Cum. May 3rd, 2024


Rolls-Royce (LSE: RR., ADR: RYCEY) bugün Türk Hava Yolları’nın 100 adet Trent XWB-84 motoru ve 40 adet Rolls-Royce Trent XWB-97 motoru sipariş edeceğini duyurdu. Böylelikle Türk Hava Yolları dünyanın en büyük Trent XWB motorları operatörü olacak.

Trent XWB-84 motorlu A350-900’ler, Trent XWB-97 motorlu A350-1000’ler ve Trent XWB-97 motorlu A350F, 2025 ila 2033 yılları ortasında teslim edilecek. Motorların bakım ve tamiratı Rolls-Royce’un kapsamlı TotalCare hizmeti teminatında olacak.

Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da 340’tan fazla noktaya uçan Türk Hava Yolları, 2003 yılında 10 milyon olan yolcu sayısını son 12 ayda 82 milyonun üzerine çıkarmıştır.  

Bu kıymetli sipariş, havayolunun mevcut filosunu tamamlayacak ve halihazırda hizmette olan ve sipariş edilen 40 adet Rolls-Royce Trent XWB-84 motorlu A350-900 ve 26 adet Trent 700 motorlu A330 filoya dahil edilecek. 

Rolls-Royce plc CEO’su Tufan Erginbilgiç şu açıklamayı yaptı:

 “Bugünkü duyuru Rolls-Royce için heyecan verici ve hakikaten tarihi bir ana işaret ediyor. Bu adım, Rolls-Royce’un kârlı büyümeye ek olarak yüksek performanslı ve rekabetçi bir şirkete dönüştüğünün bir diğer ispatı. Trent XWB, büyümeye devam eden Türk Hava Yolları’nı desteklemek için kusursuz bir motordur. Bu sipariş Türk Hava Yolları’nı dünyanın en büyük Trent XWB operatörü haline getirecek. Rolls-Royce’a duydukları itimat için kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye bizim için stratejik açıdan değerli bir pazar.   Havayolu şirketi dahil Türkiye’deki tüm değerli paydaşlarla uzun vadeli iştirakler geliştirmek önemli kıymet arz ediyor. Yolcularını dünyanın pek çok noktasına ulaştırıp farklı kültürlerle kaynaştıran Türk Hava Yolları ile çalışmak için sabırsızlanıyoruz.” 

Türk Hava Yolları İdare Konseyi ve İcra Komitesi Lideri Ahmet Bolat şunları ekledi:

“Bu dönüm noktası niteliğindeki sipariş, yeniliğe, operasyonel mükemmelliğe ve sürdürülebilir bir geleceğe olan bağlılığımızın bir ispatıdır. Gelişmiş Airbus uçaklarının filomuza eklenmesi, operasyonel yeteneklerimizi artırmanın yanı sıra çevresel amaçlarımıza de değerli katkı sağlayacak. Kıtalar ortasında yer alan İstanbul’daki ana üssümüzün eşsiz pozisyonuyla, dünyanın her yerinden beşerler ortasında köprü oluşturma misyonumuzu sürdüreceğiz. Bu gayelerimiz doğrultusunda filomuza katılan yeni uçaklar, daha da parlak bir geleceğe seyahat etmemize imkan sağlayacak.”

İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch mevzuyla ilgili şunları söyledi:

“Yapılan bu muahede, Birleşik Krallık’ın ekonomik büyümesine takviye vermeye imkan sağlayacak. Mutabakat havacılık ve uzay kesimi için de büyük bir çıkarı temsil ederken, ülke çapında yüksek vasıflı işlerin garanti altına alınmasına da imkan tanıyacak. Bu muahede, Nissan’ın Sunderland’deki elektrikli araç üretimine yaptığı 2 milyar sterlinlik yatırımın ve Tata’nın Birleşik Krallık’taki yeni bir giga fabrikada 4 milyar sterlin taahhüt etmesinin akabinde, Birleşik Krallık üretimi için elde edilen uzun bir yarar serisinin en yeni kazanımıdır. Bu muvaffakiyetler, İngiliz üretimine yönelik planımızın işe yaradığını gösteriyor ve yakın vakitte yayımlanan Gelişmiş Üretim Planımız, kazanımların gelmeye devam etmesini sağlayacak.”

Hâlihazırda hizmette olan dünyanın en verimli büyük uçak motoru olan ve İngiltere’nin Derby kentinde birleştirilen Trent XWB motoru, Türk Hava Yolları’nın sürdürülebilirlik seyahatini da hızlandırmaya yardımcı olacak. Birinci kuşak Trent motoruna nazaran yüzde 15 yakıt tüketimi avantajına sahip olan Trent XWB, daha az yakıtla daha fazla yol kat etmesinin yanı sıra üstün performans ve gürültü düzeyleri sunuyor. Yüzde 50 SAF (Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) karışımıyla çalışmaya büsbütün hazır durumda olan Trent XWB, gelecek için %100 SAF ile uyumlu olduğunu kanıtladı.

TotalCare hizmeti, motorun hizmette kalma mühletini ve bakım maliyeti riskini Rolls-Royce’a devrederek müşteriler için operasyonel verimlilik sağlamak üzere tasarlandı. Bu sanayi başkanı üst seviye hizmet teklifi, Rolls-Royce’un gelişmiş motor sıhhati izleme sistemi aracılığıyla sağlanan bilgilerle desteklenerek müşteriler için operasyonel kullanılabilirliği, güvenilirliği ve verimliliği artırmada kıymetli bir rol oynuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen