Çar. May 1st, 2024


2023 yılı boyunca toplumun farklı kısımlarını Tomris Uyar’ın edebiyatıyla buluşturan Nilüfer Belediyesi, yılın müellifi etkinliklerini “Kum Tanecikleri Anlatıcısı: Tomris Uyar Sempozyumu” ile tamamlıyor. Edebiyat tutkunlarının ağır ilgi gösterdiği sempozyumun açılışında, yılın müellifi projesiyle 10 yılda yaklaşık 600 aktiflik yapıp, 160 bine yakın kitap dağıttıklarını tabir eden Lider Fazilet, bu aktifliklerin kentte okuma kültürüne değerli katkılar sağladığını vurguladı.

 “Yılın Yazarı” aktiflikleri kapsamında 2023 yılını Tomris Uyar’a adayan Nilüfer Belediyesi, “Kum Tanecikleri Anlatıcısı: Tomris Uyar Sempozyumu”nda çok sayıda müellif, akademisyen ve edebiyat tutkununu bir ortaya getirdi. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yapılan ve iki gün sürecek olan sempozyumun açılışı ağır iştirakle gerçekleşti. Açılışa eşi Zeynep Terzioğlu Fazilet ile birlikte katılan Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, Nilüfer’de her yılı bir müellife adayarak, kentte okuma kültürünü geliştiren çok pahalı bir aktifliğe imza attıklarını söyledi.

Proje sayesinde toplumun farklı kısımlarını, o muharririn edebi kimliği ve yapıtlarıyla buluşturduklarını vurgulayan Lider Turgay Fazilet, “10 yıl evvel Sabahattin Ali ile başlayan ve birbirinden değerli müellifleri ağırladığımız bu seyahat, bu yıl Tomris Uyar ile devam etti. Kentte bir edebiyat gündemi yaratarak daha çok insanı kitapla-edebiyatla buluşturmak ismine başlatılan bu etkinlikler kapsamında, 10 yılda yaklaşık 600 aktiflik yaparak, 150 bini aşkın vatandaşımıza ulaşmışız. Bu etkinlikler kapsamında her yıl seçilen müellifin kitaplarını kısmen kendimiz basarak ve büyük kısmını de satın alarak, bu kitapları vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Yalnızca bu projeyle 10 yılda toplam 160 bine yakın kitap dağıtmışız. 30’u aşkın yeni kitap basmışız. Geriye dönüp baktığımızda bu tertibin kent kültürüne sağladığı katkının her geçen yıl katlanarak büyüdüğünü gurur duyarak izliyoruz” dedi.

Sadece yılın muharriri aktiflikleri değil, çocuklara ve bayanlara okuma kültürünü kazandırmak için çok sayıda aktiflik yaptıklarını tabir eden Lider Fazilet, “Bu uğraşlar bize çok sayıda ödül de getirdi. En son Türkiye Yayıncılar Birliği, Nilüfer Belediyesi’ne, kentteki okuma kültürüne katkısı nedeniyle “Yayıncılık Özel Ödülü” verdi. O nedenle ben öncelikle Kütüphane Müdürlüğü’müze, bu tertiplere emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Okumak ruhumuzu zenginleştirir, ufkumuzu açar. Kütüphaneler ve kitaplar bizi bilgiyle buluşturan hazinelerimizdir. Bu hazineleri çoğaltmak ve daha çok insanı kitapla buluşturmak için gayretlerimiz artarak devam edecek” formunda konuştu.

Yazarın ailesi ismine açılışa katılan Tomris Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar ise, müellifi edebi tarafıyla her açıdan ele alan bu proje için Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ederek, aktifliğin edebiyat dünyası ismine örnek olması gerektiğine vurgu yaptı. Tomris Uyar’ın özel hayatıyla çok fazla gündeme geldiğini ve bunun vakitle rahatsız edici hale geldiğini kaydeden Uyar, Tomris Uyar’ın bir bayan müellif olarak vakit zaman çok zorluk çektiğini ve edebiyatta cinsiyet farkı olmaması gerektiğini tabir etti.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala’nın da Tomris Uyar’ın edebiyat dünyasındaki yerine dair bir konuşma yaptığı açılışta, Proje Danışmanı Behçet Çelik de Tomris Uyar’ın Türk edebiyatında özgün bir yeri olduğuna değindi. Tomris Uyar’ın her kitabında yenilikçi bir lisan ve teknik geliştirdiğine vurgu yapan Çelik, “40 yıla yakın edebiyat ömründe çok fazla çeşitliliği görmek onun kalitesi ve yazım gücüne tanıklık etmemizi sağlıyor. Bu sempozyumla Tomris Uyar’ı her istikametten bir sefer daha ele alacağız. Onun yazıları, söyleşileri ve başka çalışmalarına bakıldığında edebiyatın geneli hakkında düşünmeyi, akıl yürütmeyi, araştırmayı hiç bırakmadığını görürüz. Bu projeyle Tomris Uyar’ı tüm taraflarıyla ele almamıza katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” biçiminde konuştu.

Sempozyumun açılış konuşmasını ise, müellif Sema Kaygusuz yaptı. Tomris Uyar ile geçirdiği vakit ve müşahedelerini aktaran Kaygusuz, ona her vakit hürmet ve hayranlık duyduğunu belirtti. Onun birçok özelliğine tanıklık ettiğini söz eden Sema Kaygusuz, onu daima usta olarak gördüğünü söyledi. Tomris Uyar’ın daima edebiyatın içinde olduğunu söyleyen Kaygusuz, “O öz ömür kıssalarını çok hoş kurguyla edebiyata sunmuştur. Tomris Uyar kendi varlığını ömrü boyunca edebiyata yatırmış bir müelliftir. Bu muharriri hakkıyla sırtlanamadık. Bayan ve erkek ortasındaki fark bu coğrafyada her vakit var olmuştur. Tomris Uyar bu bakış açısından vakit zaman zorluklarla karşılaşmıştır. Ancak o yaşadığı zorluklara karşı her vakit dik durarak bu kadar güçlü olmuştur” diye konuştu.

Konuşmaların akabinde sempozyum için özel olarak hazırlanan ve Berfin Zenderlioğlu tarafından yönetilen “Artık Korkmuyorum: Altı Sefer Yedi Kırk Dokuz Edebilir” isimli müzikli okuma tiyatrosu sahnelendi. Şenay Tanrıvermiş’in derlemesini yaptığı şovda Tomris Uyar’ın yapıtlarına, oyuncular Deniz Celiloğlu, Nazan Kesal ve Pervin Bağdat hayat verirken, Dicle Doğan dansı ve İhtilal Ilgaz Karaahmet de müzikleriyle sahne aldı. Tomris Uyar yapıtlarının yankılandığı tiyatral okuma gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı.

Sempozyumun ikinci gününde, “Yaratıcılığın İzinde ”, “Tomris Uyar’ın Öykücülüğü ve Tenkit Yazarlığı”, “Öykücülerin Gözünden Tomris Uyar Öykücülüğü”, “Tomris Uyar’ın Metinlerinde Edebiyat, Gündelik Hayat ve Güncellik” ve “Tanıklıkların Işığında Tomris Uyar-Tomris Uyar’ın Arkadaşları” başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Muharrir Yekta Kopan’ın kapanış konuşması ile tamamlanacak olan sempozyumun finalinde ise, Yılın Müellifi Hikaye Mükafatı merasimle sahiplerine verilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen