Cum. May 3rd, 2024


Toprak varlığının 3’te 2’si ziraî üretime elverişli alanlardan oluşan Nilüfer’de, bilimsel tekniklerden faydalanarak randımanı artırmanın yolları aranıyor. Bursa Nilüfer Belediyesi, üniversite ile iş birliğiyle kentin tamamında toprak tahlilleri ve haritalandırma yaptı.

3 yıllık çalışma sonucu elde edilen bilimsel bilgiler, çiftçiye toprağında hangi eserleri daha verimli yetiştirebileceği, ne kadar suya, ne kadar gübreye gereksinim duyacağı konusunda yol gösterecek.

İnsanlığın bir iklim krizi ve ona bağlı bir besin krizi ile yüz yüze olduğu bir devirde artık tüm dünya, ziraî üretimin ehemmiyetini kavramış durumda. Lakin yanlış tarım siyasetleri, her geçen gün çiftçiyi üretimden uzaklaştırmaya devam ediyor. 

İşte bu noktada Bursa Nilüfer Belediyesi, üretimden uzaklaşan, küsen çiftçiyi tarıma teşvik edecek örnek bir projeyi hayata geçirdi. 2020 yılını Tarım Yılı ilan eden ve tarımın teşvik edilmesi için hem vatandaşa hem çiftçiye fide takviyesi veren, lokal tohumları çoğaltıp dağıtan, eğitimler düzenleyen Nilüfer Belediyesi mahallî idare olarak Türkiye’de bir birincisi de gerçekleştirdi.  

“TOPRAK HAYATTIR”
Nilüfer Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ile iş birliğiyle “Toprak hayattır” sloganıyla başlattığı bilimsel çalışmalar sonucunda kentin tamamında toprakların ayrıntılı toprak etütlerini yaptı ve köy bazlı yeni arazi kullanım haritalarını çıkardı.
 Böylece Nilüfer Belediyesi, yeni toprak sınıflandırma sistemine dayalı olarak üretilmiş “Detaylı Temel Toprak Haritası” sayısal bilgilerine sahip olan; toprak bireylerinin sayısını belirleyerek memleketler arası sınıflandırma sistemlerine nazaran sınıflandıran ve toprakların verimlilik durumlarını ve meselelerini, arazi yetenek, sulu tarıma uygunluk ve ziraî kullanıma uygunluk sınıflarını belirleyen birinci belediye oldu. Çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yanı sıra Çukurova Üniversitesi, 18 Mart Çanakkale Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden de araştırmacılar katıldı. 

BU PROJEYLE ZİRAÎ RANDIMAN ARTACAK 
2020 yılında başlanan “Nilüfer İlçesi Topraklarının Ayrıntılı Toprak Etütleri, Arazi Kullanım Planı ve Köy Bazlı Yeni Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması Projesi” kapsamında ilçenin arazi ve toprak varlığı uydu teknolojileri yardımıyla belirlenerek tüm karakteristik ve yetenekleri tanımlandı, memleketler arası standartlara uygun olarak sınıflandırıldı ve ayrıntılı olarak haritalanması yapıldı.
Üniversite-yerel idare iş birliğinin de en hoş örneği olan bu projeyle; Nilüfer’in toprak yapısına nazaran pazar kıymeti olan ekonomik eser deseninin oluşturması amaçlanıyor. Ayrıyeten; ziraî randımanın artırılması, bilinçsiz gübre kullanımının önüne geçilmesi, toprak yapısına uygun sulama sistemlerini belirleyip su israfının önüne geçilmesi, üretim maliyetlerini asgariye çekilerek üreticilerin gelir ve refah düzeylerinin yükselmesi de projenin gayeleri ortasında. 

VERİLERE İSTEYEN HERKES ULAŞABİLECEK 
Projenin, tarımı sürdürülebilir hale getirmek ismine çiftçiler için üretimde yol haritası olacağını söyleyen Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, “Çiftçilerimiz, proje sonucu elde edilen datalara Nilüfer Belediyesi’nin web sayfası üzerinden parsel numaralarını girerek ulaşabilecek. Bu datalardan topraklarında hangi eserlerin daha verimli yetişebileceğini, ne kadar suya, ne kadar gübreye gereksinim duyulacağını görecekler. Dileyen herkes kendi parselindeki toprağın niteliklerini bu formda öğrenebilecek. Böylesine kapsamlı bir bilimsel çalışmanın bilgilerinin tüm kamuoyunun paylaşımına sunulması, Türkiye’de birinci sefer Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirildi” dedi.
Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, bu çalışmanın tarım topraklarının gaye dışı kullanımının önlenmesini, nitelik ve yeteneklerine nazaran değerlendirilmesini ve Bursa tarımının gelişimine de değerli katkı sağlayacağını da kelamlarına ekledi. 

ÇİFTÇİLERE YOL HARİTASI
Projeyi yürüten Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, elde edilen bilgilerin, katma bedeli yüksek eserlerin üretimini artırmak, tarımı sürdürülebilir hale getirmek ismine çiftçilere yol gösterici olacağını vurguladı. Arazi çalışmalarına Nilüfer’in kuzey batısındaki Çatalağıl Mahallesi’nden başladıklarını söyleyen Aksoy, 75 adet toprak profilinin kazılarak tanımlandığını ve örneklendiğini söyledi. Prof. Dr. Aksoy, “Nilüfer’in yerlerinde yürütülen ayrıntılı etüd ve haritalama çalışmaları sonunda ilçeyi karakterize eden yeryüzü biçimlerini oluşturan fizyografik üniteler ve alt üniteleri üzerinde oluşmuş 73 adet toprak serisini tanımlayarak örneklendik ve arazi denetimlerinde belirleyerek haritalandırdık” dedi.
Aksoy, proje ile elde edilen dataların hem çitçiye yol göstereceğini hem de kentin planlamasından sorumlu kurumlara kentin planlamasını yaparken kaynak olacağını söyledi.
Giderek zorlaşan koşullarda tarım yapan çiftçi de Nilüfer Belediyesi’nin kendilerine sunduğu bilimsel bilgilerden umutlu. Daha şuurlu üretim yapacaklarını belirten çiftçiler, “Bu datalara nazaran tarlamızda hangi eseri ekeceğimize karar vereceğiz. Böylelikle daha çok randıman alırız. Bu da ekonomik olarak da bize yarar sağlayacak” dediler.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen