Per. May 2nd, 2024


Deprem bölgelerinin tekrar kalkınması için nitelikli yatırım projelerini desteklemeye devam eden TSKB, bu alanda yeni bir finansman mutabakatına daha imza attı. İslam Kalkınma Bankası’ndan 100 milyon dolar meblağında kaynak temin eden TSKB, ekosistem onarıcı toparlanmaya yönelik kararlı adımlarını sürdürüyor.

 Ulusal ve küresel kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağladığı fonlarla nitelikli yatırım projelerini destekleyen TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), İslam Kalkınma Bankası ile zelzele bölgelerinin sürdürülebilirlik prensipleriyle yine kalkınması için 100 milyon dolar meblağında bir finansman mutabakatına imza attı.

İslam Kalkınma Bankası’ndan temin edilen bu yeni finansmanla, Ulusal Afet İdare Kurumu (AFAD) tarafından resmi olarak zelzeleden etkilendiği açıklanan 17 vilayetteki özel kesim firmalarının yatırımlarına dayanak verilerek bölgenin sürdürülebilir ekonomik toparlanmasına katkı sağlanacak. 

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: “Bölgede yalnızca onarıcı değil, nitelikli ve sürdürülebilir bir tesir sağlamayı hedefliyoruz”

 Türkiye’de yaşanan zelzele felaketlerinin akabinde bölgenin sosyo-ekonomik taraftan tekrar kalkınmasına katkı sağlamak ve refah düzeyini yükseltmek hedefiyle birinci günden beri çalışmaya devam ettiklerini açıklayan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Yılın başında yaşadığımız zelzele felaketleri hepimizi çok üzdü. Bölgedeki temel hayatın devamlılığını sağlamak için yaptığımız birebir ve nakdi yardımlardan sonra bu vilayetlerimizdeki sanayi odalarını ziyaret ederek iş dünyasının gereksinimlerini yerinde dinledik. Bölgenin yine ve sürdürülebilirlik kriterlerine nazaran kalkınmasına takviye verilmesini kendimize kıymetli bir ödev olarak aldık ve milletlerarası kalkınma finansmanı kurumlarından yeni finansman imkanları sağlamak için temaslarımızı hızlandırdık. Bugün İslam Kalkınma Bankası ile gerçekleştirdiğimiz 100 milyon dolar fiyatındaki kaynak mutabakatıyla bölgede yalnızca onarıcı değil, nitelikli ve sürdürülebilir bir tesir sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye Sarsıntı Uygunlaştırma ve Yine Üretim Değerlendirmesi (TERRA) Raporu’nda yer alan imalat sanayine yönelik düzgünleştirme stratejisini de gözeterek üretim kapasitesini ve verimliliği artıran yatırımlarla bu vilayetlerimizin rekabet gücünü tekrar kazanmasına ve istihdamın artmasına katkı sunacağız” diye konuştu. 

“Afet sonrası yine yapılanma, adil ve düşük karbonlu kalkınma amaçlarına de hizmet etmeli”

Depremin tesirlerinin yalnızca bölgeyi değil tüm Türkiye’yi kapsadığına işaret eden Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: “Saha ziyaretimiz sonrası yayınladığımız ve paydaşlarımıza ilettiğimiz araştırma raporumuzda da belirttiğimiz üzere, zelzele bölgesindeki vilayetlerin ülke gayri safi yurtiçi hasılasındaki hissesi %13’ü bulurken, farklı iktisadi faaliyet kollarında değişen yüklere sahip olduğunu biliyoruz. Tıpkı vakitte bu faaliyet kollarının ileri-geri kontaklarıyla Türkiye iktisadına tesirinin sayıların işaret ettiğinden fazla olduğunu söylemek mümkün. Zelzele bölgelerinin tekrar yapılanmasına hizmet edecek olan bu yeni finansman muahedemiz ülkemizin ekonomik istikrarına da katkı sağlayacak. Öbür yandan TSKB olarak çevresel ve toplumsal etkileşimi dikkate alan güçlü sürdürülebilirlik yaklaşımımızı sürdürüyor, afet sonrası tekrar yapılanmanın, toplumsal taban ile ekolojik tavan ortasındaki inançlı alanda, adil ve düşük karbonlu kalkınma amaçlarına de hizmet etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizimle tıpkı vizyonu paylaştığını bildiğimiz kıymetli iş ortağımız İslam Kalkınma Bankası’na bu manalı güç birliği ve bizlere duydukları itimat için teşekkür ediyoruz.”

“Deprem bölgelerinde zenginleştirilmiş okul kütüphaneleri açmaya ve burs takviyesi vermeye devam ediyoruz”

Deprem bölgelerinin yine kalkınması için sağladıkları finansman dayanağının yanı sıra toplumsal sorumluluk projeleriyle de bölgeye odaklandıklarını tabir eden Bilgiç, kelamlarını şöyle tamamladı: “Toplumsal güzelleşmenin yolu çocukların ve gençlerin süratle güzelleşmesinden ve hayata entegre olmasından geçiyor. Bu inançla zelzele vilayetlerinde zenginleştirilmiş okul kütüphaneleri açmaya başladık. Birincisini Adıyaman’da açtığımız, önümüzdeki günlerde de Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta açılışını gerçekleştireceğimiz okul kütüphanelerini 2025 yılına kadar 11 vilayetimizde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıyeten üniversiteli kız öğrencilere yönelik burs fonumuzla bu yıl sarsıntı bölgesinden 100 gencimize takviye veriyoruz. Önümüzdeki periyotlarda de bölgedeki öğrencilere öncelik tanımaya devam edeceğiz.”

IsDB Küme Bölgesel Merkezi Türkiye Yöneticisi Dr. Walid Abdelwahab: “İslam Kalkınma Bankası Kümesi ve TSKB ortasındaki iş birliğini kusursuz bir muvaffakiyet örneği olarak değerlendiriyoruz”

 Anlaşmaya yönelik açıklama yapan IsDB Küme Bölgesel Merkezi Türkiye Yöneticisi Dr. Walid Abdelwahab, “İslam Kalkınma Bankası Kümesi olarak Türkiye’de kamu ve özel dalla yarım yüzyıldır sürdürdüğümüz, sıhhat, eğitim, sanayi, yeşil ulaşım, yenilenebilir güç ve güç verimliliği, memleketler arası ticaret, bankacılık ve sigortacılık üzere farklı alanları kapsayan kalkınma odaklı iş birliğinden gurur duyuyoruz. İslam Kalkınma Bankası Kümesi ve TSKB ortasındaki iş birliğini ise eksiksiz bir muvaffakiyet örneği olarak kıymetlendiriyoruz. TSKB’nin finans temelli kalkınma modeli tecrübesini öbür İslam Kalkınması Kümesi üyesi ülkelere de sunmak için gereken tüm takviyesi vermeye hazırız” tabirlerini kullandı.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen