Sal. Nis 30th, 2024


MediaMarkt’ın bağlı olduğu CECONOMY AG, 2022/23 mali yılının son çeyreğinde evvelki yılın tıpkı devrine oranla daha yüksek bir satış performansı sergileyerek %2,4’lük bir artış elde etti. Bu muvaffakiyetle birlikte, holding bünyesindeki finansal yılı toplam satışları evvelki yıla kıyasla %4,7 artarak 22,2 milyar Euro’ya ulaştı. 240 milyon Euro FAVÖK açıklayan küme, geçtiğimiz mali yıla nazaran %15,4 gelişim sağladı.

 Geniş eser yelpazesiyle teknolojiseverlere konforlu alışverişin keyfini sunan MediaMarkt’ın bağlı olduğu CECONOMY, 2022/23 mali yılının son çeyrek raporunu açıkladı. CECONOMY’nin paylaştığı rapora nazaran MediaMarktSaturn Kümesi, 2022/23 yılının dördüncü çeyreğinde kur tesirlerinden ve portföy değişikliklerinden arındırılmış satışlarını çok güçlü bir satış hacmi yakaladığı bir evvelki yılın birebir devrine nazaran %2,4 artırdı. Böylelikle, yıl uzunluğu toplam satışlar evvelki yıla kıyasla %4,7 artarak 22,2 milyar Euro’ya yükseldi. Mağazacılık konusunda Türkiye başta olmak üzere makul ülkelerde genişlemesini sürdüren kümenin, kelam konusu yeni mağaza açılışlarından arındırılmış büyüme oranı ise %4,3 oldu. 2021/22 mali yılında 208 milyon Euro olan FVÖK (Faiz ve Vergi Öncesi Kazanç), bu yıl kayda kıymet bir artış göstererek yaklaşık 240 milyon Euro’ya çıktı. Bu yükseliş, temel olarak maliyet disiplini ve dengeli marj idaresinin yanı sıra mağazacılık kanalındaki güçlü performanstan kaynaklandı.

‘‘Kilit stratejik alanların tümünde kayda kıymet gelişmeler kaydettik’’

CECONOMY AG CEO’su Dr. Karsten Wildberger, rapordan elde edilen sonuçlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: ‘‘2022/23 yılındaki güçlü performansımızın da ortaya koyduğu üzere, geride kalan mali yılda değerli ilerlemeler kaydettik. Kilit stratejik alanların tümünde kayda bedel gelişmeler gerçekleştirdik. Bunların ortasında teknoloji, tedarik zinciri ve mağaza dönüşümü de var. Bu yıl için sadece yıllık bazda güçlü bir satış büyümesi sağlamakla kalmadık, birebir vakitte Sermaye Piyasaları Günü’nde verdiğimiz orta vadeli taahhütlere uygun olarak birinci düzeltilmiş FAVÖK’te de yıllık bazda çok güçlü bir artış kaydettik. Disiplinli maliyet ve marj idaremizin yanı sıra hizmet büyümemiz hem karlılığımızı hem de dayanıklılığımızı güçlendirdi. Piyasadaki bilinmeyen ortama süratli bir halde cevap verebilmek için, işimizi daha çevik ve uyarlanabilir olacak biçimde dönüştürdük.’’

Müşteri memnuniyetinde Net Tavsiye Skoru 3 puan artarak 53’e yükseldi

Bu olumlu gelişmeler, CECONOMY’nin gelecek beklentilerini de olumlu etkiledi. Müşteri memnuniyeti konusunda da hayli kıymetli gelişmeler kaydeden şirketin Net Tavsiye Skoru (Net Promoter Score), 53’e ulaştı. Bu, CECONOMY ve MediaMarktSaturn’un müşteri tecrübesini daima olarak güzelleştirme gayretlerinin bir sonucu olarak kaydedilen kıymetli bir muvaffakiyet olarak kayıtlara geçti. CECONOMY AG’nin muvaffakiyetleri ve vizyonu, kendini Avrupa’nın önder tüketici elektroniği firmalarından biri olarak daha da sağlamlaştırdığını ve büyümesini müşteri memnuniyetini merkeze alarak sürdürmeyi amaçladığını ortaya koyuyor.

Doğu Avrupa bölgesi büyümeye devam etti

Doğu Avrupa bölgesi, en temelde Türkiye’deki güçlü talep artışı, MediaMarkt’ın gerçek pazar konumlaması ve süratli biçimde yapılan yeni mağaza açılışlarının da tesiriyle %65 büyüme gösterdi. Türkiye’deki pazar hissesi gelişiminin yanında, kümenin görece daha az satış büyümesi gösteren ülke/bölgelerinden Almanya, Avusturya ve Benelux (Belçika-Hollanda-Luxemburg) için de pazar hissesi kazanımları gerçekleşti.

 Artan ziyaretçi hacmi

Özellikle mağazacılık tarafındaki ziyaretçi sayılarında önemli artışlar görüldü. Mağazalardan yapılan satış meblağında %6,6’lık bir artış görüldü. Öte yandan online satışların tüm satışlar içindeki hissesi ise %22.8’e geldi.

Mağaza formatlarındaki dönüşüm ve artan üretkenlik

Doğru yerde gerçek formatla mağazacılık prensibi ile, kümede mağaza formatları çeşitlenmeye devam ediyor. Eser ve servis tekliflerinin çeşitliliğini odağına koyan ana mağaza formatlarının yanı sıra, tecrübe merkezleri olarak konumlanan “Lighthouse” formatındaki büyük mağazalar yahut bölgesel gereksinimleri giderecek dijital raf uygulamasını da devreye alan Xpress mağazacılık konseptleri de bu mali yılda gelişmeye devam etti. Lighthouse formatındaki tecrübe merkezlerinin toplamdaki sayısını artırmak isteyen MediaMarktSaturn Kümesi, İstanbul’da Ekim 2023’te açtığı TechArena isimli tecrübe merkezinden sonra, 2024’te de Hamburg’da yeni bir tecrübe konseptini içeren bir mağaza açmayı planlıyor.

Kendi markaları gelişiyor

MediaMarktSaturn Grubu’nun kendi üretimi olan markalarının tüm satışlar içindeki hissesi %2,4 düzeyinde gerçekleşti. Eser yelpazesini geliştirmek maksadıyla şirket yakın vakitte DACH bölgesi için 2 Michelin yıldızlı Alman şef Tim Raue ile birlikte geliştirilen ve KOENIC markasının bedelini daha da artıracak yeni bir eser serisini piyasaya sürdü. Peaq ve Koenic markalarının başı çektiği bu kümede, tüketicinin muhtaçlığını hakikat fiyatlama ile karşılayacak eser yelpazesini geliştirerek, 2025/26 mali yılında bu markaların toplam satış içindeki hissesinin %5’e çıkarılması hedefleniyor.

Uzun vadeli yararlar sağlayan sıkı maliyet idaresi ve portföy optimizasyonu

CECONOMY katı maliyet disiplinini sürdürüyor. Şirket, müşteri odaklı bir hizmet platformuna dönüşümü amaçlıyor ve gerekli yerde daima geliştirmeler yapıyor. CECONOMY, İsveç ve Portekiz’deki operasyonlarının satışını gerçekleştirerek “öncülük et ya da ayrıl” stratejisini sistematik biçimde uygulamaya devam ediyor. Kar marjları, daha da güzel bir noktaya getirildi. CFO Dr Kai-Ulrich Deissner’in hususla ilgili açıklaması ise şöyle: “Karlılıktaki keskin artış birebir vakitte büyümeye ve paha artırmaya olan dengeli odaklanmamızın da bir sözüdür. Satış büyümemiz, FVÖK’te rehberlik doğrultusunda %17’lik artış, güzelleşen brüt ve FAVÖK marjı ve 200 milyon Euro’nun üzerinde özgür nakit akışı pahaları; bunlar devam edeceğimiz dönüşümümüzün birinci somut sonuçlarıdır.”

Geleceğe Bakış: Kur ve portföy değişikliği tesirlerine nazaran satışlarda hafif ve FAVÖK’te ise bariz artış

Şirket, kur ve portföy değişikliği tesirlerine nazaran toplam satışlarda bir sefer daha hafif bir artış ve FAVÖK’te ise besbelli bir artış bekliyor. Tüm segmentler satış büyümesine katkıda bulunacağı, FAVÖK’teki bariz artışın ise bilhassa DACH ve Batı/Güney Avrupa ülkelerinden geleceği beklenmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen