Per. May 2nd, 2024

BAŞKAN ALTAY: “TEMEL MAKSADIMIZ ATIL TOPRAKLARI ÜLKE İKTİSADINA KAZANDIRMAK”

 

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından ortak yürütülen proje kapsamında Saraçoğlu Mahallesi’nde kuraklığa güçlü eserler yetiştirilen 7 milyon metrekarelik ziraî üretim yerleşkesinde kış öncesi buğday ekimi yapıldı. Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, ekimini yaptıkları buğdayın yerli ve ulusal ‘Bayraktar’ çeşidini kullandıklarını belirterek, “Kuru kaidelere sağlam ve randımanı yüksek olan buğdaydan elde edeceğimiz unu ekmek üretiminde değerlendireceğiz. Ayrıyeten, tekrar ülkemizin yerli ve ulusal tohum muhtaçlığına dayanak olmak hedefiyle 2 milyon 300 bin metrekarelik alanda da tohumluk buğday ekimi gerçekleştiriyoruz. Burada temel amacımız atıl toprakları ülke iktisadına kazandırmak” dedi.


Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü projede kapsamında Saraçoğlu Mahallesi’ndeki 14 milyon metrekarelik yerde ziraî üretim yapılıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, Konya’nın Türkiye’nin en kıymetli tarım merkezlerinden olduğunu anımsatarak, kent genelinde hayata geçirdikleri projelerle ziraî üretimden azamî randıman almak için ağır uğraş gösterdiklerini lisana getirdi. 

Bu doğrultuda Konya için en kıymetli tarım projelerinden birisinin Saraçoğlu Mahallesi’nde Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tahsis edilen 14 milyon kilometrekarelik toprakta yürüttükleri proje olduğunu kaydeden Lider Altay şöyle devam etti: “Tarımsal üretim yerleşkemizde geçtiğimiz dönem buğday, nohut ve tohumluk patatesin birinci ekim ve hasadını yapmıştık. 2023-2024 dönemini da kış öncesi buğday ekimi ile açtık. Arazinin 5 milyon 840 bin metrekarelik kısmında ekimini yaptığımız buğdayın yerli ve ulusal ‘Bayraktar’ çeşidini kullandık. Kuru kaidelere güçlü ve randımanı yüksek olan buğdaydan elde edeceğimiz unu ekmek üretiminde değerlendireceğiz. Ayrıyeten, yeniden ülkemizin yerli ve ulusal tohum gereksinimine takviye olmak emeliyle 2 milyon 300 bin metrekarelik alanda da tohumluk buğday ekimi gerçekleştiriyoruz.” 

İklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak AR-GE çalışmaları da yürütülen üretim yerleşkesinde yerli sertifikalı tohum kullanıldığını aktaran Lider Altay, “Yine, 3 milyon 400 metrekarelik alanda da geçen dönem yüksek randıman aldığımız yerli sertifikalı patates tohumu üretimi yapacağız. Toplamda 5 milyon 700 metrekarelik alanda yerli ve ulusal tohum üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Karatay Belediyemizle birlikte yürüttüğümüz tüm bu ziraî üretim çalışmalarımızda kontratlı üretim yaptırdığımız TORKU ile birlikte ekmeklik buğday, yerli ve ulusal tohumluk buğday ve patates tohumu üretimi gerçekleştirilecek. Tarıma ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacak proje kentimizin ve ülkemizin yarınları için büyük kıymet taşıyor” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen