleri hala katledilmeye devam ediyor. Failleri ise grup elbise giyen, makam ve mevki sahibi olan günümüz gericileridir. Bugünlerde binlerce Kubilay geleceği çalınarak katlediliyor. Kubilay öğretmenler atanamayarak katlediliyor” diye konuştu.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Lideri Mehmet Yeşildağ da Menemen’de yaşanan olayın toplumda büyük bir acıya yol açtığını belirtti.

Kubilay için koşuldu
Devrim şehidi Kubilay anısına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen “Şehit Asteğmen Kubilay Yol Koşusu” Menemen’de yapıldı. Menemen Karaağaç Yolu’ndan başlayıp Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren 10 kilometrelik parkurda 24 vilayetten 695 sportmen madalya için uğraş etti. Yarışın sonrasında mükafatları CHP Genel Lideri Özgür Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer takdim etti.
Büyük erkeklerde Ufuk Arda, Oktay Fırat ve Kerem Baybatur üçüncü oldu. Büyük bayanlarda İpek Öztosun, Arık birinci, Selma Altundiş ikinci, Elif Gül Erdemir üçüncü olarak yarışı tamamladı. Genç erkeklerde Keremcan Çelik birinci oldu. Ercan Geleş, ikincilik, Mehmet Ali Kara üçüncülük elde etti. Genç bayanlarda Rojin Selgi birincilik kürsüsüne çıkarken, Elif Güldiken ikinci, Belfin Avcı üçüncülüğü aldı. Engelli kategorisinde de İbrahim Çoban ödül kazandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen