Cum. May 3rd, 2024


Satrancın ustaları ataklarını Cumhuriyetin 100. yılı için yapıyor 

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından, Türkiye İş Bankası’nın dayanağıyla düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası” birinci tıp maçlarıyla başladı. Ülkemizin önde gelen 12 satranç atletini bir ortaya getiren Kupada beş tıbbın akabinde eleme sistemi uygulanacak. 100. Yıl Kupasını kazanan isim, yarı final ve final maçlarının akabinde 27 Kasım’da aşikâr olacak.  

Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından İş Bankası’nın dayanağıyla düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası” Ankara’da 22-27 Kasım tarihleri ortasında gerçekleştiriliyor. 

Kupa heyecanı, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde ülkemizin birbirinden kuvvetli 12 atletinin yaptığı birinci atılımlarla başladı. Sportmenler arasında Büyükusta (GM) Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal, GM Dragan Solak, GM Emre Can, GM Cem Kaan Gökerkan, GM Mert Yılmazyerli, Memleketler arası Usta (IM) Ediz Gürel, IM Ekaterina Atalık, Bayan Büyükusta (WGM) Kübra Öztürk Örenli, Bayan FIDE Ustası (WFM) Gülenay Aydın, WFM Zeynep Çiftci ve Bayan Milletlerarası Usta (WIM) Hayale İsgenderova yer alıyor.

“Satrancın ve Cumhuriyetimizin bedellerinin örtüştüğüne inanıyoruz”

Kupanın açılış merasiminde konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, TSF ile İş Bankası ortasında 2005 yılında başlayan, vakit içinde daha da derin ve esaslı hale gelen bir bağ bulunduğunu belirterek, “Gelecek yıl 100’üncü yaşımızı kutlayacağız ve bunun neredeyse 5’te 1’inde satranç daima hayatımızda yer aldı. Daha fazla gencimizi, çocuğumuzu satrançla tanıştırmak, bu sporu sevdirmek, yeni atletler yetiştirmek ana amaçlarımızdan biri haline geldi” dedi.

Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Kupası’nın ise kendileri için farklı bir mana taşıdığını belirten Sözen, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Satrancın etik kıymetleri ve atletlerine kattıkları ile Cumhuriyetimizin bedellerinin çok örtüştüğüne inanıyoruz.  Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi bağımsızlığın lakin iktisadi bağımsızlıkla sağlanabileceği vizyonundan yola çıkarak hayata geçirdiğimiz İktisadi Bağımsızlık Müzemizde bu turnuvanın gerçekleşmesinin manalı olacağını düşündük. Atatürk’ün de şahsen ziyaret ettiği bu tarihi binada Cumhuriyetimizin 100. yılına özel bir turnuva düzenlemek istedik. Ne memnun ki satrancın çok değerli atletlerinin, ustalarının yer aldığı, çok üst seviyede bir turnuva oluyor. Eminim tüm satranç topluluğu için de heyecan verici bir aktiflik olacak. Hem başta Sayın Gülkız Tulay olmak üzere tüm Türkiye Satranç Federasyonu ailesine hem de bu manalı turnuvaya katılarak, manevi bedeli çok yüksek olan 100. yıl kupasını kaldırmak üzere atak yapmaya hazırlanan atletlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Atletlerimize muvaffakiyetler diliyorum.”

“Bu kupada büyük bir emek var, büyük bir coşku var”

Cumhuriyetin kuruluşunun 100.yılında, Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsoru Türkiye İş Bankası ile, “Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası’nı” düzenlemekten memnunluk duyduklarını belirten Türkiye Satranç Federasyonu Lideri Gülkız Tulay şunları söyledi: “Türk satrancının muvaffakiyet kıssasında bize yol arkadaşlığı yapan ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile tarihimizin simge yapılarından Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde bu manalı turnuvaya imza atmaktan ötürü çok heyecanlıyız. Bu kupada büyük bir emek var, büyük bir coşku var. Cumhuriyetimizin 100.yılına çok yakışan bir turnuva oluyor. Ülkemizin en kuvvetli atletleri ortasında yer alan 12 başarılı ustamız yarışıyor. Fevkalade bir çaba olacak. Türk satrancı son yıllarda dünyada muvaffakiyetleri ile fark yaratan bir noktaya geldi. Gençlerimizin hayalleri, maksatları büyüdü. Muvaffakiyet öyküleriyle, çabalarıyla kazandıkları Avrupa, Dünya ve Olimpiyat dereceleriyle, dünyanın en düzgünleri ortasına giren, dünya otoriteleri tarafından övgüyle bahsedilen atletlerimizle gurur duyuyoruz. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan nezdinde tüm İş Bankası Ailesine ve emeği geçen herkese böylesi manalı bir turnuvanın düzenlenmesine vesile oldukları için teşekkür ediyorum. Türk satrancını hak ettiği noktaya taşımak için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği üzere ‘Yerinde duran, geriye gidiyor demektir… İleri, sürekli ileri!’ anlayışı ile daima daha uyguna ulaşmak için çalışacağız. Bu ülkenin aydınlık geleceği için satrancın üniversal prensipleri ile yürüyen gençlerin değerine yürekten inanıyoruz. Tüm atletlerimize başarılı ve keyifli bir turnuva geçirmelerini temenni ediyor, Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü bir kere daha gönülden kutluyorum.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen