Per. May 2nd, 2024


Vakıf İştirak, vakıf yapıtlarını yaşatmak ve geleceğe taşımak gayesiyle Vakıf Yapıtları Envanter Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında Hatay’da bulunan, geçmişten günümüze kadar gelmiş 117 vakıf yapıtı 2600 karede özel olarak fotoğraflandı ve tarihçeleriyle birlikte Hatay Vakıf Yapıtları kitabında toplandı.

Vakıf kültüründen aldığı ilhamla çalışmalarını sürdüren Vakıf İştirak, geçmişten günümüze kadar gelmiş vakıf yapıtlarının envanterini oluşturmak hedefiyle başlattığı Vakıf Yapıtları Envanter Projesi kapsamında Hatay Vakıf Yapıtları kitabını hazırladı.

Bir sene süren ağır çalışmalar sonucunda Hatay’daki 117 vakıf yapıtının yaklaşık 2600 karede fotoğraflandığı ve tarihçelerinin uzman bir grup tarafından hazırlandığı kitap, hayranlık uyandıran bir anlayış ve mimari ile yapılmış yapıtların geleceğe aktarılması ismine büyük değer taşıyor.

“Fotoğraflarla belgelenen birçok eser şu anda ya enkaz halinde ya da ağır hasarlı”

Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, “Vakıf İştirak olarak, Vakıf geleneğine sahip çıkma ve bu kültürü gelecek jenerasyonlara aktarma sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Bu düsturla sarsıntıdan evvel ‘Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek’ mottomuz doğrultusunda Vakıf Yapıtları Envanter Projesi’ni hayata geçirmiş, birinci envanter çalışmamıza da tarihiyle ve kültürüyle hayranlık uyandıran Hatay vilayetimizle başlamıştık. Lakin, yaşanan zelzele sebebiyle maalesef fotoğraflayarak kayıt altına aldığımız birçok eser şu anda ya enkaz halinde ya da ağır hasarlı” dedi.  

“Hatay’ın yine inşasında çekilen mimari ayrıntı fotoğraflar kaynak teşkil eder nitelikte”

Hatay’ın tekrar inşası ve tarihi yapıtların onarımı sürecinde bu mimari ayrıntı fotoğrafları gereksinim halinde yetkili ünitelerle paylaşmaya hazır olduklarını tabir eden Akben, sözlerine şöyle devam etti: “Çekilen fotoğrafların bir kısmıyla İstanbul Üsküdar’da bulunan Vakıf İştirak Mimar Sinan Galerisi’nde düzenlediğimiz ‘5 Şubat Hatay Sergisi’nin değerli vakıf yapıtlarını fotoğraf karelerinde tekrar yaşatmak, hayal etmek ve medeniyetler tarihinden izler taşıyan Hatay’ı unutmamak ismine çok kıymetli ve değerli olduğunu düşünüyorum.”

Yeni durak Konya

Anadolu medeniyetinin güzide kentlerini mercek altına alan Vakıf Yapıtları Envanter Projesi’nin yeni durağının Konya olacağını söz eden Akben, Konya kentinin tarihi dokusu ve kentteki vakıf yapıtlarının, proje kapsamında derlenerek, pahalı bir miras olarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını da söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen