Sal. Nis 30th, 2024

Businessweek’in haberine göre, İsveç menşeli telekomünikasyon devi Ericcson Sony Ericsson, %50’lik payının ortağı Sony’ye satarak ortaklıktan çekiliyor. Bunun anlamı Sony’nin bundan böyle yola tek başına devam edecek olması.


Sadece cep telefonu dünyasını değil tüm bilişim sektörünü yakından ilgilendiren bomba bir gelişme yaşandı Sony Ericsson cephesinde.

1.05 milyar dolar karşılığında Ericsson’un hisselerini alacak ve tüm kontrolü eline geçirecek olan Sony anlaşma dahilinde kablosuz cep telefonu teknolojilerine ait 5 asli patent ailesinin de sahibi olacak .

İki firma arasındaki anlaşmanın Ocak 2012 itibarı ile tamamlanıp, hayata geçirilmesi bekleniyor.

Biraz geçmişe yolculuk yapalım:

Sony ve Ericsson, 1 Ekim 2001 tarihinde o zamanlar sektörün açık ara birincisi olan Nokia’ya karşı mücadele edebilmek için birleşmiş fakat işler umdukları gibi gitmediği için bu ortaklık istenilen verimli sonuçlaru doğurmamıştı. O zamanlar Nokia, dünyanın Amerika haricinde kalan tüm pazarlarında sektörün açık ara lideri iken, Amerika’da (ve Kuzey Avrupa’da) ise Motorola fırtınası esiyordu. Apple’ın akıllı telefon pazarına girmesine daha 6 yıl varken, bırakın Android’i Google’ın dahi esamesi okunmuyordu. Samsung ise tüketici elektroniği bazında yine büyük bir oyuncu olsa da Sony’nin yanında her daim sönük kalıyordu.

İşte bu şartlar altında birleşen Sony ve Ericsson ortaklığın ilk yıllarında Nokia ve Motorola’nın gerisinde 3 numarada otursalar da, ilerleyen dönemde Apple ve Samsung’un yükselişi karşısında tutunamayıp sıralamada hızla gerilediler. Zaten buraları aşağı yukarı hepimiz biliyoruz, haliyle detaylandırmaya gerek yok.

Velhasıl bugün itibarı ile baktığımızda Sony Ericsson’un küresel pazar payının sadece %1.7 olduğunu görüyoruz. Motorola keza listenin ilk beşinde bile değil artık. Parsayı gelişmiş bölgelerden değil, gelişmemiş ve gelişmekte olan pazarlardan toplamakla akıllılık eden Nokia ise tüm gerilemesine rağmen halen dünyanın bir numaralı cep telefonu üreticisi. İkinci sırada ise özellikle son yıllarda yaptığı akıl almaz atakla sadece cep telefonu değil sağlık sektöründen tutun da beyaz eşyalara kadar binbir sektöre dal budak salan Samsung bulunuyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen