Per. May 2nd, 2024


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yılın son meclisinde, Kemeraltı Çarşısı’nda tarihi yenileme projesinin üretimi sırasında çarşı esnafının yaşadığı mağduriyeti bir nebze azaltmak için, 2024 yılında esnaftan katı atık bertaraf bedelinin alınmaması kararı alındı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aralık ayı olağan meclis toplantısının 3’üncü birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer idaresinde yapıldı. Meclis oturumuna Türkiye tarihinde birinci kere Avrupa kupalarına katılan ve LEN Bayanlar Challenger Kupası’nı kazanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü sutopu bayan grubu ile Azerbaycan’da düzenlenen Ordulararası Dünya Şampiyonası’nda altın madalya alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Güreşçisi Hasan Berk Kılınç konuk oldu. Meclis üyelerinin alkışlarıyla karşılanan atletlerle,  Lider Soyer ve mecliste bulunan partilerin küme başkanvekilleri hatıra fotoğrafı çektirdi.  Lider Tunç Soyer, “Bu pırıl pırıl gençlerimizi büyük bir gururla sizlere takdim ediyoruz. Bize bu gururu yaşattıkları için hepimiz ismine teşekkür ediyorum”  dedi.
 Kemeraltı esnafından 2024 yılında katı atık bedeli alınmayacak
Meclis oturumunda Başkanlık makamı tarafından gündeme getirilen ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafından 2024 yılında “Evsel Katı Atık Transfer ve Bertaraf Bedellerinin” alınmamasına ait husus görüşüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve Kemeraltı’nın gelecek yüzyılını teminat altına alacak tarihi alt ve üst yapı projesinin imali sırasında yaşanan mağduriyetlerin bir nebze giderilmesi için gündeme gelen unsur acil koduyla Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmelerin arından oy birliğiyle kabul edilen husus kapsamında, Kemeraltı’nda hizmet veren ve konut dışı aboneleri bulunan (lokanta, kafeterya, cümbüş merkezleri vb.) ve öğrenci yurtlarından 2024 yılı için aylık 88 TL olarak belirlenen katı atık bertaraf bedeli alınmaması kararı çıktı.  Kararın akabinde meclise ve komiteye teşekkür eden Lider Soyer, “Kemeraltı esnafımızı ilgilendiren bu karar çok değerli. Esnafımıza bu türlü bir dayanakta bulunmak son derece önemliydi” dedi.

Afette ziyan gören balıkçıların yaraları sarılıyor
Meclis gündeminde ayrıyeten 26 Kasım 2023 tarihinde yaşanan  yağış ve deniz taşması sonucu mağduriyet yaşayan balıkçılara dayanak olunması gündeme getirildi. Afet sonrası teknelerin battığı, balık ağlarının, iskelelerin ve balıkçı barınakları ile idari binaların hasar gördüğü tespit edilen  S.S. Şemikler Yalı, Örnekköy, Demirköprü, Emek, İmbatlı ve Bahariye mahalleleri su eserleri kooperatiflerine, S.S. Sasalı ve Etraf Köyleri Su Eserleri Kooperatifi’ne, S.S. Tuzçullu ve Kıyı Köyleri Su Eserleri Kooperatifi’ne ve S.S.Seferihisar Su Eserleri Kooperatifi’ne 100’er bin TL dayanak verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Ziraî Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak dayanaklar, temel geçim kaynağı balıkçılık olan üreticilerin kayıplarına dayanak olacak.

“Bu çalışmayı derhal başlatınız”
Meclis oturumunda İzmir’de faaliyet gösteren ve ağır hava kirliliğine neden olan çimento fabrikaları başta olmak üzere ağır sanayi kuruluşlarının kent dışına çıkarılmasıyla ilgili husus gündeme geldi.  Mevzu hakkında konuşan Lider Soyer, “Şehir içerisindeki tüm ağır endüstrilerin çıkarılması ile ilgili hem İmar Kurulumuza hem Planlama Dairesi’ndeki arkadaşlarımıza söylemiş olayım. Bu çalışmayı derhal başlatınız ve bu çalışmayla ilgili karar alınacak formda tahlillerinizi getiriniz. İki seneyi aşkın müddettir bu firmalarla tekraren bir ortaya geldim. Bu hususta ikna etmek için çalışmalar yaptım. Fakat maalesef bir tahlil alamadım. 30 sene evvel bu fabrikalar kent dışı sayılıyordu. Hasebiyle kentteki insanlara verileceği ziyanlar ihmal edilmiş olabilir. Ancak artık kent içindeler.  Çok büyük bir kirlilik yaratıyorlar. Bizim acilen bu sorunla ilgili kararlar almamız lazım” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen