Per. May 2nd, 2024

 
İşlevsel amaçlar oluşturma ve erteleme davranışının önüne geçmek:

  1. Hedefinizi belirleyin. Genel gayenizi spesifik bir gayeye dönüştürerek küçük modüllere ayırın.
  2. Belirlediğiniz bu amacı ne kadar vakittir hedeflediğinizi ve gerçekleştirmekte zorlandığınızı not alın.
  3. Gerçekleştirmeye mahzur olan ya da olabilecekler hakkında düşünün.
  4. Bu mahzurları kaldırma konusunda neler yapabileceğiniz hakkında düşünün ve toplumsal etrafınız ya da bir uzmandan dayanak alın.
  5. Bu gayenin sizin için neden değerli olduğunu not alın.
  6. Bu gaye hakikaten sizin istediğiniz bir amaç mi yoksa size empoze edilen bir maksat mi mevzu hakkında düşünün.
  7. Hedefinizin ulaşılabilir olmasına dikkat edin.
  8. Hedefinizi ölçülebilir olduğundan emin olun.
  9. Hedefinize vakit koyun.
  10. Her küçük ilerleme için kendinizi ödüllendirin.

Bu basamakları genel bir örnekle ele alalım; 

Genel maksadınız ’’Yabancı dilimi geliştirmek.’’ istiyorum olsun.

Öncelikle belirlediğiniz genel amacınızı spesik bir amaca dönüştürün. Örneğin, ‘ingilizcemi geliştirmek istiyorum. Lakin bu gayenin de daha fazla spesifikleşmeye gereksinimi var. Bu beceriyi geliştirebilmek için, maharetin ne olduğunu ne kadar müddette geliştirmek istediğinizi ve ilerlemenizi nasıl ölçeceğinizi belirliyor olmanız gerekli. Münasebetiyle bu örnek maksatta 2024 yılının sonuna kadar İngilizce lisan düzeyimi B2 düzeyine çıkarmak fonksiyonel bir maksat haline getirilebilir. Bunun için neler yapılabilir ve önünüzde ki manileri düşünmek epeyce değerli. Örneğin ‘’Haftada 50 yeni söz öğrenmek.’’ ve ‘’ Haftada 2 kez online kurs almak. ‘’ ana amaca götüren orta küçük amaçlardır. Bu basamaklarda kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Belirlediğiniz bu zamanlamalar hayat formunuza uygun ve gerçekleştirilebilir olmalıdır. Örneğin; bu kişi için İngilizcesini geliştirememesinde ki manilerden biri kursa gidecek vakti bulamamak olabilir. Bu türlü bir durum her ne kadar kulağa kolay geliyor olsa da üzerinde spesifik olarak düşünülmediğinde gözden kaçabilir. Kişi için online eğitim bu mahzuru aşabilecek bir seçenek olacaktır. ‘’TOEFL’ ise amacınızın bir ölçüsü olabilir. Bu maksadın neden sizin için değerli olduğunu orta ara kendinize hatırlatın. Örneğin, imtihanı geçmeniz terfi almanız için kıymetli olabilir.

Sonuç olarak, gayenizi fonksiyonel ve gerçekçi oluşturmanız, gayenize ulaşma ihtimalinizi arttırarak erteleme davranışınızın önüne sert vuracaktır. Amaçlarınıza ulaştığınız bir yıl geçirmeniz dileklerimle. Keyifli yıllar.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen